Overslaan en ga direct naar de inhoud

De Krijgsman


Op een ongekende woonlocatie, gelegen aan de oevers van het IJmeer, grenzend aan Amsterdam en met ’t Gooi om de hoek, ligt De Krijgsman. Tussen hoge bomen, industrieel erfgoed en oude watergangen, gesitueerd op royale terreinen met nog volop aanwezige, ruige natuur, bevinden zich kavels, appartementen, herenhuizen en villa’s.

Uit vroeger tijden
In 1285 liet graaf Floris aan de Zuiderzee het Muiderslot bouwen. Niet veel later werd hij tijdens een valkenjacht vermoord en werd het slot door de daders leeggeroofd en verwoest. Nog geen honderd jaar later werd het slot weer opgebouwd. In de 17e eeuw vestigden zich bierbrouwerijen en scheepswerven en verdween langzamerhand de armoede. In 1702 werd bij Muiden een nieuwe kruitmolen gebouwd met de naam De Krijgsman, omdat het stadsbestuur van Amsterdam had besloten dat de productie van kruit niet meer in de stad mocht plaatsvinden. Het terrein grenst aan het water, wat handig is voor het verschepen van vracht. In 1815 maakte Muiden deel uit van twee – destijds hypermoderne – verdedigingswerken ter bescherming van de stad Amsterdam: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Met een systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers konden stroken land onder water worden gezet om soldaten en paarden te laten stranden. Het forteiland Pampus, de Westbatterij en het Muizenfort stammen uit deze tijd.


Fonkelnieuwe bestemming
In het jaar 2000 werd naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede besloten kruitfabriek De Krijgsman na drie eeuwen te sluiten en twee jaar later werd de productie definitief stilgelegd. En nu wordt deze prachtige plek met haar productielijnen en vaargangen een fonkelnieuwe bestemming: een unieke, tot dusver ongekende plek om te wonen, werken en te genieten. In De Krijgsman, een project van 1.300 woningen van ontwikkelaar KNSF Vastgoed, worden sinds 2018 verschillende buurten gecreëerd met ieder een eigen karakter en met een grote verscheidenheid aan kwalitatief hoogstaande woningen. Zo zijn er vrijstaande woningen met een eigen boothuis of ligplaats, lofts met uitzicht over het IJmeer of de ruimte om zelf een droomhuis te bouwen.

Meedenken over lay-out
Eefje Voogd makelaardij verzorgt onder het motto ‘creatief, streetwise en betrokken’, naast reguliere makelaarswerkzaamheden, consultancy voor de nieuwbouw. Binnen project De Krijgsman heeft Eefje Voogd zeer intensief contact met het ontwikkelteam. ‘Wij denken mee over het woonprogramma en adviseren gericht over onder meer de lay-out van woonplattegronden en over de positionering. Wij zitten boven op de trends van wonen. We spreken de woonconsument elke dag en denken dus vanuit de visie van de doelgroep. Hoe willen mensen
hier wonen? Wat willen zij nu echt? Denk daarbij aan een kinderdagverblijf, sportschool, supermarkt of horecagelegenheid. Onze passie en creativiteit worden gecombineerd met inspiratie vanuit internationale leefpatronen. Altijd met de focus op kwaliteit. Leven in Muiden gaat allang niet meer over wonen alleen, het gaat om veel meer dingen. Om recreëren, buitenleven, ontmoeten, groen en duurzaamheid. De Krijgsman in Muiden wordt een uniek gebied waar al deze ingrediënten samenkomen’, aldus Voogd.


Stadse dorpjes bij de stad
Brockhoff Makelaars vult aan: ‘Steeds vaker merken we dat mensen op zoek zijn naar een nieuwe plek om te wonen, maar dat ze deze niet vlak bij de stad kunnen vinden. Wij werken met een hecht, fris en ervaren team van woningmakelaars in de woonregio rond Amsterdam. Veel leuke (stadse) dorpjes in de omgeving zijn bij woningzoekers nog onontdekt, maar wonen rondom de hoofdstad is echt onze specialiteit. De voordelen van de stad dichtbij, maar toch de ruimte, rust en kwaliteit van het buitenleven. Het beste van twee werelden dus! We willen huizenzoekers graag helpen bij het vinden van een leuk huis op de juiste plek. De Krijgsman is zo’n plek.’

