Overslaan en ga direct naar de inhoud

Zo creëer je een goed lichtplan voor de woonkamer

Fotografie: Helenio Barbetta/Living Inside voor Residence 2021, 12.
Fotografie: Helenio Barbetta/Living Inside voor Residence 2021, 12.

Licht is belangrijk in je woning, maar hoe stel je een lichtplan voor je woonkamer samen? Wij geven tips.

Wanneer je een ruimte inricht en je gaat aan de slag met een lichtplan, stel dan eerst de functie van de ruimte vast. Heb je basislicht, sfeerlicht of werklicht nodig? Of een combinatie hiervan? En passen hier vloerlampen, hanglampen of spotjes bij?

Vraag je tenslotte af of er specifieke onderdelen in het interieur zijn die je verder wilt uitlichten. Een bijzondere foto bijvoorbeeld, of een persoonlijk beeldje, kan je extra in de spotlights zetten door het te verlichten. Ook het ontwerp van de lampen zelf is een punt van onderzoek, zoek deze het liefst uit bij de interieurstijl van je keuze.

1. Welke functie heeft jouw woonkamer?

In bijna elke ruimte is het prettig één centrale lamp te hebben, vaak aan het plafond. Afhankelijk van de hoogte van het plafond kies je een hangende lamp of een plafonnière. Kies je voor een groot of opvallend model kan deze lamp de rol van centre-piece op zich nemen: een echte blikvanger. Idealiter is deze lamp dimbaar: het is een functionele lichtbron, die gedimd een zacht licht in de ruimte schijnt.

Bedenk ook waar jij en andere bewoners gerichter licht nodig hebben. Bij een comfortabele stoel, waar je graag in zit als je leest, verdient een lamp die gericht verlicht. Een verstelbare vloerlamp kan hier een goede oplossing zijn. Vraag je tenslotte af of er specifieke onderdelen in het interieur zijn die je verder wilt uitlichten. Een bijzondere foto bijvoorbeeld, of een persoonlijk beeldje, kan je extra in de spotlights zetten door het te verlichten.

2. Optisch verlichten

Optisch kan verlichting ontzettend veel doen voor een ruimte. Wil je bijvoorbeeld dat een ruimte groter lijkt? Verlicht dan de kortste wanden van de woonkamer. Met een vloerlamp, die zijn licht richting het plafond schijnt creëer je een optisch hogere ruimte. Hetzelfde geldt voor hanglampen met een open bovenkant. Voor hoge kamers die je intiemer wilt laten lijken, kies je een naar beneden gerichte lamp. Dat kan een vloerlamp of een hanglamp zijn.

3. Het intekenen van de plattegrond

Door op een plattegrond in te tekenen waar je bepaalde onderdelen van de woonkamer wilt plaatsen, creëer je een overzichtelijk beeld. Wederom regeert de functionaliteit: een comfortabele zit plaats je rondom de haard (indien aanwezig), kunst hang je daar waar je het in het zicht is. De routing is ook bepalend in de keuzes die je maakt: plaats grote meubels niet in logische doorgangen en houd rondom meubels genoeg ruimte om vrij te kunnen bewegen.

Bepaal vervolgens waar er lichtbronnen nodig zijn en teken deze in. Houd hierbij rekening met de natuurlijke lichtinval door de ramen. Doordat je nu al grotendeels weet waar de verlichting zal komen te staan of hangen, kan je gelijk controleren of hier ook al stopcontacten of bedrading is.

4. Lampen als onderdeel van het grotere geheel

Wanneer je hebt geconstateerd welke functionele taak de lampen zullen vervullen en op welke locatie, is het tijd voor het echt leuke werk: het uitzoeken van de lampen. Dit is namelijk ook bepalend voor de uitstraling van het gehele huis en interieur. Ga daarom opzoek naar modellen in lijn met de interieurstijl van je keuze. Je kunt je voorstellen dat een lamp in art deco stijl goed past bij een huis gebouwd in de beginjaren 1900, terwijl het model - hoe mooi ook - de plank misslaat in een klassieke boerderij.

5. De lampen uitkiezen en plaatsen

Zoek bij de keuze van de lampen naar gelijkenissen op het gebied van kleur, vorm, materiaal en of stijl. Op deze manier creëer je eenheid in het grotere geheel.

Op zoek naar een nieuwe tafellamp voor je interieur? Zoek niet verder! In deze shopping presenteren we 7 lampen die een aanwinst zijn voor je interieur.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Directlampen.nl

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Back to top