Overslaan en ga direct naar de inhoud

Geld schenken aan je kind voor een woning: hoe werkt het in 2024?

Fotografie: Daria Nepriakhina via Unsplash
Fotografie: Daria Nepriakhina via Unsplash

Wanneer je kind een eigen woning gaat kopen, kan het als ouder verleidelijk zijn om financieel bij te dragen. Voorheen stond de jubelton bekend als de mogelijkheid om belastingvrij een aanzienlijk bedrag aan je kind te schenken, maar sinds 2023 zijn er veranderingen doorgevoerd. Wat zijn nu de geldende regels?

Jaarlijkse vrijstelling
Elk jaar hebben ouders de mogelijkheid om hun kind een bepaald bedrag belastingvrij te schenken. In 2024 bedraagt deze vrijstelling € 6.633. De bestemming van dit geld mag het kind zelf bepalen en er is geen aangifte nodig over dit bedrag.
De Belastingdienst beschouwt ouders als één schenker, zelfs in het geval van scheiding. Het maximale schenkingsbedrag geldt dus gezamenlijk voor beide ouders. Wil je geld aan iemand anders schenken? Dat kan ook, maar in dat geval ligt het bedrag lager, namelijk € 2.658.

Eenmalig verhoogde vrijstelling
Tussen het 18e en 40e levensjaar van je kind heb je als ouder de mogelijkheid om één keer een hoger bedrag belastingvrij te schenken. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij een dure studie of de aankoop van een woning. 
Bij een dure studie mag een ouder eenmalig € 66.268 schenken. In andere gevallen bedraagt deze vrijstelling dit jaar € 31.813, wat vrij besteed kan worden door de ontvanger, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis. Je kind kan dus een hypotheek afsluiten en hierbij dit geld inzetten. Vorig jaar lag deze eenmalige vrijstelling lager, namelijk € 28.947.

Schenkbelastingtarieven
Wanneer de schenking het maximale vrijgestelde bedrag overschrijdt, dient de ontvanger belasting te betalen over het geschonken bedrag. Een kind of partner van de schenker betaalt 10% belasting als de schenking tussen € 0 en € 152.368 ligt. Boven dit bedrag geldt een schenkbelasting van 20%.
Voor kleinkinderen of verdere afstammelingen van de schenker gelden hogere percentages: 18% onder € 152.368 en 36% daarboven. Voor overige personen zijn de percentages zelfs nog hoger: 30% onder € 152.368 en 40% daarboven.

Bijdragen aan de woning van je kind
Als ouder mag je eenmalig belastingvrij een bedrag schenken wanneer je kind een eigen huis gaat kopen. Indien het geschonken bedrag de vrijstelling overstijgt, dient er belasting betaald te worden. Het is dus raadzaam om rekening te houden met eventuele belastingtarieven wanneer je overweegt geld aan je kind te schenken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Redactie

Back to top