Overslaan en ga direct naar de inhoud

Bijzonder wonen aan de Vecht


Toen in de zeventiende eeuw de handel met verre werelddelen floreerde, vestigden talloze nieuwe bedrijfjes zich in Muiden: zoutziederijen, brouwerijen en scheepswerven. Een van die werven is de Schoutenwerf, die midden in het stadje en direct aan de rivier de Vecht ligt. De Schoutenwerf krijgt een nieuwe bestemming als uniek woongebied met als naam De Werf bij de Sluis in Muiden.

Privacy in de stad
In dit project worden luxe, comfort en duurzaamheid gecombineerd in 51 woningen die klaar zijn voor de toekomst. Het gaat om appartementen, penthouses en werfwoningen met een schitterend uitzicht over het water en een privéligplaats voor de deur. Woningen met veel privacy die toch direct in het levendige centrum van het stadje liggen. Het terrein als geheel ademt de industriële sfeer van de scheepswerf die het ooit was en maakt tegelijkertijd onmiskenbaar deel uit van de huidige kern van Muiden.



Verbinding
Architectenbureau Rijnboutt ontwikkelde de ontwerpen van De Werf bij de Sluis. Ze kozen er daarbij voor om het verleden niet te kopiëren, maar er een eigen en eigentijdse draai aan te geven. Een goed voorbeeld hiervan is de muur die de scheiding vormde tussen de oude werf en Muiden zelf: deze blijft intact, maar krijgt doorkijkjes die voor een sterkere verbinding tussen de woonwijk en de stad zorgen. In het hele project wordt gebruikgemaakt van hoogwaardige materialen zoals koper, zink, staal, hout en glas met bijzondere gevelopeningen waarbij binnen en buiten soepel in elkaar overgaan.



Gevarieerde bebouwing
De appartementen, penthouses en werfwoningen zijn verdeeld over vijftien soorten gebouwen, waarvan een groot deel is vernoemd naar scheepstypes. Er zijn bijvoorbeeld twee werfwoningen met de naam Tjalk, een grotere werfwoning met de naam Aak en het stoere gebouw Skûtsje met drie appartementen en een loftwoning. Daarnaast zijn er vrijstaande woningen met de toepasselijke namen Vrijheid en Pampus. De laatste is uiteraard een verwijzing naar het verderop gelegen eilandje.



Verfijnd of robuust
Al deze woningen hebben een eigen karakter. Ze zijn nét even anders dan de omliggende bebouwing, maar passen er toch perfect bij. Net als de oorspronkelijke scheepswerf zelf. Ze gaan als het ware een relatie aan met de omgeving, het water en met Muiden. De vier gebouwen waarin zich de appartementen en penthouses bevinden, zijn duidelijk familie van elkaar en geïnspireerd door het industriële karakter van de oude werf: robuust en sober met bakstenen in stalen kaders. Ook alle werfwoningen zijn onmiskenbaar verwant, maar verschillen toch ook sterk van elkaar. Zo is de ene werfwoning gracieus en verfijnd en de andere stevig en sober. Door deze aanpak ontstaat een mooi verloop in de architectuur: van het verleden naar de toekomst.

Van alle luxe voorzien
Luxe woningen zoals in De Werf bij de Sluis in Muiden, verdienen een tot in detail doordacht en smaakvol ontworpen interieur. De ontwerpers van Studio Piet Boon staan, indien gewenst, voor de nieuwe bewoners klaar met advies en inspiratie. De keukendesigners van SieMatic hebben voor de verschillende woningtypes enkele keukens op maat gemaakt die te bekijken zijn in een aparte presentatie. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk: groot of compact, met of zonder kookeiland, in lak, hout, kunststof of roestvrij staal. Alles om de keuken bij de rest van het interieur aan te laten sluiten. Hetzelfde geldt voor de badkamers. Hiervoor maakten de badkamerspecialisten van Tortu alvast enkele voorbeelden. Maar met hun grote collectie exclusieve tegels, kranen, wastafels en baden is natuurlijk nog veel meer mogelijk.



Parkeren en varen
Elke woning is voorzien van een eigen privéparkeergelegenheid in een ondergrondse, goed verlichte en ruime parkeergarage. In deze garage is elektrisch opladen van auto’s mogelijk. Hier bevinden zich ook de bergingen van de appartementen van het complex. De Werf bij de Sluis in Muiden krijgt bovendien een jachthaven voor de deur met privéligplaatsen voor bewoners, beheerd door de havenmeester in samenwerking met de huismeester.

Buitenruimte
Voor het ontwerp van de buitenruimte tekende Hosper, een gerenommeerd ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw. Zij besteedden extra veel aandacht aan de overgang van privé- naar openbaar terrein en zorgden ervoor dat de buitenruimte voor iedereen een fijne ontmoetingsplek wordt, een plek om van te genieten. Maar dan zonder dat de bewoners er hinder van ondervinden. Zo wordt het gebied autovrij en fietsluw. Relikwieën van de oude werf, die op verschillende plaatsen in de buitenruimte worden geplaatst, zorgen voor een mooie verbintenis met het verleden van deze plek.



Facts
De Werf bij de Sluis in Muiden bestaat uit:
• 24 werfwoningen van 96-316 m2
• 22 appartementen van 68-232 m2
• 5 penthouses van 130-215 m2
• parkeergarage onder het binnenterrein
• jachthaven aan autoluw binnenterrein

Meer informatie: hier of op heerenmakelaars.nl

Back to top