Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken in een bloemenkasteel: Château de Beauvoir in Échassières

Doorkijkje naar de bibliotheek. Fotografie: Robyn Lea
Doorkijkje naar de bibliotheek. Fotografie: Robyn Lea

Haar leven lang is schilderes Claire Basler al gebiologeerd door de schoonheid van bloemen. Een verlaten kasteel in het hart van Frankrijk blijkt het perfecte canvas voor haar droomachtige creaties.

Claire Basler herinnert zich vooral de kou. De kou die in haar botten ging zitten en het urenlang, dagenlang schilderen soms bijna onmogelijk maakte. In hun enthousiasme hadden zij en haar partner Pierre ingestemd met de koop van een gigantisch kasteel in de Échassières-regio. ‘A Sleeping Beauty’, al veertig jaar onbewoond en ernstig aangetast door de tand des tijds. Maar mooi. En met potentie. Dat zagen ze beiden in een oogopslag. Er was een prachtige oranjerie, voorheen de elegante winterstalling voor sinaasappelboompjes en exotische planten, en de voormalige stallen zouden ze tot een prachtige expositieruimte kunnen transformeren. Op het land rondom het kasteel stonden eeuwenoude en soms zeldzame bomen en er was genoeg ruimte om weidse gazons en bloemenvelden aan te leggen. 

De tuin van het kasteel. Fotografie: Robyn Lea
De tuin van het kasteel. Fotografie: Robyn Lea
Fotografie: Robyn Lea
Fotografie: Robyn Lea

Claire: “Château de Beauvoir was het eerste kasteel dat we bezochten en ook meteen het laatste.” Lachend: “Bij de eerste bezichtiging reageerden we zo enthousiast dat de makelaar zich op een gegeven moment hardop afvroeg of we hem in de maling namen.”

Dat deden ze zeker niet. Het was precies wat ze zochten. Na vele jaren in Parijs te hebben gewoond had Claire, succesvol kunstenaar en een indrukwekkende lijst aan internationale exposities, er al eerder voor gekozen op het platteland te gaan wonen. In 2009 verkocht ze haar stadswoning en verhuisde ze naar een industrieel gebouw in de gemeente Les Ormes, de plek waar ze Pierre ontmoeten zou. “Dat gebouw had een klein tuintje waar ik ontzettend veel lol aan beleefde. Het was dat kleine stukje land dat me weer beseffen deed hoe fijn ik het vind om met planten en bloemen in de weer te zijn.”

Een vleugel van het kasteel. Fotografie: Robyn Lea
Een vleugel van het kasteel. Fotografie: Robyn Lea
Fotografie: Robyn Lea
Fotografie: Robyn Lea

Superromantisch
Ook Pierre, zeilbotenbouwer met een rijke ervaring in het verbouwen van huizen, had veel affiniteit met het buitenleven. Samen wilden ze een nieuw hoofdstuk schrijven, een mooi en meeslepend project beginnen, en Château de Beauvoir leek hun droom. Nadat de koop rond was konden ze dan ook niet wachten om in hun nieuwe ‘stulpje’ te overnachten en ze besloten er te gaan kamperen, op campingmatrasjes. “Er was nog geen meubilair en de meeste ramen sloten niet goed, de houten kozijnen waren door het vocht uitgezet. Alles was stoffig en er was geen verwarming, maar ik weigerde de eerste avond in een on- gezellige ruimte te slapen. Ik had allemaal vazen van thuis meegenomen en gevuld met wilde bloemen uit de tuin. Kaarsen, wat lekkere hapjes, een goede fles wijn en glazen. Uiteindelijk was het superromantisch.”

Lees de rest van het interview met Claire Basler in Residence Traveller nummer 2 van 2024, nu in de winkels.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Paola van Dam

Back to top