Overslaan en ga direct naar de inhoud

Kleiner wonen als de kinderen uit huis zijn


Ontspannen wonen


Wat je nodig hebt in een huis verschilt per persoon, maar over het het algemeen gaat het om zaken die je leven ‘makkelijk’ maken en je huis als ‘thuis’ laten voelen. Kijk heel specifiek naar wat je nodig hebt en wat je in het huis wilt doen; wat is belangrijk? Met z’n tweëen heb je wellicht niet zo’n grote eettafel nodig als met een heel gezin. Maar wanneer je vaak vrienden over de vloer hebt, of ook aan deze tafel wilt lezen juist weer wel. Iedereen wil zich thuis kunnen ontspannen, en ieder op zijn eigen manier. De een wil een grote keuken, zodat er uitgebreid gekookt kan worden, terwijl een ander meer ruimte besteedt aan de woonkamer voor een grote televisie. Kijk ook naar de behoeften buiten het huis. Welke voorzieningen zoek je in de buurt van je huis? Denk aan winkels, openbaar vervoer, sportclubs, maar ook aan een huisarts. En wat te denken van de tuin. Hou je van tuinieren en geniet je een grote tuin of neem je genoegen met een balkon? Houd rekening met wat je gewend was en dat je daar wellicht op moet inleveren op een nieuwe plek. Op het platteland zul je verder moeten reizen voor bepaalde voorzieningen dan in de stad.

Woondromen


Nu je niet meer in de buurt van scholen, vriendjes en sportverenigingen hoeft te wonen vanwege de kinderen, kun je het woongebied uitbreiden. Onderzoek wat je altijd al wilde en maak deze oude dromen waar. Wonen aan het water, in het bos, bij het strand of in een monumentaal pand? Nu heb je de mogelijkheid. Wanneer je een voorkeur hebt voor een bepaalde omgeving of een specifiek soort bouwstijl, maakt dat het zoeken naar een nieuw huis een stuk makkelijker.




Terug naar de basis


Wanneer je kleiner gaat wonen, heb je hoogstwaarschijnlijk te veel spullen. Het makkelijkst is om terug te gaan naar de basis en te bedenken welke meubelen en spullen je echt nodig hebt. Een klein huis dat propvol spullen staat, voelt al snel benauwend. Let ook goed op de afmetingen van meubels en de verhouding tot de ruimte waar ze in zullen staan. Die driezits bank stond in de vorige woonkamer wellicht goed, vanwege de beschikbare ruimte. In een kleinere kamer slokt hij misschien alle ruimte op en zie je vooral veel bank en weinig kamer. Denk goed na over wat je wilt houden en wat je weg doet. Spullen met emotionele waarde zijn goed om te bewaren, maar items die je al een jaar niet hebt aangeraakt of al jaren op zolder staan, kun je beter wegdoen. Laat familie en vrienden meekijken, zij hebben een objectieve blik en zijn niet zo gehecht aan spullen als jijzelf. Als je geen goede reden kunt bedenken om iets te houden, kun je het net zo goed wegdoen. Laat familie en vrienden tussen de ‘afgedankte’ spullen kijken, organiseer een garage sale of doneer aan een goed doel of de kringloop.

Efficiënte inrichting


In een klein huis is belangrijk om alle ruimtes netjes en geordend te houden, anders voelen de ruimtes al snel nog kleiner. Zorg daarom voor voldoende kastruimte. Ook opbergdozen zijn handig en schuif je gemakkelijk weg onder een bed, bank of kast. In de tuin of op het balkon kunnen kasten, kisten en eventueel een klein schuurtje uitkomst bieden.
Ga in je interieur voor lichte tinten op de wanden en lichte meubels. Dat doet de ruimte niet alleen groter lijken maar geeft ook een frisse look. Zorg dat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen kan vallen en sluit je ramen niet af met vitrage of lamellen. Ga liever voor lange, lichte gordijnen.

Een goede tip om een kamer groter te laten lijken is het ophangen van een of meerdere spiegels. Waar je daarentegen mee moet oppassen is het gebruik van drukke patronen, bijvoorbeeld op behang. Wanneer je een te groot patroon in een relatief kleine ruimte toepast, kan het effect tegenvallen. Het patroon komt niet tot zijn recht en de kamer voelt kleiner aan.
Met multifunctionele meubels kun je ook ruimte creëren. Denk aan een uitschuifbare tafel, inklapbare stoelen of een slaapbank. Ideaal als je mensen over de vloer krijgt, maar daarbuiten heb je die extra grote tafel, logeerkamer of extra stoelen waarschijnlijk niet nodig.




Houd rekening met de toekomst


Kijk naar de indeling van je toekomstige huis en bedenk: ‘Is dit de plek waar ik oud wil worden?’ Dan is het goed om na te denken over opstapjes, drempels en trappen. Kunnen die later voor problemen zorgen? Bekijk dan of je beneden genoeg leefruimte hebt of ga voor een gelijkvloers huis of appartement. Bedenk bovendien dat een kleiner huis je veel gemak oplevert. Het behoeft minder onderhoud, is overzichtelijker, goedkoper en knusser. Ook wordt de neiging om spullen te verzamelen minder; je kunt nu eenmaal niet alles bewaren als je er geen plaats voor hebt. Als het om nieuwe aankopen gaat, bedenk je dan goed of je het echt nodig hebt en gaat gebruiken. Waarom een kookplaat met zes pitten als je aan vier genoeg hebt? Schaf aan wat je nu en op termijn nodig hebt.

Maakt u uw dromen waar? Bereken hier uw mogelijkheid op een hypotheek bij Nationale-Nederlanden.

Tekst: Sponsored story voor Nationale-Nederlanden
Beelden: Pinterest.com

Back to top