Overslaan en ga direct naar de inhoud

Ontwerp je eigen behang en win een plekje in het Westfries Museum

Ontwerp je eigen behang en win een plekje in het Westfries Museum
Snijder & CO: Hommage Anny Wafelman-Morpurgo 2020

De tentoonstelling ‘Ambacht aan de Wand, de betovering van beschilderd behang’ in het Westfries Museum vertelt niet alleen het verhaal van de mooiste papieren muurdecoraties, het museum heeft er ook een creatieve wedstrijd aan verbonden. Een ontwerpwedstrijd waarmee je een privé-sessie met Snijder&CO kunt winnen én een tijdelijke plek in het museum! 

Ambacht aan de wand
In de achttiende eeuw was het mode om kamers te versieren met op behang geschilderde landschappen waarin vaak hele verhalen zaten verstopt die verwezen naar de bewoners en hun huis. In eerste instantie was het vooral de rijke elite die zich dergelijke kunstwerken kon veroorloven, maar in de tweede helft van de achttiende eeuw werd de muurkunst ook populair in huizen van de gegoede burgerij. Sommige behangsels gingen zelfs een hele kamer rond.

Behangsel collectie Westfries Museum
Behangsel collectie Westfries Museum

Het Westfries Museum in Hoorn brengt deze muurkunstwerken opnieuw tot leven tijdens de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’, te bezoeken t/m 23 januari 2022. wfm.nl/ambacht

Historische ontwerpen in hedendaags tintje
Naast monumentale werken is er ook modern werk van het Rotterdamse kunstenaarsduo Snijder&CO te bewonderen. Jaap Snijder en Marcelo Gimenes – opgeleid als graficus en kunstenaar – gaven hun banen als art director op om zelf behang te gaan ontwerpen en produceren. In de loop der jaren hebben zij zich ontwikkeld tot experts in het handmatig beschilderen van behang. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen. Toch zijn de ontwerpen volstrekt nieuw en op maat gemaakt voor de opdrachtgever en de ruimte waarin ze zich bevinden, net als in de zeventiende en achttiende eeuw. Ze schilderen onder meer panorama’s en landschappen met vogels, bloemen en planten, maar met hedendaagse details en combineren oude technieken met nieuwe producten en materialen.

Detail uit het behangsel ‘De tuin van de koning’ van Snijder&Co

Fascinatie voor behang
Nadat Jaap Snijder en Marcelo Gimenes uit Rotterdam een handbeschilderd Chinees behang op landgoed Amelisweerd hadden gezien, begon hun fascinatie voor behangsels. Ze besloten het oude ambacht nieuw leven in te blazen en verdiepten zich in historie, technieken en ontwerpen. Snijder&CO beschouwen hun werk niet als kunst, maar eerder als ambacht. Jaap Snijder: ’Het heeft immers niet de potentie van een autonoom kunstwerk, maar is altijd bedoeld om de ruimte te dienen.’

Jouw werk aan de muur in het Westfries Museum? Ontwerp mee!
Geïnspireerd geraakt om zelf te gaan creëren? Vanaf 5 juni 2021 kun je meedoen aan de ontwerpwedstrijd rond ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ van het Westfries Museum. Ontwerp je eigen beschilderd behang. Het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO.

Wat moet je doen?
Maak een werk van minimaal 50 x 70 centimeter en plaats daarvan een foto of korte video (maximaal 1 minuut) op Facebook en/of Instagram met de hashtags #behangschilderen #wfmontwerpwedstrijd. De wedstrijd loopt van zaterdag 5 juni tot en met 31 oktober 2021.

Na de sluitingsdatum worden alle ontwerpen beoordeeld door een vakjury die vijf werken zal nomineren. De jury bestaat uit: Jaap Snijder en Marcelo Gimenes van Snijder&CO, hoofdredacteur Marina de Vries van Museumtijdschrift, hoofd papierrestauratie-atelier Idelette van Leeuwen van het Rijksmuseum (medesamensteller van de tentoonstelling XXL papier in 2022), en Westfries Museum-conservator Henriëtte Tilgenkamp. De vijf genomineerde werken worden op 31 oktober 2021 op de website van het Westfries Museum geplaatst. Vanaf die datum kan het publiek stemmen op hun favoriet. De uiterste stemdatum is 31 oktober 2021. Ook de jury kiest haar favoriet. Bij het eindoordeel wegen de publieksstemmen even zwaar als de keuze van de jury, bij gelijke stemmen is het juryoordeel doorslaggevend. De winnaar wordt later bekendgemaakt. Alle informatie over de ontwerpwedstrijd is te vinden via https://wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd.

Voor meer info, houd de website van Westfries Museum in de gaten.

INSPIRATIE

Back to top