Overslaan en ga direct naar de inhoud

De iconische Tripp Trapp-stoel bestaat 50 jaar

De Tripp Trapp-stoel
De Tripp Trapp-stoel.

De Tripp Trapp-stoel viert dit jaar een jubileum. De iconische kinderstoel is namelijk 50 jaar geleden bedacht. Tijd voor een terugblik én nieuws over een splinternieuwe stoel.  

We moeten even terug in de tijd, want vijftig jaar geleden werd de Tripp Trapp-kinderstoel ontworpen door de Noorse Peter Opsvik. Hij kwam op het idee omdat zijn destijds tweejarige zoon tijdens het avondeten niet goed bij zijn maaltijd kon. Dat kan en moet anders, dacht Opsvik. Hij ontwierp een stoel die je kunt aanschuiven aan tafel zodat je kind het idee heeft écht deel te nemen aan de maaltijd.

De stoel staat sindsdien bekend als één van de meest bekende kinderstoelen ter wereld, met inmiddels meer dan dertien miljoen verkochte exemplaren en een plek in het MoMa in New York en Victoria & Albert Museum in Londen.

Peter Opsvik in 2022.
Peter Opsvik in 2022.

Hoe een kleine stoel groot kan worden, blijkt uit het idee om een stoel te creëren die meegroeit met een kind. De Tripp Trapp-stoel heeft namelijk een in hoogte en diepte verstelbare zit- en voetenplank.

Vijftig jaar Tripp Trapp

Natuurlijk moet dit bijzondere jubileum gevierd worden. Stokke, de producent van de Tripp-Trapp-stoelen, lanceert daarom een bijzondere limited edition jubileumcollectie van essenhouten stoelen. Daarnaast krijgt elke stoel een gegraveerd jubileumlogo. Het bestaat uit twee stoelen (in 15.000 en 3.000 genummerde oplage) en jubileumkussens (in een oplage van 10.000 stuks).

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

De jubileumstoel is te koop voor 269 euro en de kussens voor 49 euro.

Meer bijzondere stoelen
De Nederlandse ontwerper Ruud-Jan Kokke ontwierp designklassieker Fauteuil 21 in de jaren tachtig én zijn designs zijn opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum. Nu, veertig jaar later, brengt zijn dochter Romy Kokke de stoel opnieuw op de markt. Tijd voor een Q&A. ‘Mijn vader vindt het geweldig dat we dit doen.’

INSPIRATIE

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top