Overslaan en ga direct naar de inhoud

Restylen van het interieur


Stap 1: Bepaal welke meubelen je wilt behouden


Een huis is moet aanvoelen als thuis, maar dit kan soms nog wat problemen met zich meebrengen. Wat bij een ander heel mooi staat, kan bij jou thuis misschien niet goed tot zijn recht komen. Dit geldt voor kleuren die anders kunnen uitvallen, maar ook voor de interieurstijl. Dit moet immers goed aansluiten op je persoonlijkheid. Om te bepalen wat je interieurstijl is, is het verstandig om een aantal stappen te doorlopen. Bedenk als eerste welke bestaande meubelen je absoluut niet weg wil doen. Dit zijn waarschijnlijk dierbare meubels of accessoires die een verhaal met zich meebrengen of in ieder geval een persoonlijke waarde hebben.
Stap 2: Creëer een moodboard


Wanneer je bepaald hebt welke elementen je wilt behouden, kun je beginnen met het maken van een moodboard. Probeer te achterhalen welke sfeer je wilt bereiken. Vind je dit moeilijk? Laat je dan inspireren door verschillende interieurstijlen. Zoek beelden die passen bij de sfeer en kies ook voor bepaalde kleuren. Plak al deze beelden, stoffen en kleuren op een bord, zodat je in een oogopslag ziet wat belangrijke kleuren en elementen zijn in je nieuwe interieur. Je kunt ook digitaal een moodboard aanmaken, bijvoorbeeld met het programma Pinterest. Houd je niet in, want je kunt altijd weer beelden uit het moodboard halen, mochten deze toch niet een samenhangend geheel vormen.Meer tips voor de ideale (thuis)werkplek vind je hier!

Stap 3: Kies de basiselementen


Als het goed is, heb je nu een goed idee van je smaak en de sfeer die je wilt creëren. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus kies eerst de basis van het interieur uit, zoals de kleuren, muurdecoratie, de vloer en grote meubelen. Voor elke interieurstijl is er wel een manier om de muren te versieren, van kleurrijk behang tot tegels met patronen. Het is ook mogelijk om vanuit een stof of een kunstwerk te werken, maar dit komt niet vaak voor. Wanneer je hier toch voor gaat, plaats dan het kunstwerk, schilderij of de foto op een centrale plek en pas het kleurenschema voor je interieur er op aan. Meer tips over kunst als basis in huis.

Stap 4: Zoek bijpassende decoratie


De laatste en misschien wel belangrijkste stap is het decoreren. Zonder persoonlijke vondsten en fijne accessoires zal je huis niet als thuis voelen. Houd in gedachte dat dit een heel persoonlijke stap is. Niet iedereen vindt de decoratie misschien passend, maar het belangrijkste is dat je jezelf voelt in het interieur. Meer tips die ervoor zorgen dat jouw interieur persoonlijk(er) wordt.

Meer tips op Residence.nl
- Klein appartement inrichten
- 5 tips voor een Scandinavisch interieur

Back to top