Overslaan en ga direct naar de inhoud

Milla Novo maakt exclusieve kunstwerken tijdens PAN Amsterdam

Op 13, 14 en 15 november kun je Milla Novo aan het werk zien bij de Residence-stand tijdens PAN Amsterdam
Op 13, 14 en 15 november kun je Milla Novo aan het werk zien bij de Residence-stand tijdens PAN Amsterdam.

In de Residence-stand op PAN Amsterdam zullen drie makers live tonen hoe ze hun bijzondere objecten creëren. We stellen ze hier vast aan je voor.

Vergeet het stoffige imago van wandkleden, Milla Novo maakt exclusieve kunstwerken die echte eyecatchers zijn: unieke stukken die zij allemaal zelf met de hand maakt, zowel voor zakelijke als voor particuliere klanten met high-end interieurs. Alhoewel zij zelf in Nederland woont en werkt, voelt Novo een diepe verbintenis met Zuid-Amerika. Niet voor niets, want ze stamt van moederskant af van de Mapuche, de oorspronkelijke bewoners van zuid-centraal Chili.

Haar daar nog wonende moeder introduceerde de authentieke weeftechnieken aan Novo. Ze leerde haar van jongs af aan handwerken, waaronder de traditionele knooptechniek, inclusief de bijzondere patronen en symboliek erachter. Deze fascineren de kunstenares dan ook eindeloos: Novo verweeft deze symbolen letterlijk en figuurlijk in haar werk waardoor het Mapuche-erfgoed via de kunstwerken tot leven komt.

De knooptechniek, die ook wel bekendstaat als macramé, was in de jaren zeventig ook populair in Europa, waardoor het door velen gezien wordt als retro. Door de manier waarop Novo haar wandkunstwerken vormgeeft, zorgt ze ervoor dat deze techniek een moderne esthetiek krijgt.

Bijzonder is haar gebruik van metallic-kleurige materialen, met een gouden of bronzen tint, en ook dat van zwartkleurig touw. Hierdoor krijgen de wandwerken een luxe uitstraling met een echte wauw-factor. Daarbij hebben de werken – die vaak een groot oppervlak hebben – ook een akoestische en soms zelf isolerende werking. De laatste jaren is het heel snel gegaan met Milla Novo. Pas een paar jaar geleden ontwikkelde ze zelf een eigen variant op de traditionele knooptechniek, door deze te moderniseren en uit te vergoten. Sindsdien stond ze al op grote nationale en internationale kunstbeurzen.

Op 13, 14 en 15 november kun je de kunstenares zelf aan het werk zien bij de Residence-stand tijdens PAN Amsterdam. Hier vind je meer informatie over Milla. 

INSPIRATIE

Back to top