Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken in het meest besproken hotel van 2025: Rosewood Amsterdam is open

Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Fotografie: Rosewood Amsterdam.

In een stad waar hotels elkaar verdringen om de titel ‘uniekste plek van Amsterdam’, doet Rosewood geen poging tot indruk maken. Het is gewoon indrukwekkend. Niet om de grandeur, maar juist om het oog voor detail. Wie door de zware deuren van het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht stapt, komt niet in een lobby terecht maar in een zorgvuldig gecomponeerd verhaal.

Wat Rosewood Amsterdam zo bijzonder maakt, is hoe zorgvuldig er met het erfgoed is omgegaan. Tijdens de opening viel meteen op hoe elke ruimte resoneert met de geschiedenis van het gebouw en de stad. De statigheid van de oude rechtbank is nergens weggepoetst, maar juist opnieuw geactiveerd via materialen en kleuren. 

Studio Piet Boon tekende voor het interieurontwerp. Wanden van natuursteen, karaktervolle stoffen en ingetoomde verlichting. Elk detail is het resultaat van jarenlange studie naar materiaal en functie. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de originele houten deurposten, die stuk voor stuk zijn gerestaureerd. Ze kregen opnieuw een donker vernis, net zoals dat in de 17e en 18e eeuw werd gedaan. In die tijd werd licht eikenhout in Nederland namelijk op deze manier bewerkt om het een rijkere, zwaardere uitstraling te geven. Donker hout stond destijds voor luxe en status, en die historische referentie is subtiel teruggebracht in het interieur.

Nog een slim detail is het zogeheten box-in-box-concept. Omdat het pand een monument is, mochten de originele muren niet worden aangetast. Boon loste dat op door in elke kamer een vrijstaande ‘doos’ te plaatsen: een houten structuur waarin de badkamer is verwerkt, los van het monumentale casco.

Herinterpretatie van de Nachtwacht in textiel, ontworpen door ByBorre. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Herinterpretatie van de Nachtwacht in textiel, ontworpen door ByBorre. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
De lobby met werk van Frank Stella. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
De lobby met werk van Frank Stella. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Op de binnenplaats werk van Street Art Frankey. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Op de binnenplaats werk van Street Art Frankey. Fotografie: Rosewood Amsterdam.

Een kunstcollectie als kloppend hart
Wie goed kijkt, ziet dat het hotel niet alleen draait om meubilair of designstukken maar ook om kunst. In elke ruimte wordt gekeken, en teruggekeken. De kunstcollectie is zorgvuldig samengesteld door Mette van Kunstmest in samenwerking met creatief bureau Staat Amsterdam. Hun benadering is niet alleen decoratief, kunst is hier geen aankleding, maar kern.

In de lobby hangt een digitaal werk, ontwikkeld met het Nxt Museum, dat moderne media in dialoog brengt met het pand. In de Grand Library op de eerste verdieping hangt een textielkunstwerk van ByBorre, een herinterpretatie van de Nachtwacht met een knipoog naar het Rijksmuseum. Kunstenaars als Viviane Sassen, Street Art Frankey, Rutger de Vries en Maaike Schoorel voegen een hedendaagse laag toe aan het historische fundament. De collectie gaat moeiteloos van verleden naar vernieuwing en voelt helemaal als het Amsterdam van nu: eigenwijs, vol ideeën en altijd in beweging.

Bar Advocatuur. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Bar Advocatuur. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Bar Advocatuur. Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Bar Advocatuur. Fotografie: Rosewood Amsterdam.

Naast het ontwerp en de kunst is Rosewood ook een plek om simpelweg te genieten. Van goed eten, een glas jenever of een stille ochtend met poffertjes. In restaurant Eeuwen draait alles om timing. Letterlijk: van het moment van oogsten tot het ritme van serveren. Chef David Ordóñez, met een verleden in Michelin-keukens, kookt op het tempo van de natuur. Denk aan oesters uit Yerseke, vis van de Noordzee, groente uit het seizoen. De sfeer? Botanisch brasseriegevoel, met een knipoog naar de historische Amsterdamse kassen.

Voor wie liever vloeibaar dineert, is er Advocatuur, een bar die net zo rebels is als zijn naam doet vermoeden. Hier geen standaard cocktails, maar creaties met karakter. De sfeer is donker, zwoel en gelaagd. Achterin schuilt Provo, een speakeasy-stijl distilleerderij vernoemd naar de roemruchte Amsterdamse subcultuur uit de jaren ’60. Hier wordt jenever opnieuw uitgevonden, onder leiding van meesterdistilleerder Alex Davies.

Overdag is The Court het sociale hart van het hotel. Ontbijt met truffelomelet, lunch met een North Sea lobster roll of vegan galbi slider, en daarna een momentje onderuit met afternoon tea of een goede koffie. In de avond verandert de ruimte moeiteloos in een lounge met zacht licht en fluwelen banken.

Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Fotografie: Rosewood Amsterdam.
Fotografie: Rosewood Amsterdam.

De restauratie van het Paleis van Justitie is met zoveel zorg uitgevoerd dat het monument weer ruimte heeft gekregen om tot leven te komen. Je voelt dat het hotel is ontworpen met oog voor context, detail en sfeer, waarbij het originele pand volledig in zijn waarde is gelaten.

Gasten lopen hier langs verhalen. In de restaurants en bars wordt gewerkt met lokale ingrediënten, goede ideeën en eigenzinnigheid. De kunstcollectie biedt op elke verdieping iets nieuws om te ontdekken en de tuin van Piet Oudolf vormt een rustpunt midden in de stad. rosewoodhotels.com

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top