Overslaan en ga direct naar de inhoud

Interview met Ruth Mottershead van Paint & Paper Library over de kracht van kleur

Achterwand in kleur Rouge II, zijwand in kleur The Botanist.
Achterwand in kleur Rouge II, zijwand in kleur The Botanist.

Paint & Paper Library is een zeer bijzonder Brits verfmerk. Residence heeft de eer samen met de kleurenspecialist een inspirerende masterclass voor lezers te organiseren op 27 oktober 2022. We spraken alvast met Ruth Mottershead, de Creative Director, over de kracht van kleur, handige schema’s en tips voor een rustgevend palet thuis.

Ruth Mottershead is opgegroeid omringd door verf. Als dochter van David Mottershead, oprichter van The Little Greene Paint Company, waar de merken Little Greene en Paint & Paper Library onder vallen, was kleur altijd al een belangrijk deel van haar leven. Het begon aan de keukentafel thuis, beide merken zijn inmiddels innovatieve, gerenommeerde namen die wereldwijd geroemd worden als specialisten van formaat. Nu staat Ruth zelf, samen met haar vader en broer, als Creative Director aan het roer van dit familiebedrijf. We stelden haar een paar vragen over haar persoonlijke band met kleuren en dessins.

Ruth, allereerst iets over jouzelf. Wat is jouw persoonlijke fascinatie met verf?
‘Tijdens mijn jeugd was kleur al een belangrijk onderdeel van het gezinsleven. Het werd thuis besproken; een van onze eerste kleurenkaarten werd eigenlijk rond de keukentafel samengesteld. Toen ik jong was, ontwikkelde Little Greene zich zo in ons huis. Voordat ik zelf bij het bedrijf kwam werken, werkte ik als landschapsarchitect in Londen en ontwierp ik buitenruimtes zoals parken, stedelijke ruimtes en historische plekken. Deze baan werd geïnspireerd door mijn liefde voor het buitenleven en design. Toen de kans zich aandiende om samen met mijn broer en vader bij Little Greene te gaan werken, gaf dat me de mogelijkheid me nog meer bezig te houden met kleur; interieurontwerp is natuurlijk nauw verbonden met exterieurontwerp en ruimtelijk ontwerp. Mijn rol ontwikkelt zich constant, omdat het bedrijf blijft groeien.’

Wastafelmeubel en wandbetimmering geschilderd in de duurzame finish op waterbasis Architects’ Satinwood. Wastafelmeubel in kleur Moleskin, wandbetimmering: Blue Gum, behang: Hardy Palm – Perse Grey uit de Botany-collectie.
Wastafelmeubel en wandbetimmering geschilderd in de duurzame finish op waterbasis Architects’ Satinwood. Wastafelmeubel in kleur Moleskin, wandbetimmering: Blue Gum, behang: Hardy Palm – Perse Grey uit de Botany-collectie.
Wand geschilderd in de meest matte muurverf op de markt, Pure Flat Emulsion van Paint & Paper Library, in de levendige kleur Parasol, plafond in Clay I, houtwerk in Clay III.
Wand geschilderd in de meest matte muurverf op de markt, Pure Flat Emulsion van Paint & Paper Library, in de levendige kleur Parasol, plafond in Clay I, houtwerk in Clay III.

Zowel Little Greene als Paint & Paper Library is een merk met een bijzondere visie en specifieke inspiratiebronnen. Hoe zou jij het DNA omschrijven?
‘Little Greene Paint Company is een familiebedrijf: we zijn een Britse verffabrikant die milieuvriendelijke verven en behang produceert. Met het merk Little Greene hebben we een samenwerking met National Trust in het Verenigd Koninkrijk, waardoor we toegang hebben tot hun historische archieven van de landhuizen, om daar originele kleuren te ontdekken. Het mooie van werken met National Trust is dat veel van de ontwerpen en kleuren nog steeds op de muren van deze gebouwen te vinden zijn. Paint & Paper Library is het zustermerk van Little Greene. Met dit merk bieden we inspiratie, kleurexpertise en ontwerp-ideeën aan binnenhuisarchitecten en kieskeurige huiseigenaren. We voeren een onderscheidend palet met 180 unieke kleuren en werken samen met RIBA, het Royal Institute of British Architects.’

