Overslaan en ga direct naar de inhoud

Brafa viert een eeuw surrealisme

Le Canapé Vert  uit 1944 van  Paul Delvaux.  © Foundation Paul Delvaux, Belgium, SABAM, 2023.
Le Canapé Vert uit 1944 van Paul Delvaux. © Foundation Paul Delvaux, Belgium, SABAM, 2023.

Van 28 januari tot en met 4 februari komen kunstliefhebbers uit de hele wereld naar Brussel voor BRAFA 2024. Dit jaar heeft de beurs een bijzondere focus op het surrealisme. Een thema dat mooi aansluit bij de rijke surrealistische geschiedenis van België en een prominent figuur van de beweging: Paul Delvaux. Wil jij hierbij zijn? Dat kan want Residence geeft kaarten weg, lees verderop in dit artikel hoe je kans maakt.

Wie België en kunst zegt, zegt surrealisme. Een artistieke beweging die in het begin van de twintigste eeuw opkwam en de verkenning van de droomwereld, het onderbewuste en het irrationele centraal stelde. België, met name Brussel, werd een belangrijk centrum voor het surrealisme en herbergde enkele van de meest invloedrijke kunstenaars in deze stroming.
De invloed van het surrealisme is nog steeds zichtbaar in de hedendaagse Belgische kunstscene, waar kunstenaars blijven experimenteren met de verbeelding en de grenzen van de realiteit verkennen. Het surrealisme heeft een blijvende stempel gedrukt op de Belgische culturele identiteit en wordt vaak gevierd in musea en galerieën in het hele land. Dit jaar viert BRAFA de honderdste verjaardag van het surrealisme door de stichting Paul Delvaux uit te roepen als eregast. Er zal een speciaal aan de stichting gewijde ruimte komen waar een selectie van de meesterwerken te bezichtigen is.

Personnage assis dans un fauteuil van Pablo Picasso bij Rueb Gallery.
Personnage assis dans un fauteuil van Pablo Picasso bij Rueb Gallery.
Vaas van de Franse glaskunstenaar Emile Gallé bij Lennart Booij Fine Art & Rare Items.
Vaas van de Franse glaskunstenaar Emile Gallé bij Lennart Booij Fine Art & Rare Items.

Opleving
Vreemd is het niet dat de Vlaamse beurs surrealisme onder de aandacht brengt. Bij veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s breken werken van surrealistische meesters zoals René Magritte en Salvador Dalí records. Werd er in 2016 nog voor een slordige 113 miljoen verkocht, in 2022 is de totale waarde van surrealistische kunst op veilingen opgelopen naar 390 miljoen dollar. De aandacht voor surrealisme tijdens de Biënnale in Venetië in 2022 en aangekondigde tentoonstellingen, waaronder die in Centre Pompidou in Parijs, wakkeren de interesse verder aan. Hedendaagse kunstenaars gebruiken surrealistische tools om politieke kwesties aan te kaarten.

Stichting Paul Delvaux
Paul Delvaux, je zou hem als het schoolvoorbeeld van een surrealist kunnen bestempelen. Toch weigerde hij zichzelf zo te noemen. Hij wilde niet worden vastgelegd binnen een specifieke kunststroming en vermeed labels. Hoewel zijn werk duidelijk invloeden van het surrealisme vertoont, voegde Delvaux ook elementen toe uit de klassieke kunst, de Italiaanse renaissance en de mythologie. Zijn schilderijen bevatten vaak verstilde, mysterieuze taferelen met naakte vrouwen in een droomachtige setting. Door deze en andere elementen uit het surrealisme te combineren met zijn persoonlijke interpretaties onderscheidde hij zich van andere kunstenaars binnen de beweging.

 

Axel Vervoordt is op BRAFA aanwezig met een selectie bijzondere kunstwerken, antiek en designmeubelen.
Axel Vervoordt is op BRAFA aanwezig met een selectie bijzondere kunstwerken, antiek en designmeubelen.
Fleurs d’Automne van Henri Fantin-Latour uit 1861 bij Douwes Fine Art.
Fleurs d’Automne van Henri Fantin-Latour uit 1861 bij Douwes Fine Art.
De Hemelse Ladder, een icoon uit circa 1800 van Johannes Klimakos bij Galerie Heutink.
De Hemelse Ladder, een icoon uit circa 1800 van Johannes Klimakos bij Galerie Heutink.

BRAFA 
Tijdens BRAFA kunnen bezoekers rekenen op een flinke dosis kunstwerken met als thema surrealisme. Dit kan variëren van schilderijen en sculpturen tot andere vormen van artistieke expressie. Niet gevreesd als surrealisme niet helemaal je smaak is. Ook voor liefhebbers van andere stromingen zal er kunst en antiek in overvloed aanwezig zijn. Zo brengt Secher Fine Art & Design – stand 64 – uit Kopenhagen een Cobra-werk mee van Pierre Alechinsky. Didier Claes, vicevoorzitter van BRAFA en eigenaar van Claes Gallery – stand 35 – is gespecialiseerd in primitieve kunst en presenteert tijdens de beurs hedendaagse collage art: acryl en collage op canvas door Vitshois Mwilambwe Bondo. Ook Nederland is goed vertegenwoordigd op de beurs. VKD Jewels – stand 113 – is expert op het gebied van antieke en vintage sieraden. De eigenaren en zussen Duffels stellen onder andere een halsketting uit 1944 tentoon, samengesteld uit ovale gouden schakels en ingelegd met parelmoer. De Wit Fine Tapestries restaureert, conserveert en verkoopt wandtapijten. Dit gebeurt in een charmante oude abdij op zestig kilometer van Brussel. Tijdens de beurs nemen ze zowel exemplaren mee die dateren uit de zestiende eeuw als een wat modernere variant uit 1963 van Richard Mortensen. Er valt een hoop inspiratie op te doen eind januari in Brussel. BRAFA is het bezoeken absoluut meer dan waard.

Deze winactie is gesloten

Hoe maak je kans op entreekaarten?
Wil jij kans maken op kaarten voor BRAFA in Brussel? Wij geven kaarten weg aan onze lezers. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en stuur een mail naar online@residence.nl onder vermelding van ‘BRAFA 2024’. Met de winnaars wordt op maandag 22 januari contact opgenomen. brafa.art

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Back to top