Overslaan en ga direct naar de inhoud

Lees nu ons interview met meubelontwerpster Sabrina Landini:

Sabrina Landini maakt furore met haar spiegels, lampen en tafels van verzilverd glas.
Sabrina Landini maakt furore met haar spiegels, lampen en tafels van verzilverd glas.

Als er één ding is dat de spiegels, tafels en lampen van meubelontwerpster Sabrina Landini gemeen hebben, dan is het de persoonlijke bezieling die ze uitstralen. Iets wat de groten der aarde niet is ontgaan.

Wie het met bougainville overdekte kantoortje annex laboratorium van Sabrina Landini, een meubelontwerpster uit Florence, betreedt, kan zich niet voorstellen dat vanaf deze eenvoudige plek bestellingen de deur uit gaan voor enkele van de meest exclusieve interieurs ter wereld.

Hier, in een wat landelijke buitenwijk van Pietrasanta – het Toscaanse dorp dat vanwege de hoge concentratie aan kunst en cultuur ook wel het Italiaanse Athene wordt genoemd – creëert Sabrina schitterende lampen, tafels en spiegels die hun weg vinden naar Parijs, New York, Los Angeles... Landini’s ontwerpen sieren de mooiste woningen ter wereld en vinden gretig aftrek bij beroemde (binnenhuis)architecten als Ken Fulk, Pembrooke & Ives en Marmol Radziner.

De stof voor de kappen wordt met de hand beschilderd.
De stof voor de kappen wordt met de hand beschilderd.
De Life spiegel die Kelly Wearstler wil gebruiken in haar volgende project.
De Life spiegel die Kelly Wearstler wil gebruiken in haar volgende project.

‘Met enige vertraging’ – ze vond haar roeping toen ze midden dertig was – is Sabrina zelf nog het meest verbaasd over haar succes. ‘Niet omdat ik twijfel over wat ik maak, maar omdat het allemaal zo snel is gegaan. En meteen op zo’n hoog niveau.’

Tiffany
Het begon allemaal in 2009 met de Tiffany, een harmonische lamp met een kap van geplooide zijde en een cirkel – als ware het een ceintuur – van stukjes verzilverd glas. Landini woonde indertijd in Navigli, een creatieve buurt van kunstenaars, ambachtslieden en workshops in Milaan, en werkte al een tijdje als styliste van woningen. Op een dag besloot ze zelf iets te ontwerpen.
Samen met een zeer geduldige smid die haar schetsen doorgrondde en geen moeite had met constante aanpassingen, wist ze haar allereerste prototype te ontwikkelen. De lamp, waarvan de naam een knipoog is naar de elegante Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s, bracht haar direct een golf aan publiciteit. Deze positieve reactie uit de designwereld was het laatste zetje dat ze nodig had om te besluiten de styling te laten voor wat het was en zich volledig op het ontwerpen te storten. Na een korte leerschool in Milaan, waarbij ze nauw samenwerkte met plaatselijke ambachtslieden, verhuisde Landini naar Pietrasanta. Daar legde ze zich verder toe op het verzilveren van glas – een proces dat onder meer bestaat uit het gedoseerd toevoegen van metaalpoeders in verschillende kleurschakeringen – dat nu de rode draad in haar werk vormt.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

De techniek om van glas een spiegel te maken, had ze al snel in de vingers, maar de geraffineerde bewerking die haar meubels zo bijzonder maakt, leerde ze zichzelf aan. Sterker nog: de mannen in de Toscaanse werkplaats vonden het maar raar om te zien hoe Landini de glasplaten niet verticaal, maar horizontaal positioneerde om vervolgens, met een mengsel van diverse metaalpoeders, een uniek dessin te creëren. Sabrina: ‘Het luistert heel nauw en vergt precies de juiste gevoeligheid en behandelingswijze, een formule waarover ik eigenlijk niet te veel los wil laten. Maar ik kan je garanderen dat ze me de eerste dagen hoofdschuddend stonden te observeren.’ De aanvankelijke scepsis van de traditionele spiegelmakers liet haar echter koud.

Spectaculaire schoonheid
En gelukkig maar, want Landini’s eigenwijze techniek resulteerde in een reeks spiegels, tafels en lampen van spectaculaire schoonheid. Een schoonheid die al snel werd opgemerkt door topdesigners. Dankzij het kolossale 1stDibs, de online marktplaats voor luxemeubels en -objecten waar Sabrina tijdens haar deelname aan meubelbeurs Maison et Objet mee in contact kwam, ontving ze van het ene moment op het andere orders uit alle hoeken van de planeet. Een van de meest succesvolle interieurontwerpers van dit moment, de Amerikaanse designgoeroe Kelly Wearstler (onder andere bekend van de restyling van The Avalon-hotel in Beverly Hills en het huis van Cameron Diaz), zag de onregelmatige gevormde Iris-spiegel op de beroemde site staan en bestelde er per ommegaande een voor haar cliënt. Een uitnodiging voor Landini om persoonlijk te komen kennismaken volgde en een paar weken later zat ze aan tafel met de designer, in haar schitterende kantoor in Los Angeles, te brainstormen over hun toekomstige samenwerking.

De Two-Be lampen boven een tafel met spiegelend blad van Sabrina Landini.
De Two-Be lampen boven een tafel met spiegelend blad van Sabrina Landini.
De zijden lampenkappen worden met de hand gemaakt.
De zijden lampenkappen worden met de hand gemaakt.

Sinds dit bliksembezoek is de vraag naar haar ambachtelijk gemaakte spiegels, lampen en tafels geëxplodeerd. Sabrina: ‘Ik heb, nu we niet zo makkelijk kunnen reizen, regelmatig conference calls met Wearstler. Zo heeft ze me net nog laten weten dat ze voor een van haar nieuwste projecten mijn Life-spiegels wil gebruiken.’
Toch is het niet de beroemde clientèle die Sabrina de grootste voldoening geeft. Het gegeven dat ze iets heel nieuws heeft gecreëerd, gewoon door het te doen, bevredigt haar het meest. ‘Het voelt toch als een soort schepping van iets moois dat eerst gewoonweg niet bestond. En daar word ik, als mega estheet, supergelukkig van.’

INSPIRATIE

Over de auteur

Paola van Dam

Back to top