Overslaan en ga direct naar de inhoud

Hotspot: splinternieuw restaurant in Amsterdam met werk van Nederlandse kunstenaars

De stoelen zijn ontworpen door Maarten Baas, bekend van zijn werk in het MoMa en Victoria & Albert Museum.
De stoelen zijn ontworpen door Maarten Baas, bekend van zijn werk in het MoMa en Victoria & Albert Museum.

In de voormalige Diamantenbeurs is een nieuw restaurant gevestigd: Capital Kitchen. Onderdeel van de creatieve werk- en ontmoetingsplek Capital C.

Voor Capital C hebben de eigenaren de hulp ingeroepen van curator Anne van der Zwaag en voor Capital Kitchen van stylist Maarten Spruyt. Anne van der Zwaag is verantwoordelijk voor de selectie van de kunstenaars en designers in het gebouw. Maarten Spruyt ontwikkelde het concept voor Capital Kitchen, het restaurant. Hij kreeg de vrije hand om het interieur van Capital Kitchen naar eigen inzicht vorm te geven en hij betrok collega-creatieven bij dit project. Zoals kunstenaar Joep van Lieshout die het kunstobject boven de centrale bar ontwierp. 

Hoe letterlijk het thema werd doorgetrokken blijkt wel uit de tafelbladen. Daar zijn namelijk extreem uitvergrote beelden van menselijke organen zoals slokdarmen, alvleesklier, de lever en vagina op te zien. In celniveau welteverstaan.

Een van de grootste kunstwerken in het nieuwe restaurant is werk van Joep van Lieshout. Hij ontwierp het kunstobject boven de centrale bar. ‘Het Wezen’, zoals het werk heet, is een uit elkaar getrokken menselijk skelet dat symbool staat voor het blootleggen van de innerlijke mens.

Thomas Zwart, algemeen directeur van Capital C is trots op zijn nieuwe hotspot. ‘Wij zijn supertrots dat wij zoveel toptalent uit de creatieve industrie aan ons hebben weten te binden. Juist door kunstenaars en designers de vrije hand te geven kom je tot verrassende vernieuwende ideeën. Dat is ook precies waar wij als Capital C voor willen staan.’

Streekproducten op de kaart

Het menu van Capital Kitchen is samengesteld door Dave Wijnschenk en staat vol producten uit Nederland. Denk daarbij aan geroosterde bloemkool uit West-Friesland met een romige bloemkoolcrème en fish & chips met kabeljauw uit de Noordzee. 

‘Bij Capital Kitchen proberen we een stap verder te gaan met lokaal en duurzaam eten’, legt de chef uit. ‘We gebruiken zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Je staat er versteld van als je ontdekt wat voor geweldige producten de regio Amsterdam te bieden heeft.’ 

Capital Kitchen is vanaf nu te bezoeken in het pand van Capital C.

Tekst: Roel Janssen / Fotografie: Birgit Bijl, Geert Broertjes & Tiago Rosado

INSPIRATIE

Back to top