Overslaan en ga direct naar de inhoud

5 vragen aan Supertoys Supertoys: "Elk object straalt vertrouwdheid en magie uit" 

5 vragen aan Supertoys Supertoys: "Elk object straalt vertrouwdheid en magie uit" 

Merle Flügge & Job Mouwen zijn de drijvende kracht achter designmerk Supertoys Supertoys. Een jong bedrijf dat speelse creativiteit hoog in het vaandel heeft staan. "Onze ontwerpen bestaan voornamelijk uit vorm en kleur, materiaal komt pas op de derde plaats."

Kunnen jullie meer over jullie stijl en werk vertellen?
"Transformatie van een object naar een ander object is altijd een centraal thema in ons werk. Bijvoorbeeld bij de Cosmic Flower Table dachten we na over hoe een bijzettafel in een bloem zou veranderen. Wellicht een rare vraag, maar het geeft ons de inspiratie om met onverwachte vormen te komen. Onze ontwerpen worden beschreven als dromerig en schattig, dat komt uiteraard door de zachte vormen en kleuren, maar ook omdat elk object een bepaalde vertrouwdheid en magie uitstraalt."

Hoe zijn jullie gestart?
"We zijn allebei opgeleid als interieurarchitect, maar onze fascinatie ging altijd uit naar objecten. In objecten kunnen we meer creativiteit kwijt en hebben we geen last van opdrachtgevers. Nee hoor, we zijn er eigenlijk een beetje geobsedeerd door geraakt. We proberen objecten te ontwerpen voor wat ze zijn en niet waarvoor ze zijn, in hun eigen existentiële zin." 

Wat is jullie grootste inspiratiebron?
"Onze inspiratie is de existentiële zoektocht naar de relatie tussen mens en object. In hoeverre kunnen objecten of meubels een soort van wederkerige relatie opbouwen? Bijna zoals de relatie tussen mens en dier. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat veel van onze ontwerpen een beetje creature-like zijn en emoties oproepen."

'Onze ontwerpen bestaan voornamelijk uit vorm en kleur, materialiteit komt pas op de derde plaats'

Merle Flügge

Hoe belangrijk is kleur in jullie werk? 
"Heel belangrijk. Onze ontwerpen bestaan voornamelijk uit vorm en kleur, materiaal komt pas op de derde plaats. We werken visueel en intuïtief, met vorm en kleur, en niet zozeer uit experimenten met materiaal. Hoewel materiaal belangrijk is voor het aanraken en uiteraard voor de maakbaarheid, geven vorm en kleur een directe emotionele waarde aan het ontwerp."

In mei is jullie werk te bewonderen bij Collectible Salon in Brussel, kun je meer over die items vertellen?
"We gaan een deel van ons laatste werk uit 2021 presenteren: drie meubels van onze Forty-Two Collection, onze Total Eclipse-salontafel die we momenteel ontwikkelen samen met 3D-print frontrunners Aectual, en een fauteuil uit onze Water Is Also Just A Human-serie, die ook zal worden uitgebracht als NFT in combinatie met een 3D-printbestand op Foundation. Deze fauteuil is ook verkrijgbaar als een uniek fysiek object, handgemaakt en hand beschilderd."

Wil jij Merle en Job van Supertoys Supertoys in de gaten houden? Dat kan hier. De online expositie Collectible Salon is van 28 t/m 30 mei te zien.

INSPIRATIE

Back to top