Overslaan en ga direct naar de inhoud

Algemeen directeur Mark Grol blikt vooruit op jubileum jaar Pan Amsterdam

Mark Grol.
Mark Grol.

Na een spannende vorige editie is PAN Amsterdam in dit jubileumjaar op volle sterkte terug. Met zowel nieuwkomers als oudgedienden en een speciaal PAN Podium met talks en performances belooft het een spectaculaire week te worden. Algemeen directeur Mark Grol blikt vooruit.

Hoe fijn is het dat – na twee spannende jaren – PAN Amsterdam weer helemaal terug is! Terug na een jaar gedwongen afwezigheid door dat bekende virus en een spannende editie vorig jaar, waar ondanks de onzekere tijd toch opvallend veel werd verkocht. Bijna iedereen die vorig jaar deelnam doet weer mee. En samen met de nodige nieuwkomers, de ‘terug van weggeweest’-deelnemers en een inspirerend randprogramma ziet deze 35e editie van de nationale kunst-, antiek- en designbeurs er veelbelovend uit. Een jubileum waar alle kunstverzamelaars en liefhebbers vanaf 20 november een week lang volop van kunnen gaan genieten in RAI Amsterdam. Want we kunnen, mogen en willen weer! 

35 jaar geleden werd PAN Amsterdam opgericht door zes vooraanstaande Nederlandse kunstliefhebbers. Sindsdien tonen elk jaar meer dan honderd kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders uit voornamelijk binnenland, maar ook uit het buitenland hun beste stukken op het gebied van kunst, antiek en design. Ze staan garant voor een veelzijdig, hoogwaardig en internationaal kunstaanbod, dat ruim vijfduizend jaar kunstgeschiedenis omvat. Samen met de tachtig onafhankelijke keurmeesters tekenen ze voor de topkwaliteit van dat aanbod.

Sterke bezetting

Maar liefst 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders – vijftien meer dan vorig jaar – staan in de startblokken en te popelen om hun beste kunst-, antiek- en designstukken te tonen. Het zijn niet alleen ervaren oudgedienden, maar ook enthousiaste nieuwkomers. Met dit jaar een sterke bezetting van buitenlandse handelaren van oude meesters, waaronder de Rafael Valls Gallery en Weiss Gallery uit Londen en Koetser Gallery uit Zürich. Maar ook topantiek van Limburg Antiquairs, hedendaags design van Piet Hein Eek en artdecozilver bij Rondom 1920. Daarnaast zijn er hoogwaardige juwelen bij Epoque Fine Jewels te bewonderen, POP-Art, NUL & Nouveau Realisme bij BorzoGallery en The Mayor Gallery en prikkelende presentaties van Martin van Zomeren, The Ravestijn Gallery met fotografie en Kersgallery in het nieuwkomerspaviljoen Walls & Cabinets. 

Dagelijks zijn er talks in ons PAN Podium. Daarin belicht dit jaar designer Richard Hutten zijn werk, geeft kunstenaar Jan Dirk van den Burg een performance en hoort u er alles over uiteenlopende onderwerpen uit de kunstwereld, van porselein en musea tot duurzaam design. 

De stad als kunstobject

Ik ben vereerd dat architect Winy Maas ons campagnebeeld ontwikkelde: ‘ArtCity. Alles is kunst.’ Hij liet zich daarbij inspireren door de stad als kunstobject. ‘Want of het nou gaat om een brug, een gebouw, een park of een stoepkrijttekening van een klein kind: alles heeft artistieke waarde.’ Bij het ontwerpen beeldt Winy zich een stad in waar iedere hoek een opeenstapeling is van artistieke uitlatingen: ‘Ruimtes waar iedereen welkom is én waar ruimte is voor kritiek. Een inclusieve stad vol met kunst.’ 

Komt u in de laatste week van november ook naar onze ArtCity PAN Amsterdam? Vergeet niet de stand van Residence te bezoeken, ook dit jaar uiteraard weer prominent van de partij. Wij hebben er enorm veel zin in, u hopelijk ook. Niet alleen onze trouwe beursbezoekers, maar ook nieuwe verzamelaars zijn meer dan welkom! pan.nl

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Mark Grol

Back to top