Overslaan en ga direct naar de inhoud

De nieuwe lampencollectie van Gubi schittert binnenkort in de winkel

Vloerlamp bamboe kap. Fotografie: Gubi.
Vloerlamp bamboe kap. Fotografie: Gubi.

De Finse designer en metaalsmid Paavo Tynell was zowel in Finland als wereldwijd een toonaangevende ontwerper van industrieel design uit de twintigste eeuw. In nauwe samenwerking met zijn familie, heeft Gubi een selectie van Tynells meest gevierde ontwerpen gerecreëerd.

De door Gubi zorgvuldig uitgekozen ontwerpen werden voor het eerst gelanceerd tussen 1940 en 1950, toen het materiaal messing het handelsmerk van Tynell was geworden. Deze meesterwerken zijn een fraaie combinatie van elegantie en industriële efficiëntie. Vanwege zijn exceptionele vakmanschap en uitstekende gevoel voor materiaal, is Tynells werk erg gewild onder verzamelaars en kenners vandaag de dag.

Tafellamp 9209 in messing uitvoering. Fotografie: Gubi.
Tafellamp 9209 in messing uitvoering. Fotografie: Gubi.
Fotografie: Gubi.
Fotografie: Gubi.

Iconisch werk
Tynell was de drijvende kracht achter Taito Oy, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van verlichting. Eén van de meest iconische werken uit zijn tijd bij Taito Oy, was tafellamp 9209. De onderscheidende vorm van de kap is gemaakt van gesponnen messing, waardoor de lamp ook wel de Kypärä wordt genoemd, wat Fins is voor helm. Voor de decoratie van de kap is een speciale techniek gebruikt. Deze is namelijk versierd met een driehoekvormig geperforeerd patroon en ook dit is een kenmerkend element voor het werk van Tynell. Het maken van dit patroon vergt een speciale pons en om dit met de hand te creëren is ultieme precisie nodig. Het geperforeerde patroon zorgt voor een mooi effect, zowel als de lamp uit staat als wanneer deze aanstaat. De kleine gaatjes laten speldenprikjes van licht door, die een getextureerde gloed en sterrenachtige fonkeling op de muur achterlaten.

Naast tafellampen behoren tot de nieuwe collectie van Gubi ook plafondlampen. Deze plafondlampen omvatten meerdere variaties van een klassiek Tynell-design uit de jaren vijftig. In deze collectie zijn voor het materiaal van de kap twee verschillende opties: één in bamboe (model 1972) en één in canvas (model 1967). De duurzaamheid van beide materialen was een belangrijke eigenschap bij het selecteren ervan. Hoewel het profiel van de lampenkappen vergelijkbaar is, is de 1972 wijder aan de bovenkant. Hierdoor laat dit model meer licht naar het plafond door. Ook deze plafondlampen zijn versierd met de kenmerkende messing details.

Model 1972 plafondlamp bamboe. Fotografie: Gubi.
Model 1972 plafondlamp bamboe. Fotografie: Gubi.
Model 1967 plafondlamp bamboe. Fotografie: Gubi.
Model 1967 plafondlamp bamboe. Fotografie: Gubi.
Model 1972 hanglamp bamboe. Fotografie: Gubi.
Model 1972 hanglamp bamboe. Fotografie: Gubi.
Fotografie: Gubi.
Fotografie: Gubi.

Met deze collectie brengt Gubi een eerbetoon aan de prachtige en tijdloze designs van Paavo Tynell.

De collectie is vanaf half augustus te verkrijgen. Klik hier voor de verkooppunten van Gubi. Voor meer informatie over Tynell en zijn ontwerpen ga naar de website van Gubi.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lisa van der Klink

Back to top