Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken: Hollands paradijs


Er was eens… Een middeleeuwse ridderhofstede op de Utrechtse Heuvelrug, met voorname bewoners, zoals de heren Jacob van Gaesbeek en Willem van Abcoude en bisschop David van Bourgondië, een bastaardzoon van Philips de Goede. In 1792 kwam Broekhuizen in het bezit van de rijke Amsterdamse koopman Cornelis Jan van Nellesteyn, die er een landhuis met oranjerie liet bouwen. In 1906 werd het huis door brand verwoest en werd het herbouwd. De imponerende neoclassicistische witte gevel, waar een lange beukenlaan naartoe leidt, wordt onder meer gekenmerkt door vier Ionische zuilen. Achter het huis ligt een grote, slingerende vijverpartij, omgeven door bos. ‘Hier liepen vroeger flamingo’s rond’, weet de Rotterdamse interieurontwerper en -architect Judith van Mourik (39) te vertellen. ‘Daarom heb ik een opgezette flamingo in het interieur op de benedenverdieping geplaatst, pal bij de openslaande terrasdeuren.’

Klassiekers van de toekomst


Ze heeft zich grondig verdiept in de geschiedenis van Broekhuizen en laat overal in het bijna tweeduizend vierkante meter grote landhuis verwijzingen naar het rijke verleden terugkomen, op een verrassende, soms ook grappige, maar vooral moderne manier. Ze maakt hierbij gebruik van de al aanwezige charmante en statige details zoals de lambrisering, marmeren schouwen, hoge plafonds en ornamenten. ‘De opdrachtgever en ik waren van mening dat het helemaal van nu moest worden, maar niet trendy. Dus niet dat het interieur over een paar jaar alweer gedateerd is. Daarom heb ik designklassiekers van de toekomst geselecteerd, zoals meubels van Gubi en Moroso, bedden van Cassina en MDF Italia, sanitair van Not Only White en verlichting van Modular en Flos. Bovendien heb ik veel mooie materialen als fluweel, messing en marmer gebruikt, die zijn helemaal actueel, maar passen tegelijkertijd in deze historische context.’ Een balans tussen oud en nieuw, maar ook tussen sexy en stoer. Maar ook boven alles functioneel, omdat Parc Broekhuizen sinds begin dit jaar dienst doet als hotel, restaurant en evenementenlocatie.


In de entreehal bank Stay van Space Cph en tafeltje TS van GamFratesi, beide voor Gubi. Grote pot en plant van Menno Kroon. Koffer Ivory Safari van Globe-Trotter, paraplu van The Bridge en jas van Pauw.


Restaurant Voltaire wordt gesierd door met messing beklede banken naar ontwerp van Judith van Mourik. Ze zijn bekleed met de stof Azulejos van Jean Paul Gaultier by Lelièvre. Erover een kimono van Dries van Noten via Pauw. Op tafel Gubi 2.0 een geurkaars van Fornasetti, theelichthouder Vlamp Gold van Jacob de Baan voor Pols Potten, boeken van Athenaeum en een Leica-camera uit 1933 via Foto Fransen. Op de antieke schouw de vazen True Colours van Lex Pott voor &Tradition. Palm van Menno Kroon.


Hoek in de lounge met draaibare fauteuils Stay van Space Cph voor Gubi. Het poefje is een ontwerp van Judith van Mourik. Spiegel op maat gemaakt door een Londense fabrikant van gevelbekleding. Sixties Deense lamp via Morentz. Tafel Bell van Sebastian Herkner voor Classicon, met daarop een juwelenkistje van The Bridge, een collier van Marco Bicego en armband van Schaap & Citroen. Hoed van Pauw en kleine speer van Nelis Antiques.


De salon met een vleugel van Steinway & Sons, bankje Paradise van Kerstin Holmquist en tafeltje TS van GamFratesi, beide voor Gubi. Op de vloer het originele parket. Sjaal en tas van Hermès.


De schilderijenzaal met een van de vijf doeken van Willem Joseph Laquy uit 1780 met voorstellingen uit tragedies van de Voltaire. Chaise longue Grand Piano en stoeltje Beetle van GamFratesi, beide uit de collectie van Gubi. Tafeltje Morning Glory van Marc Thorpe voor Moroso. De diep petrolblauwe verfkleur op de muur is samengesteld door Judith van Mourik.


De grootste suite van Parc Broekhuizen biedt zicht op het park en de grote vijver aan de achterkant van het landhuis. Het moderne hemelbed Aluminium is een ontwerp van Bruno Fattorini voor MDF Italia. De sprei is van Mrs Me, de plaid van Fischbacher en de zijden kussentjes van Élitis (allemaal via Co van der Horst). Blauwe sneakers van Pauw. Op de rand van het bad van Not Only White ligt een badlaken van Hermès. Bureau Palette van Jaime Hayon voor &Tradition. Stoel Coco van OEO Studio voor Gubi. Lamp van Menno Kroon. Safarihoed van Nelis Antiques.


Een van de 22 suites. Bed L32 Moov van Piero Lissoni en bijzettafeltje Volage van Philippe Starck, beide voor Cassina. Kunstwerken van San Ming. Afrikaans beeldje en een verrekijker van Nelis Antiques.. Schoenen Logan Crocodile Derby en Thom Trenchcoat classic, beide via Salle Privee. Vintage reistas van Hermès.


Op tafel Bell van Sebastian Herkner voor Classicon liggen een juwelentasje van The Bridge, een collier van Marco Bicego en armband van Schaap & Citroen, een kleine speer van Nelis Antiques en een doosje van Fornasetti. De hoed op fauteuil Stay van Gubi is van Pauw.


Judith van Mourik in de loungebar, in een jumpsuit van Fabienne Chapot. De bar van messing en marmer is een op maat gemaakt ontwerp. Sixties barkrukken uit Zweden via Morentz. Kunstwerk van San Ming.


Parc Broekhuizen met zijn imponerende neoclassicistische witte gevel, waar een lange beukenlaan naartoe leidt.

Dit interieur verscheen in Residence 5. Fotografie José Manuel Alorda Styling Nanouk van Ramshorst
Tekst Marieke van Gessel Assistent styling Lieske de Jong Haar & Make-up Alexandra Leijs / Aveda & MAC cosmetics Foto exterieur Mitchell van Voorbergen


Binnenkijken bij Essentiel Antwerp >
Charmant boutique hotel van Laura Gonzalez in Parijs >
Hotelinspiratie van Henrietta Hotel in Londen >Back to top