Overslaan en ga direct naar de inhoud

Achter de voordeur in een rustgevend appartement in Stockholm

Rustgevend kleurenpalet.
Rustgevend kleurenpalet.

Dit appartement in Stockholm werd opnieuw ingedeeld en ingericht door ontwerpers Joanna Lavén en David Wahlgren van Studio Lawahl. Het resultaat is een rustgevend geheel met eerlijke materialen en zachte kleuren.

Dit appartement bevindt zich op een prestigieuze locatie: Strandvägen in Stockholm, dat uitkijkt over de mooiste eilanden van Stockholm én de haven die de stad met de archipel verbindt. De huidige bewoners werden daarnaast aangetrokken door de hoge plafonds en het prachtige plafondstucwerk in de woning. Ze vroegen Studio Lawahl mee te gaan naar een bezichtiging, om te zien of zij potentie zagen in de ruimte.

Grondige renovatie

‘Ook al is het gebouw waarin het appartement zich bevindt prachtig, de woning zelf was in erg slechte staat en de indeling was niet geschikt voor een modern gezin van vijf,’ aldus Joanna Lavén van Studio Lawahl. De woning werd in de jaren negentig gerenoveerd, maar de stijl was verouderd, dus er moest veel opnieuw gedaan worden. Uiteindelijk was er nog maar één plafondstucwerk over voor Studio Lawahl begon.

Alle panelen in het appartement zijn ontworpen door Studio Lawahl. Het vintage tafeltje is een ontwerp van Melchiorre Bega, erop een Oscar Torlasco-tafellamp en witte sculptuur van Bert Van Hoecke. Kunstwerk van Dan Ray.
Alle panelen in het appartement zijn ontworpen door Studio Lawahl. Het vintage tafeltje is een ontwerp van Melchiorre Bega, erop een Oscar Torlasco-tafellamp en witte sculptuur van Bert Van Hoecke. Kunstwerk van Dan Ray.
In de woonkamer staan de FAO-sofa’s van Christophe Delcourt, erbij vintage tafeltjes van Lova Creations uit de jaren zeventig en een vintage zwarte loungechair van Marzio Cecchi. Het handgeknoopte tapijt is van Knut Mattor, de hanglamp van Gino Sarfatti.
In de woonkamer staan de FAO-sofa’s van Christophe Delcourt, erbij vintage tafeltjes van Lova Creations uit de jaren zeventig en een vintage zwarte loungechair van Marzio Cecchi. Het handgeknoopte tapijt is van Knut Mattor, de hanglamp van Gino Sarfatti.

De nieuwe indeling van het appartement is een flinke verbetering. Er wonen hier, naast twee volwassenen, ook drie kinderen: elk van hen heeft nu een eigen slaapkamer. Daarnaast wilden de ouders een gezamenlijk familiekamer en eigen woonkamer. De smalle donkere gangen en verlaagde plafonds werden verwijderd, de keuken is groter en er zijn meer badkamers, evenals ruimtes om te ontspannen en bergruimte – niet onbelangrijk met kinderen. Studio Lawahl kreeg bij dit alles de vrije hand van de bewoners: deze hadden veel vertrouwen in de visie van de designers aangezien ze eerder samen een project hadden gedaan. Het resultaat: een familiehuis met elegante, internationale uitstraling.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Eerlijke materialen

Studio Lawahl simuleerde het gevoel van een negentiende- eeuws appartement door architectonische elementen toe te voegen uit de stijl van het bouwjaar; tegelijkertijd zorgen moderne details ervoor dat de woning geen museum lijkt. Het interieur bestaat uit een combinatie van veel vintage en op maat gemaakte stukken die zowel de bewoners als de woning representeren: een huiselijk en comfortabel geheel, maar ook een prettig contrast met het historische gebouw. ‘We wisten dat de bewoners houden van harmonieuze, rustige kleuren, dus creëerden we een palet met blauw- en groentinten,’ vertelt Lavén.

