Hermès: van zadels tot servies.
In 1837 opende harnas- en zadelmaker Thierry Hermès een atelier in rue Basse-du-Rempart in Parijs. Zoals het ontwerphuis zelf zegt: de eerste klanten waren paarden. Zoon Charles-Émile nam in 1880 het stokje over van zijn vader en opende een winkel aan 24 rue du Faubourg Saint-Honoré, waar de flagshipstore nog zit. Toen mensen steeds meer gingen reizen, introduceerde Hermès koffers en tassen gemaakt van zadelleer. Vanaf de jaren tien van de twintigste eeuw kwam daar mode bij. Bij het honderdjarig bestaan in 1937 werd de eerste Carré, de bekende vierkante zijden shawl, geïntroduceerd. Sinds de jaren tachtig maakt het huis ook servies. Inmiddels staat de zesde generatie van de familie Hermès aan het roer. In 2005 werd Pierre-Alexis Dumas, zoon van de vorige directeur Jean-Louis Dumas, artistiek directeur. Axel Dumas, zijn neef, is sinds 2013 CEO. Nog altijd staan de basisprincipes van de oprichting centraal: de aandacht voor vakmanschap en creativiteit én de veranderende levensstijl van de klanten. In 2008 werd Fondation d’entreprise Hermès opgericht. Met de menselijke en artistieke waardes van het merk in het achterhoofd steunt deze stichting initiatieven ter bevordering van artistieke creatie, educatie, kennisoverdracht, solidariteit en het behoud van biodiversiteit. Het bedrijf stimuleert en behoudt traditioneel handwerk door alle onderdelen van het assortiment, van de leren producten tot het servies, in verschillende gespecialiseerde ateliers te laten produceren.
Sinds de oprichting maakt Hermès creaties die de tand des tijds doorstaan. Hierbij wordt constant gezocht naar de juiste materialen en details. Het huis probeert zoveel mogelijk in Frankrijk te produceren: dat gebeurt in 51 ateliers verspreid over het land. Er zijn wereldwijd ruim zeventienduizend mensen in dienst, waarvan meer dan tienduizend in Frankrijk. Daarvan zijn meer dan de helft ambachtslieden. Hermès omvat 16 métiers – Hermès Beauty is als laatst toegevoegd – waaronder lederwaren, mannen- en vrouwenmode, handschoenen, sieraden, horloges, parfums, meubels en servies. Alle ontwerpen worden gemaakt door experts, van materialen van hoge kwaliteit, met als doel jaren mee te kunnen en als erfstuk doorgegeven te worden.
Benoît-Pierre Emery startte zijn carrière als grafisch medewerker voor onder andere Comme des Garçons en was artistiek directeur voor veel multimediale projecten. In 2000 was hij medeoprichter van grafisch ontwerpstudio The Cabinet, werkend voor bijvoorbeeld Arte en Kenzo. In 2003 richtte Emery zich volledig op modeaccessoires en startte een eigen merk voor shawls. Daarnaast is hij zelf ook fervent verzamelaar van nieuwe en vintage shawls; hij heeft duizenden exemplaren in zijn privécollectie. In 2005 vroeg Pierre-Alexis Dumas hem een Carré te ontwerpen voor Hermès: de start van een langdurige samenwerking. In 2011 ontwierp Emery zijn eerste serviescollectie voor Hermès, sinds 2013 is hij Directeur de création Objets et La Table Hermès
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.
Hermès toont ook graag hun ambachtelijke activiteiten aan het publiek. Regelmatig vindt daarom Hermès in the Making plaats. Tijdens dit reizende evenement laten verschillende ambachtslieden zien hoe ze te werk gaan: van het repareren van leren tassen en handschoenen tot het zeefdrukken van de Carrés, zetten van diamanten in sieraden en beschilderen van servies. Tussen 15 en 24 oktober vond een editie van Hermès in the Making plaats in het Danish Architecture Center (DAC) in Kopenhagen. Residence was met een select, internationaal gezelschap aanwezig bij de opening van dit inspirerende evenement en vergaapte zich aan het enthousiasme en vakmanschap van de aanwezige vaklieden. Ook bijzonder: tijdens Hermès in the Making was de ontroerende documentaireserie Footsteps across the world, gemaakt door Frédéric Laffont, te bewonderen. Hij filmde wereldwijd werknemers en klanten van Hermès met een bijzonder verhaal, zoals een vrouw die de tas van haar moeder erfde en een leermaker die vijftien jaar nadat hij een exemplaar maakte het product herkent als hij hem repareert. In 2011 maakte Laffont al de documentaire Les mains d’Hermès (‘de handen van Hermès’). Beide mooie documentaires zijn online te zien.
Tekst: Lisa Goudsmit