Overslaan en ga direct naar de inhoud

Gespot: de sculpturale kaarsen van Ann Vincent

Ann Vincent
Ann Vincent.

De Belgische kunstenaar maakt begerenswaardige, sculpturale kaarsen.

Ann Vincent werd opgeleid als fotograaf en eigenlijk zie je dat nog terug aan de kaarsen die ze nu creëert: meer dan gewoon een kaars zijn het sculpturale werken die haar geweldige oog voor compositie tonen.

Haar beeldtaal ontwikkelde de Belgische tijdens haar studie visuele kunsten, met dus een specialisatie in fotografie. Tegelijkertijd werkte Vincent ook graag met haar handen en maakte ze maquettes die ze fotografeerde. Ze kwam dan ook op het idee om kaarsen te maken tijdens het creëren van een schaalmodel van een waterval voor haar afstudeerproject in 2019: van was maakte ze ijsblokken. 

De kaarsen van Ann Vincent laveren tussen kunst en een praktisch object. Hun sculpturale uiterlijk danken ze aan Vincents goede oog voor compositie.
De kaarsen van Ann Vincent laveren tussen kunst en een praktisch object. Hun sculpturale uiterlijk danken ze aan Vincents goede oog voor compositie.

Met de restanten van dat materiaal begon ze vervolgens kaarsen te maken. De vormen die ze vandaag de dag fabriceert, ontstaan intuïtief. Eerst maakt ze een figuur van klei, waarvan ze een gietvorm creëert waarin de bijenwas wordt gegoten. Zo laveert haar werk tussen design en beeldhouwen met een resultaat dat even kunstzinnig als praktisch is – al is het eigenlijk zonde de kaarsen aan te steken. Inmiddels maakt Vincent ook vazen van bijenwas.

Kaarsen vanaf € 23, vaas € 225. Kijk hier voor meer informatie. 

Tekst: Lisa Goudsmit

INSPIRATIE

Back to top