De kraan in de keuken is van Cocoon, de op maat gemaakte gordijnen zijn van Harrietta-stof van Astrid.
De kraan in de keuken is van Cocoon, de op maat gemaakte gordijnen zijn van Harrietta-stof van Astrid.
Naast het op maat gemaakte bed in de slaapkamer, met erop een sprei van Society, staat de Pelican Chair, ontworpen door Finn Juhl. Stenen nachtkastje en tafel ontworpen door Studio Lawahl, het tafellampje is van Jacques Biny.
Naast het op maat gemaakte bed in de slaapkamer, met erop een sprei van Society, staat de Pelican Chair, ontworpen door Finn Juhl. Stenen nachtkastje en tafel ontworpen door Studio Lawahl, het tafellampje is van Jacques Biny.

Ook belangrijk zijn zachte, natuurlijke materialen: de woltextuur van de gordijnen en de warme houttinten in de keuken en elders in het appartement. Alle vloeren zijn behandeld met gekleurde olie die de tekening in het hout verduidelijkt. Deze materiaalkeuzes zijn kenmerkend voor Studio Lawahl, dat graag werkt met wat ze noemen ‘eerlijke materialen’, waarvan meteen te zien is waaruit ze bestaan, zoals stenen tegels en robuuste houtsoorten. Vooral het steengebruik is opvallend: de ontwerpers ontwikkelden meerdere op maat gemaakte stenen elementen, zoals de vloeren in de badkamers en hal, de badkuip, keukenkastjes, nachtkastjes en bijzettafels. ‘Het leveren van steen was nog een uitdaging, aangezien we dit project uitvoerden tijdens de eerste uitbraak van het coronavirus,’ vertelt David Wahlgren. ‘Alle steenbedrijven in Italië waar wij inkopen waren dicht en het was onduidelijk tot wanneer. Het was heel lastig, maar we zijn dankbaar dat we uiteindelijk deze woning hebben kunnen inrichten tijdens deze uitzonderlijke tijden.’

Ontwerpers David Wahlgren en Joanna Lavén van Studio Lawahl. Het schilderij op de achtergrond is van Albert Johansson, de gordijnen zijn van Ripasso-stof van Astrid.
Ontwerpers David Wahlgren en Joanna Lavén van Studio Lawahl. Het schilderij op de achtergrond is van Albert Johansson, de gordijnen zijn van Ripasso-stof van Astrid.
In de toiletruimte een op maat gemaakt meubel van marmer en teakhout. De vintage lampen zijn van Stilux, de vintage spiegel is van Jacksons en de Tara-kraan is van Dornbracht.
In de toiletruimte een op maat gemaakt meubel van marmer en teakhout. De vintage lampen zijn van Stilux, de vintage spiegel is van Jacksons en de Tara-kraan is van Dornbracht.

Vintage en nieuw design

De ontwerpers verzamelden meer dan een jaar lang de designstukken voor dit interieur. Veel zijn vintage en gemaakt door ontwerpiconen als Marzio Cecchi, Gianfranco Frattini, Gio Ponti, Angelo Brotto, Pierre Paulin, Franco Albini, Gino Sarfatti en meer. Wahlgren: ‘We zochten bij internationale veilingen, veel stukken vonden we in Italië en bij vintage verkopers in Europa. We houden ervan om te werken met vintage, voor dit project gebruikten we veel favoriete objecten.’ Studio Lawahl combineerde deze designklassiekers met enkelen van hun favoriete moderne designers, zoals Christophe Delcourt, die de twee lichtgroene sofa’s ontwierp, en Michael Anastassiades, die tekende voor de plafondlampen in de hal. Tot slot ontwierpen Wahlgren en Lavén zelf ook meubelstukken, zoals het teakhouten bankje in de hal, de tafels en de grote boekenkast in de tv-kamer. Ook ontwierpen en maakten ze het freeswerk, ook in de keuken. In de woning staat ook veel lokaal geproduceerd glas- en keramiekwerk. De ontwerpers gebruiken graag unieke objecten uit galeries in Stockholm, dikwijls ook items die voor hen op maat zijn gemaakt, zoals de keramieken muurplaten van Hanna Järlehed Hyving in de badkamer. Een fijn rustpunt voor de ogen als de bewoners in hun marmeren badkuip zitten, met zicht op het eiland buiten het raam. 

Gepubliceerd in Residence No. 1/2, 2022 verkrijgbaar online. Fotografie Kristofer Johnsson/Living Inside | Tekst Anna Malm | Tekstbewerking Lisa Goudsmit | studiolawahl.com

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top