Overslaan en ga direct naar de inhoud

Vijf trends voor woningen met een rieten dak

Robuust, trendy en duurzaam. De rieten kap geeft woningen een authentieke en luxe uitstraling, terwijl deze eeuwenoude vorm van dakbedekking qua wooncomfort niet onder doet voor moderne alternatieven. In het verleden was er geen andere mogelijkheid dan je huis te voorzien van een rieten dak, tegenwoordig zie je ze steeds vaker bij luxe woningen met bijzondere architectuur. Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en trends? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Van idyllische woonboerderijen tot luxe villa’s, de rieten kap is nog altijd een zeer geliefd en onmisbaar onderdeel van ons Nederlandse landschap. De architectonische mogelijkheden met riet zijn oneindig, maar is het rieten dak ook een duurzame en veilige oplossing? Want hoe kan het dat deze historische vorm van dakbedekking ook vandaag nog zoveel wordt toegepast?

Veiligheidsnormen staan voorop
Dankzij de nieuwste ontwikkelingen en trends voor rieten daken voldoet deze vorm van dakbedekking alle actuele bouw- en veiligheidsnormen. Als het aankomt op brandveiligheid en isolatiewaarde, doet een rieten kap daarbij niet onder aan een woning met bijvoorbeeld dakpannen. 

Dankzij de volgende trends bieden rietgedekte woningen nog meer voordelen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en wooncomfort. 

1. De trend van verduurzaming
Op het gebied van verduurzaming is er ook voor woningen met een rieten kap veel mogelijk. Dankzij het gebruik van isolerende dakpanelen onder het riet ontstaat er een aangenaam binnenklimaat en bespaar je flink op de energiekosten. Ook het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een rieten dak zie je tegenwoordig steeds vaker.

2. De ontwikkelingen van het schroefdak
Lange tijd was de beperkte brandveiligheid het grootste nadeel van een rieten dak. Als natuurlijk product is riet zeer kwetsbaar en een kleine woningbrand kan daardoor snel escaleren. 

Dankzij de ontwikkeling van het schroefdak is de brandveiligheid van rietgedekte woningen enorm verbeterd. De constructie zorgt ervoor dat zuurstof en vuur geen vrij spel krijgen. 

Wit huis met rieten dak

3. Riet van Nederlandse bodem
Het riet dat voor jouw dak wordt gebruikt is afkomstig van rietkwekers. De verschillen in prijs en kwaliteit kunnen per rietkweker sterk verschillen. Tot voor kort werd er vanwege de lagere kosten vooral veel riet vanuit Azië geïmporteerd. 

Inmiddels neemt de vraag naar riet van Nederlandse bodem juist weer toe, waarbij de aandacht voor kwaliteit belangrijker is geworden. Wist je bijvoorbeeld dat rietkwekers uit de Drentse Weerribben Wieden bekend staan om hun hoge kwaliteit riet?  

4. Kunstriet is de nieuwste innovatie
Wil je wel de uitstraling van riet, maar niet het onderhoud? Kunstriet is gemaakt van kunststof en daardoor minder onderhoudsgevoelig of onderhevig aan slijtage door wind en regen dan echt riet. Er komen steeds meer aanbieders op de markt van kunstriet. 

Het nadeel is dat kunstriet vele malen duurder is dan natuurlijk riet. Ook zijn de meningen over de gelijkenissen tussen echt riet en kunstriet nogal verdeeld. 

Vijf trends voor woningen met een rieten dak

5. Stoere materialen en moderne architectuur
Misschien denk je bij rieten daken vooral aan landelijke woonboerderijen, maar riet is als natuurlijk product ook uitstekend te combineren met stoere materialen zoals zink en glas. Zo zien we riet in combinatie met unieke vormgeving steeds vaker terugkomen in moderne architectuur. 

Riet is al met al een prachtig en veelzijdig natuurlijk product dat meebeweegt met alle hedendaagse ontwikkelingen en woonwensen. Heb je zelf een woning met een rieten kap of overweeg je deze te kopen? Laat je dan ook goed voorlichten over hoe je de woning juist verzekert. Een woning met een rieten dak is geen standaardwoning. Rietpolis is de specialist op het gebied van het verzekeren. Vragen over de juiste verzekering en handige preventietips beantwoorden ze tijdens het gratis rietconsult.

UITGELICHT

Back to top