Overslaan en ga direct naar de inhoud

De smaken van het oosten


Culinair genieten


Bij een bezoek aan Zwolle mag een lunch of diner bij De Librije niet ontbreken. Het is een uur of vier, wanneer chefkok Jonnie Boer in zijn keuken in de weer is met speciaal uit Japan ingevlogen tofu-vellen. 'Deze zijn in Nederland niet verkrijgbaar,' terwijl hij zijn nieuw verworven product tot een rolletje draait, tegen het licht houdt en op een andere manier vouwt. Boer bladert wat door zijn dikke notebook, vol aantekeningen en opvallend fijngevoelige schetsen als een leverancier een pakketje met de bladeren van een kappertjesplant op zijn werkblad gooit. 'Yes! Die wil ik al zo lang hebben!.' Niet veel later verdwijnt een diepgroen blad in een tofu-rolletje de frituur in. Is een nieuw gerecht geboren? 'Nog niet hoor. Hier is Jonnie nog de hele avond mee aan het experimenteren. Dat weet ik zeker,' lacht chef Jan Smink, die bij Boer het vak leerde en eerder dit jaar de prestigieuze Bocuse d’Or won met een gelakte zwezerik en tarbot met crème van kreeft.



Foto's: Librijes chefkok Jonnie Boer aan het werk

De smaak van vroeger


Veel van de ingrediënten die De Librije gebruikt in zijn gerechten komen uit de omgeving. Zo haalt Boer zijn bekende mini-groenten uit de kassen van tuinder Eef Stel; Bij de oorsprong in het naastgelegen Dalfsen. De gepassioneerde tuinder praat vol bezieling over de bijzondere gewassen die hij in zijn moestuin verbouwt. 'Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik zeven bestrijdingsmiddelen gebruikte en dat mijn groentes de echte smaak van vroeger misten. Ik ben toen gaan experimenteren met effectieve micro organismen en oerwater.' Een rondgang door de kas leert dat daadwerkelijk alles dat er groeit vol smaak zit. De ene stengel na het andere blaadje wordt afgesneden en geproefd. En inderdaad, de smaken zijn intens en de kleuren ongelooflijk fel.



Foto's: Bij de oorsprong in Dalfsen

Met vakantie in eigen land


We vervolgen onze weg door het sfeervolle herfstlandschap, terwijl we natuurgebieden en landgoederen passeren. De Vecht als ader centraal in het gebied, dat sprekend lijkt op de wereldwijd bekende Indian summer in de Verenigde Staten. Bij kaasboerderij de Heileuver in Dalmsholte komen we niet alleen voor kaas, maar ook voor de nodige lokaal gefabriceerde producten, zoals bier, worst en zelfs ingemaakte pomelo. De smaken van het Vechtdal proeven we ook bij de vrij gelegen herberg De witte gans in Dalfsen en het à la carte restaurant van hotel Mooirivier, wat met zijn witgekalkte boerderijgebouwen met rieten daken en uitzicht over de Vecht ook een aan te raden locatie is voor een ontspannen overnachting. Wandel voor een ontspannen start van de volgende dag via de oude sluis achter het hotel de Vecht over richting Vilsteren. Het prachtige dorp is onderdeel van het gelijknamige landgoed. Meer informatie over deze en andere landgoederen in de omgeving vind je vanaf komend voorjaar bij herberg De Klomp, waar het 'anjerpunt' Landgoederen & Landschap wordt geopend.




Houd Verrukkelijkvechtdal.nl in de gaten om kans te maken op een kookworkshop in Librije's Atelier voor tien personen.

Foto boven: Kaasboerderij de Heileuver in Dalmsholte
Tekst en beeld: Charlotte Balder

Back to top