Overslaan en ga direct naar de inhoud

Tips voor een perfect keukeneiland


Bekijk ook: top 6 fouten in de keuken

Tip 1: Bereken of er genoeg ruimte is


Niet elke keuken is geschikt voor een keukeneiland. De ruimte moet groot genoeg en praktisch in te delen zijn. Wanneer de keuken onvoldoende ruimte heeft, is de kans groot dat je bewegingsruimte te erg beperkt wordt en kan het benauwd aanvoelen. Houd rekening met de volgende afstanden:

  • De afstand tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstelling moet minimaal 90 centimeter en maximum 120 centimeter zijn.
  • Wanneer er een zitruimte aan het keukeneiland verbonden is, is 140 centimeter afstand gebruikelijk.
  • De breedte van het keukeneiland is afhankelijk van het aantal keukenkastjes. Wil je aan beide kanten diepe keukenkasten, dan moet het kookeiland ongeveer 130 centimeter diep zijn. Kies je voor een diepe en een minder diepe keukenkast, dan is de minimale diepte 110 centimeter.


Let op: de werkdriehoek is erg belangrijk bij de keukenindeling. De kookplaat, spoelbak en koelkast moeten niet te ver uit elkaar liggen, aangezien je vaak aan het wisselen bent tussen deze elementen tijdens het koken.
Tip 2: Bepaal de functie van het keukeneiland


Een keukeneiland kan verschillende functies hebben. De ruimte gebruik je voor een spoelbak, een kookplaat of allebei. Het kan ook slechts als extra werkruimte dienen. Wanneer je kiest voor een kookplaat, houd dan rekening met verschillende elementen. Het eiland moet tenminste 100 centimeter diep zijn. Hiermee voorkom je vetspetters op de vloer, een kookeiland heeft namelijk geen spatwand. Tenzij je kiest voor een eilandschouw. Het is verstandig je goed van tevoren te verdiepen in afzuigkappen. Een traditionele afzuigkap kan het zicht belemmeren. Een recirculatiedampkap is hiervoor vaak een goede oplossing, deze heeft geen luchtafvoer naar buiten nodig. Bij de meeste afzuigkappen is wel een afvoerbuis nodig.

Een spoelbak belemmert minder zicht, maar neemt vaak meer ruimte in beslag. Daarnaast moet er vaak leidingwerk aangepast worden, dit kan niet in elke keuken. Check dit daarom eerst, voordat je een keukeneiland aanschaft. Denk ook aan water aan- en afvoer, warm en koud water, elektra en luchtafvoerkanaal. Houd rekening met het aantal stopcontacten door na te gaan welke apparaten je in de keuken gebruikt.
Tip 3: Creëer zitplekken


Een kookeiland zorgt voor openheid en laat de woonruimte en de keuken in elkaar overvloeien. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen, is met zitplekken aan het kookeiland. Dit kan met hoge barkrukken of een normale eettafelhoogte. Bij het gebruik van barkrukken aan het kookeiland, is een hoogte van 95 centimeter gebruikelijk. Bij een lage zitfunctie met stoelen is dit 70 centimeter. Let erop dat er genoeg loopruimte overblijft, ook als er mensen aan de bar zitten. Een bar is het meest gebruikelijk bij een werk- of spoeleiland. Wanneer er daadwerkelijk gekookt wordt, moet de afstand redelijk groot zijn, vanwege het spetteren.
Tip 4: Kies mooi en functioneel materiaal voor het werkblad


Het materiaal van het werkblad is erg bepalend voor de uitstraling van het keukeneiland. Probeer de keuken aan te sluiten bij de interieurstijl van de rest van het huis, hierdoor lopen deze ruimtes goed in elkaar over. Modern, klassiek of industrieel; voor elke interieurstijl is een werkblad te vinden. Er is keuze uit verschillende soorten materialen, zoals composiet, graniet, terrazzo, kunststof laminaat en roestvrijstaal. De drie eerstgenoemde materialen zijn niet altijd in een deel leverbaar. Houd hier rekening mee.

Meer inspiratie voor de woonkeuken.

Meer tips op Residence.nl
- Klein appartement inrichten
- 5 tips voor een Scandinavisch interieur

Beelden: openingsbeeld Jan Verlinden, newzealanddesignblog.com, bloglovin.com, style-files.com, artisignexplosion.com, marieclairemaison.com, remodelista.com, domainehome.com, stylemepretty.com
Bron: interieurdesigner.nl

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top