Overslaan en ga direct naar de inhoud

Een groene oase in de binnenstad van Rome

In 1810 vroeg de adellijke familie Torlonia architect Giuseppe Valadier hun huis en tuin in het hart van Rome te ontwerpen. Daarmee werd de fijnste plek van de stad gecreëerd voor een drankje of diner.

Rome, daar kunnen we het allemaal wel over eens zijn, is een fantastische stad. Maar geen groene stad. Natuurlijk, er is het fijne Villa Borghese park, met zijn brede lanen, het prachtige Galleria Borghese museum en de arena waar elk jaar paardenraces georganiseerd worden. Iets noordelijker ligt het Villa Ada park, door achterstallig onderhoud lekker wild en vol eeuwenoude bomen. En laten we het Doria Pamphili park niet vergeten, weer zo’n voormalige tuin van wie ooit tot de machtigste families van Rome behoorde. De paus mag natuurlijk ook niet klagen, maar zijn Giardini Vaticani kunnen alleen op afspraak en tegen betaling bezichtigd worden. Kortom: los van die paar parken is het in Rome vooral veel steen wat de klok slaat. Is dat erg? Niet zolang het om móói steen gaat, en daar kunnen we het - het Colosseum, Vaticaan en het Foro Romano in het achterhoofd houdend - ook wel over eens zijn. Blijft een feit dat je in deze stad kunt snakken naar ‘een stukje groen’, een plek waar je even alleen de vogels hoort en de geur ruikt van bloeiende rozemarijn. En niet alleen naar groen (laten we er gewoon eerlijk over zijn), maar vooral naar de niet te overtreffen combinatie van Natuur, een Hap en een Slok. Kortom, naar een goede fles wijn op ijs en een bord raviolo cacio e pepe onder het bladerdek van eeuwenoude cipressen.

Overwoekerde beelden
Jarenlang was dit U-vormige pand aan de rand van Piazza del Popolo het hoofdkwartier van de Rai, de nationale televisieomroep, en werden de vele kamers bevolkt door schimmige figuren uit het Italiaanse tv-wezen. De historische binnentuin, drieduizend vierkante meter groot met oplopende terrassen richting de Pincio, een van Rome’s zeven heuvels, was verwaarloosd en overwoekerd door klimplanten en onkruid. Het was pas in 1990, toen hotellier Rocco Forte het pand overnam, dat de groene oase die het ooit geweest was weer in ere hersteld werd. Trouw aan het originele concept van Giuseppe Valadier, de architect die begin negentiende eeuw in opdracht van de adellijke Torloni familie het spectaculaire ontwerp voor de terrasvormige tuin maakte, werden planten gesnoeid, fonteinen hersteld, onkruid gewied, nieuwe bedden aangelegd en tal van overwoekerde beelden van wildgroei bevrijd. En zo herrees Valadiers briljante ontwerp meer dan honderdvijftig jaar later uit het stof, en werd de Geheime Tuin, zoals er in Rome aan gerefereerd wordt, in één klap de fijnste plek van de stad voor een idyllisch aperitief of diner. Want Rocco Forte, een expert op het gebied van hospitality en het subliem verpozen in het algemeen, was zo slim er een bar - op de begane grond - en (één niveau hoger) een restaurant te openen, beiden met oogverblindend mooie terrassen, stoeltjes met kussentjes en grote, witte parasols.

Zelfs wie, zoals ondergetekende, al jarenlang een vaste gast is van het De Russie en er een onbehoorlijk aantal aperitivi in de buitenlucht nuttigde, zal bij het binnenlopen van het hotel tot in de eeuwigheid getroffen worden door de schoonheid en kalmte van deze plek. Een plek die honderdvijftig jaar geleden, toen koetsen af- en aan reden, al verbluffend was, maar anno 2025 met recht een groene oase genoemd mag worden. roccofortehotels.com

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Paola van Dam

Back to top