Overslaan en ga direct naar de inhoud

Zo krijg je tafelzilver weer blinkend schoon

zilver bestek set

Zilveren bestek mag niet in de vaatwasmachine. Daarom komt het in de meeste huishoudens alleen bij speciale gelegenheden tevoorschijn. Maar dan is het vaak zwart. Zo krijg je het weer blinkend schoon. 

Zilver wordt zwart door watersulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Als het zilver daarmee in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie die een laagje zilversulfide veroorzaakt en een zwart laagje op het zilver achterlaat. Dat kan ook gebeuren als je alle onderdelen van het bestek apart en in het donker bewaart, bijvoorbeeld in de originele cassette, al gaat het dan wat minder snel. 

Echt (ver)zilver(d)

Poetsen dus! Maar liever ook niet te vaak, want afhankelijk van de kwaliteit van het zilver kan te vaak poetsen ervoor zorgen dat het zilver sneller slijt. Dat geldt met name voor verzilverd bestek, herkenbaar aan het merkteken, meestal een getal onder de 800 (bijvoorbeeld 90 of 100). Een hoger getal (vaak 835 of 935) betekent dat het gaat om massief zilver. Dat is beter bestand tegen veelvuldig poetsen. 

Poetsen

De meest effectieve manier om zilver schoon te krijgen is nog altijd met ouderwetse zilverpoets of silver polish en een zachte doek. Als je dat niet in huis hebt, kun je in geval van nood ook ketchup of tandpasta gebruiken. Bij de juwelier kun je ook een speciaal zilverbad kopen waarin je het bestek kunt weken. Heb je alleen maar wat kleine vlekjes? Gebruik dan een gewone gum om die snel weg te wrijven. 

Zonder poetsen

Ook zonder poetsen kun je zilver weer stralend schoon krijgen. Vul daarvoor een afwasteil met warm water, leg er een stuk aluminiumfolie in met de doffe kant naar boven en strooi er wat soda over. Leg het bestek in de teil - zorg ervoor dat het bestek het aluminiumfolie raakt - en draai het na ongeveer een minuut om. Haal het bestek uit de teil en wrijf het glanzend met een schone theedoek of een zachte poleerdoek. In plaats van soda kun je ook zout of baking soda gebruiken. 

Handschoenen aan

Vingers kunnen er ook voor zorgen dat zilver verkleurt. Trek daarom latex handschoenen aan als je zilver gaat poetsen. Zo voorkom je ook dat er vieze vingers op het schone zilver achterblijven. Bovendien blijven je handen ook schoon, zeker als je ouderwets poetst met zilverpoets. Dek je feestelijke tafel ook met handschoentjes aan, dan weet je zeker dat alles glimt! 

Dit artikel werd gepubliceerd in Residence No. 12 2020 verkrijgbaar online. / Samenstelling: Maartje Leek / tekst: Sylvia Emonts

INSPIRATIE

Back to top