Het Kruitbos
Aan de noordkant van het oude fabrieksterrein van De Krijgsman ligt Het Kruitbos. Tussen oorspronkelijke waterpartijen, oude transportsloten en productiepaden lag dit voormalige ‘productiebos’ waar zwart buskruit werd gemaakt. Met eilanden, moerasbossen en rietlanden is het de ultieme plek voor acht buitengewoon exclusieve plangebieden van De Krijgsman. Zo vindt u hier unieke, vrije bouwkavels, Estates, waar u zelf uw droomhuis kunt realiseren, maar ook riante (half)vrijstaande villa’s met bijvoorbeeld grote veranda’s en een eigen ligplaats voor de boot.


Estates: bring your own architect
Op de Estates heeft u de vrijheid om te wonen zoals u dat zelf wilt. Creëer uw droomhuis op een van de ruwe, nog ongerepte terreinen in Het Kruitbos. Internationaal bekroond architect Penelas, bekend van zijn The Hidden Pavilion, heeft ter inspiratie enkele woningen geschetst. En er is natuurlijk nog veel meer mogelijk.

Zomerse villa’s aan Het Strandpad
Aan de rand van Het Kruitbos zijn 25 zomerse villa’s prachtig gesitueerd aan het water. De percelen variëren tussen 300 en 600 m² en er is keuze tussen vrijstaande en geschakelde villa’s, elk met een eigen ligplaats. De zonnige, tweelaagse buitenruimtes zijn geïnspireerd op beroemde kustoorden: klassiek als op Key West, rijk als in Hamptons. Maar dan in een voor Nederland zo karakteristieke setting: met volop vaarwater, sluizen en bruggetjes.

Rietgedekte villa's op De Eilanden
In De Eilanden Oost bevinden zich 24 stoere, vrijstaande en geschakelde woningen met rieten dak en met een eigen ligplaats. Met Bouwbedrijf Lichtenberg wordt uw villa op maat gerealiseerd. Hier is buitenleven vanzelfsprekend, onder een veranda of op het terras langs de waterkant.


De Vestingstad
De Vestingstad ligt dicht bij de oude kern van Muiden met gezellige cafés, restaurants en diverse voorzieningen. Er heerst een dorpse en levendige sfeer met smalle straatjes, pleinen, grachten en haventjes, waar wordt
gewoond en gewerkt op loopafstand van het IJmeer, het Westbatterijpark en de toekomstige school. In De Vestingstad worden verschillende architectuurstijlen en woningtypen gecombineerd. Het zijn de variaties in kleur, materiaal, raampartijen, hoogtes en vorm van de dakkappen die De Vestingstad levendig maken. Binnen de kring rond de Westbatterij ‘verkleurt’ De Vestingstad: binnen de kring zijn houten gevels prominent en erbuiten gaat dit over in bakstenen gevels. Dura Vermeer ontwikkelt en realiseert dit deelplan met respect voor cultuurhistorie.

Tuinieren een natuurlijke omgeving
In de natuurlijke omgeving van De Krijgsman zijn tuinen meer dan ooit belangrijk. Daarom is er een samenwerking gezocht met Gardena. Het innovatieve Smart Garden System van dit kwaliteitsmerk maakt tuinieren wel heel eenvoudig. Via de app ligt het gazon er dankzij de robotmaaier altijd uitnodigend bij en krijgen bomen en planten, precies op maat, water. Slim, gemakkelijk, geluidloos en veilig. Zo is elke tuin het hele jaar door klaar om in te relaxen en wordt wonen en buitenleven pas echt genieten.

Meer informatie over De Krijgsman vind je hier.

Back to top