Overslaan en ga direct naar de inhoud

Ingetogen luxe


Bij binnenkomst is direct duidelijk met welke intentie interieurontwerpster Mariska Jagt het smalle, hoge grachtenpandje onder handen heeft genomen. De zes suites ademen stuk voor stuk een intieme, warme sfeer uit. Je voelt je er meteen thuis. ‘Het is een monumentaal pand. Daarom heb ik veel oude elementen zoals de luiken en de balkenplafonds gehandhaafd. Ik vind het heel erg leuk om daar iets eigentijds van te maken. De combinatie tussen oud en nieuw maakt het heel krachtig.’

Puinbak
De ingrijpende verbouwing is zo goed als afgerond. Jagt ziet nog zo voor zich hoe ze het pand jaren geleden voor het eerst aantrof. ‘Het was één grote puinbak. De muren stonden schots en scheef. Het was een groot kruip-door-sluip-door. Ik begrijp dat niet iedereen erdoorheen kan kijken, maar ik vind zo’n pand heerlijk! Ik zag vrijwel direct alle mogelijkheden, mijn handen jeukten om ermee aan de slag te gaan. Ik doe best veel nieuwbouw, maar houd ook heel erg van de charme die al in oudbouw zit. We hebben alles gestript en weggehaald wat we weg konden halen om alles zo leeg mogelijk te hebben, met behoud van unieke details. Ik vind het prachtig als alles gesloopt gaat worden, dan zie je het hele proces van de opbouw.’ Heel bijzonder: de originele bouwtekeningen bestaan nog.



Luxe en comfort
Eigenaar Martijn van de Laar, een investeerder met een groot hart voor Leiden, gaf haar carte blanche. Normaal gesproken doet Jagt zowel ontwerp als realisatie – haar team bestaat uit ontwerpers én bouwers – maar dit keer heeft ze alleen het ontwerp gemaakt. Haar stijl valt het best te omschrijven als ingetogen luxe en warm minimalistisch. ‘Ik sta voor quiet luxury. Ik geloof heel erg dat luxe en comfort zich niet hoeven te uiten in glitter en glamour. Luxe kan ook op een ingetogen manier, zonder dat het afstandelijk wordt. Minimalistisch klinkt misschien kil, maar dat hoeft helemaal niet. Ik houd niet van tierlantijntjes, wél van grote gebaren en natuurlijke materialen. En van verfijning. De meubels die ik kies, zijn nooit lomp.’ Met een glimlach: ‘Ik hoor altijd van opdrachtgevers dat ze kunnen zien dat er een vrouwelijke hand aan te pas is gekomen. mariskajagt.com, ctybooks.nl.



Lees verder in Residence no.9, verkrijgbaar online!

Fotografie Peter Baas | Tekst Ellen Leijser

Back to top