Overslaan en ga direct naar de inhoud

Dit zijn de mooiste bibliotheken en boekhandels van Nederland

De bibliotheek in het Teylers Museum. Foto: Mike Bink.
De bibliotheek in het Teylers Museum. Foto: Mike Bink.

Voor bijzondere plekken hoef je helemaal niet ver te reizen. Zo vind je in Nederland een aantal prachtige gebouwen waarin bibliotheken en boekhandels zijn gevestigd. Tijd om die onder het vergrootglas te leggen. 

Bibliotheek Utrecht

Om de bibliotheek in Utrecht kun je niet heen als je in Utrecht bent. Stadsbewoners en mensen daarbuiten komen al 125 jaar naar het statige gebouw op Neude. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als hoofdpostkantoor van de stad Utrecht, ontworpen door architect Joseph Crouwel in de stijl van de Amsterdamse School. Waar je bij de opening in 1909 één boek per keer mocht meenemen, is dat nu gelukkig wel anders.

De grote hal in de bibliotheek van Utrecht.
De grote hal in de bibliotheek van Utrecht. Foto: Rob van der Lingen.

De Cuypersbibliotheek, Amsterdam

De Cuypersbibliotheek vind je in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland en heeft een 19e-eeuwse leeszaal. De torenhoge kasten zijn ongelooflijk fotogeniek en tijdens een audiotour door het museum kom je er vanzelf terecht. De bibliotheek is uiteraard net zoals het hele Rijkmuseum ontworpen door Pierre Cuypers en is te bezichtigen vanaf de tweede verdieping. De studiezaal is voor onderzoek geopend, daarvoor kunnen mensen zichzelf aanmelden via de website.

De Cupersbibliotheek
De Cupersbibliotheek. Foto: Kelly Schenk.
De Cupersbibliotheek. Foto: Kelly Schenk.
De Cupersbibliotheek. Foto: Kelly Schenk.

Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Als CNN je opneemt in een lijst met meest bijzondere boekhandels ter wereld, weet je dat je goed zit. In 2015 werd bekend dat Boekhandel Dominicanen op de zevende plek in de lijst terecht is gekomen. Niet zo gek, de boekhandel is een van dé trekpleisters van Maastricht. Je vindt de boekhandel in de 13-eeuwse Dominicanenkerk in het centrum van de stad. Zeker het bezoeken waard. 

De buitenkant van boekhandel Dominicanen in Maastricht
De buitenkant van boekhandel Dominicanen in Maastricht. Foto: Etienne van Sloun.
Boekhandel Dominicanen in Maastricht
Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Foto: Etienne van Sloun.

Handelingenkamer, Den Haag 

Hét archief van onze regering is de Handelingenkamer. Alles wat er in de Tweede Kamer gezegd wordt, wordt daar opgeslagen. Het gebouw is een ontwerp van Cornelis Hendrik Peters, een leerling van Cuypers in neo-Hollandse renaissancestijl. In de bibliotheek zijn Chinese invloeden zichtbaar, zoals handgreepjes in de vorm van drakenklauwen. Op dit moment zijn de boeken overigens niet te zien door de grote verbouwing van het Binnenhof.

LocHal, Tilburg

In de Spoorzone, de omgeving waar vroeger hard gewerkt werd aan treinen en ander zwaar materiaal, zijn de afgelopen jaren tal van creatieve restaurants en winkels geopend. Zo ook LocHal, de bibliotheek in een voormalige werkplaats. De verbouwing kostte de gemeente ruim dertig miljoen euro, maar levert nu de een na de andere prijs op.

LocHal in Tilburg
LocHal in Tilburg. Foto: Laura Siliquini.

Teylers Museum, Haarlem 

Het moet een groot feest zijn geweest: het eeuwfeest van het Teylers Museum in 1878. Speciaal voor die gebeurtenis werd een nieuw complex aan het museum gekoppeld: de Spaarnevleugel. Naast drie nieuwe museumzalen, is het museum sinds die tijd ook een bibliotheek rijker. Het rijkversierde gebouw met lichtkoepel is een ontwerp van de Weense architect Christian Ulrich. 

De bibliotheek in het Teylers Museum.
De bibliotheek in het Teylers Museum. Foto: Mike Bink.

Waanders In de Broeren, Zwolle

Binnen de vestingmuren van Zwolle vind je boekhandel Waanders In de Broeren. De indrukwekkende bibliotheek is sinds 2013 te vinden op het Broerenkerkplein, een plein waar je naast het oude Zwolse klooster ook de oude Broerenkerk vindt. In dat laatste gebouw zit Waanders met een indrukwekkend aantal boeken. Naast lezen, kun je er ook terecht voor een gezonde lunch of, zodra dat weer mag, lezing en concert. 

INSPIRATIE

Back to top