Overslaan en ga direct naar de inhoud

Lorraine Dunkley: ‘Experimenteer erop los, want kleuren verrijken ons leven’

Foto: Paul Damen.
Foto: Paul Damen.

Lorraine Dunkley is hoofdredacteur van Residence. Vanaf nu delen we haar maandelijkse editorial ook online.

'Een heel nummer met kleuren in de schijnwerpers, wat heb ik daar maanden naar uitgekeken. Wat een paar weken geleden met 179 blanco pagina’s begon, rolde uit tot een plank – zoals we dat in vaktermen noemen – die uit zijn voegen barst van alle mogelijk denkbare kleuren van het spectrum. Nu zijn wij op de redactie sowieso al groot fan van kleur. Zo ging onze fantastische online redacteur Roel, samen met zijn partner, driftig in de weer met verfkwasten om hun huis een kleurrijke make-over te geven. Dompelde Bo, onze nieuwe redactie-assistent, de coffee corner op kantoor helemaal kopje onder in een prachtige mosgroene tint en ging Maartje, onze beeldredacteur, op zoek naar het juiste kleurenpalet voor haar nieuwe woning in Alkmaar.

Kleuren hebben iets magisch, vind ik. Je wordt er blij van. Of juist niet. Je krijgt er hoe dan ook een warm of koud gevoel van. Bewust of onbewust. De waarneming van kleuren is subjectief en voor iedereen anders. Wat de één een schitterende kleur vindt, kan de ander juist als vreselijk wanstaltig ervaren. En ja, tuurlijk kunnen wij bij het maken van dergelijke interieurbeslissingen teruggrijpen naar de kleurenpsychologie. Dit om enig houvast te vinden in dat dichtbegroeide bos vol keuzes. Ja, een donkerblauwe slaapkamer stimuleert inderdaad een goede nachtrust. Ja, groentinten brengen harmonie in huis. Ja, rood is een activerende kleur die perfect kan worden toegepast in de gang. En ja, roze prikkelt het sociale gedeelte van ons brein waardoor het logisch is deze kleur in de meest ‘sociale’ vertrekken in huis toe te passen. De keuken, de eetkamer, you name it.

Maar is dit dan altijd the key to success? Het antwoord: nee, natuurlijk niet. Het kan ook finaal misgaan. Zo was ik er onlangs heilig van overtuigd de mooiste bruintint uit de geschiedenis te hebben gevonden. Het was het soort warme bruin waar je meteen heimisch van wordt. Gezellig, dacht ik. Zonder tester smeerden we de grootste muur in huis helemaal onder. En wat bleek? Het droogde niet op tot het knusse, natuurlijke bruin waar we naar op zoek waren. Nee, er bleek een soort gele onderlaag in te zitten waardoor het meer weghad van een volgelopen, zure luier. Inmiddels zit er alweer een nieuwe kleur op waar ik zielsgelukkig van word. Kortom: experimenteer erop los, want kleuren verrijken ons leven.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Om dit te vieren organiseren wij speciaal voor onze lezers een exclusieve kleurenmasterclass op 27 oktober in samenwerking met Paint & Paper Library in het ETC Design Center. Meer informatie hierover vind je hier. Het belooft een inspirerende dag te worden boordevol handige tips om nog meer kleur toe te passen in je eigen interieur. Wees er snel bij en hopelijk tot dan.

Tot slot wil ik Lisa, the yin to my yang zoals we vaak grappend tegen elkaar zeiden, uit de grond van mijn hart bedanken voor het afgelopen jaar. Wat ga ik jou vreselijk missen. Je bent de beste Managing Editor die een hoofdredactrice zich kan wensen. Deze is daarom voor jou: you can’t polish a turd, but you can roll it in glitter. Ik wens je alle liefde en geluk toe, dat verdien je.'

Lorraine Dunkley
Hoofdredacteur

INSPIRATIE

Over de auteur

Lorraine Dunkley

Back to top