Kun je iets meer vertellen over het architecturale kleurenpalet van Paint & Paper Library?
‘Ja, dit Architectural Colours-palet is een kleur-op-nummer-systeem: elke kleur is genummerd met I, II, III, IV of V, afhankelijk van tonaal gewicht. Dit kleurensysteem is heel handig wanneer je continuïteit en harmonie in huis wil creëren. De tinten zijn gemakkelijk gecombineerd te gebruiken op muren, plafonds en sierlijsten en verbinden kamers zo naadloos met elkaar. Je kunt de Architectural Colours ook combineren met tinten uit ons Original Colours-palet, waarin je voor elke kamer en stijl een sterke kleur vindt. Onze kleurenkaart is ontworpen om zowel huiseigenaren als interieurontwerpers te helpen bij het opstellen van coherente, complementaire kleurenschema’s.’

De kleurenkaart van Paint & Paper Library omvat twee paletten: ‘Architectural Colours’ en ‘Original Colours’ met in totaal 180 unieke verfkleuren.
De kleurenkaart van Paint & Paper Library omvat twee paletten: ‘Architectural Colours’ en ‘Original Colours’ met in totaal 180 unieke verfkleuren.

Wat is eigenlijk je eigen favoriete kleur of print van jullie eigen merken?
‘In mijn eigen huis hebben we Blue Blood in de hele gang toegepast. Deze diepe, antieke blauwsoort ziet er prachtig uit als het wordt toegepast op zowel de leuningen als muren en wandbekleding. Ik combineerde de kleur met een kast geschilderd in Tea with Florence, momenteel mijn favoriete kleur uit ons Little Greene-palet. In de slaapkamer hangt ons Feather Flora-behang in de kleurstelling Soba. Dit verfijnde bloemendessin uit onze Botany-collectie biedt een elegante, rustgevende sfeer. Ik heb het behang gecombineerd met Kigali op het houtwerk en een muur, om zo een gezellig, cocooning gevoel te creëren.’

Dat klinkt heel mooi. Nou ben jij een expert, Ruth, en weet dus heel goed welke kleur waar past, maar is er iets algemeens te zeggen over welke kleuren psychologisch gezien het meest geschikt zijn voor bijvoorbeeld een slaapkamer, keuken en woonkamer?
‘Als je een ruimte inricht, moet je je eerst afvragen hoe je je daar wil voelen. Slaapkamers zijn een heel persoonlijke plek, dus daar moet je graag willen zijn. Ik hou van een natuurlijk, gedempt palet met groen; dit zorgt voor een rustgevend kleurenschema dat een gevoel van kalmte en rust oproept. De keuken is het hart van het huis, dit is een ideale plek om indruk te maken met heldere kleuren. Kijk eerst eens welke tinten er al aanwezig zijn in het keukenblok zelf, de meubels, vloeren en apparaten. Misschien kan je verschillende groentinten gebruiken op de kastjes en muren, bijvoorbeeld Deep Water Green op kastdeuren en Salvia op de muren samen met het frisse Clean White voor een coherent geheel. In woonkamers zorgen diepe, donkere tinten voor een intiem en gezellig gevoel. Donkere kleuren zoals Copper Beech en Moleskin maken een echt statement wanneer ze in de hele ruimte worden gebruikt, omdat ze een natuurlijke warmte hebben die een ruimte uitnodigend en knus maakt.’

Ruth Mottershead
Ruth Mottershead.

Goede ideeën allemaal. Kleuren kiezen is heel persoonlijk. Heb je nog meer algemene tips?
‘De functie van een ruimte is heel belangrijk bij het kiezen van een verfkleur, omdat dit van invloed is op het effect dat je wil bewerkstelligen. Van gedurfd en dramatisch tot rustgevend en ontspannend: een kleur verandert echt het gevoel dat een kamer je geeft. Vermijd kleurentrends en gebruik kleuren die jouzelf aanspreken. Kleurenkeuzes moeten persoonlijk zijn, omdat ze elke dag bepalen of ze je blij maken, energie geven of juist rust en ontspanning. Meer dan ooit voelen mensen de behoefte zich niet alleen te omringen met vrolijke kleuren die je warmte bieden, maar ook met tinten zorgend voor een sereen en rustgevend gevoel. Geel is een geweldige optie voor een levendig, opbeurend kleurenschema: probeer Parasol of Muga eens in de gang, voor een uitnodigend resultaat.’ 

Op 27 oktober organiseert Residence samen met Paint & Paper Library en ETC Design Center in Culemborg een masterclass over kleur en verf voor lezers. De masterclass wordt gegeven door Ruth Mottershead. Meld je nu aan voor onze masterclass over kleur.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lisa Goudsmit

Back to top