In de eindejaarsvieringen van dit in Londen wonende gezin worden verschillende culturen bij elkaar gebracht, en dat resulteert in niets minder dan een betoverende sfeer in een minutieus gedecoreerd huis. Uiteenlopende familietradities en religieuze overtuigingen tezamen inspireren tot een originele esthetiek terwijl de kerst nadert.
Moderedacteur en medeoprichter van British Fashion Council Fashion Trust Deborah Brett beschikt over het soort creativiteit dat geen grenzen lijkt te kennen. Van mode tot keramiek en van waanzinnige kook- en bak-skills (waarmee ze een cult following heeft vergaard op Instagram) tot haar gevoel voor interieur en sfeer waardoor haar huizen in Londen en Ibiza immens inspirerend zijn.
Als vrouw van filmregisseur Tom Edmunds en moeder van Phin (13), Mini (11) en Ottillie (18) koestert Deborah ook qualitytime met de familie. Daarbij hoort eveneens het doorgeven van tradities uit haar eigen kindertijd tijdens kerst in Duitsland. Het is intrigerend om te zien hoe ze die Duitse feesttradities combineert met herinneringen aan haar Joodse jeugd in Londen en Tom’s Britse familietradities. Het is allemaal te zien in haar woning in Londen, waar elke genodigde direct wordt betoverd door de geuren, kleuren, klanken en uitstraling van haar zeer persoonlijke manier van feestvieren.
Heen en weer reizen
‘Tom en ik prijzen ons gelukkig dat we allebei zulke positieve jeugdherinneringen hebben aan kerst’, vertelt Deborah. ‘Al snel nadat ons eerste kind was geboren, besloten we om onze familietradities zoveel mogelijk samen te brengen.’ Tot een paar jaar geleden betekende dit dat Deborah terugkeerde naar Remscheid, een Duits stadje tussen Düsseldorf en Keulen, tien dagen voor kerst om tijd te spenderen met haar familie. ‘Mijn moeder, die hier opgroeide, overleed toen ik een twintiger was, maar mijn grootmoeder leefde tot een paar jaar geleden nog. Ik vloog dan met de kinderen naar Duitsland, en Tom voegde zich een paar dagen voor kerst bij ons. Dan dineerden we op traditionele wijze samen op kerstavond met geroosterde gans en Knödel. Daarna alle kinderen en cadeautjes in de auto laden om de hele nacht door te rijden om de Eurostar naar Kent te kunnen pakken zodat de kinderen op kerstochtend bij Tom’s familie wakker zou worden.' Nu Deborah’s oma er niet meer is, is die ‘marathon’ wel voorbij. Het kerstdiner in Duitsland begint vroeg, zodat ze op tijd naar Engeland kunnen vertrekken. In Londen wordt in december ook nog eens acht dagen Hanukkah gevierd, waarbij de kinderen cadeautjes krijgen.
Tot aan het plafond
Al sinds Deborah en Tom gingen samenwonen, kopen ze aan het begin van de maand een gigantische kerstboom, die liefst tot aan het plafond reikt. Door de jaren heen hebben ze prachtige glazen ornamenten verzameld die ze samen met hun kinderen in de boom hangen. Deborah: ‘Het is zo leuk om dat kerstgevoel een hele maand lang in huis te halen, vooral als het zo koud en grijs is buiten.’ Een geliefde Duitse traditie die voor het gezin ook al eerder in december begint: een Knusperhaus (peperkoekhuis), dat ze zelf maken. Het decoreren daarvan is een hele belevenis: met uit zoetwaar gebouwde glas-in-loodramen, grote tuinen en zelfs een bos dat Hans en Grietje-waardig is. Hiernaast worden er Lebkuchen-koekjes gebakken, die cadeau worden gegeven aan de juffen van de kinderen en die worden gebruikt om de boom verder mee te versieren.
Unieke stijl
De tafel prachtig dekken, daar is Deborah een ster in en vooral tijdens Hanukkah doet ze dit heel graag. Deborah: ‘Ik houd altijd van een wonderlijk gedekte tafel, maar vooral tijdens de feestdagen maak ik er iets extra speciaals van. De tafels worden almaar sierlijker en ik houd me zeker niet in. Het hoort bovenal leuk te zijn, net zoals wanneer je jezelf aankleedt. Zorg ervoor dat de basis staat en voeg dan details, zoals wat extra kleur, toe waarmee je jouw unieke stijl aan de wereld toont.’ Deborah lacht: ‘Het is wel wat extra werk, maar ik zou het niet anders willen. In deze tijden en in deze wereld waarin we leven, moeten we de magie uitvergroten waar we maar kunnen.’