Overslaan en ga direct naar de inhoud

Zelf behangen


Bekijk Atelier Residence: de online behangspecial van 2015!

Tip 1: Bereid je goed voor


Controleer of je alle benodigdheden in huis hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als de lijm al op de muur zit. Denk aan een meetlat, tape, borstel, nadenroller, behangschaar, lijm en natuurlijk het behang. ‘Controleer vooraf altijd of de rollen onbeschadigd zijn’, zegt stoffenagent Bart Brugman. Wanneer de muur schoon en glad is kun je direct beginnen met behangen. Zit er nog oud behang op de muur? Prik dan gaatjes in het behang en trek vervolgens het behang los. Gebruik een breed plamuurmes als dit niet lukt. Bij sommige soorten behang werkt deze methode niet. Breng dan behangafbijtmiddel op de muur aan met een blokborstel. Dit zorgt ervoor dat de behanglijm sneller oplost. Gebruik een behangstripper om het behang te verwijderen. Verwijder afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten voordat je aan de slag gaat en schakel de stroom uit. Ready to go!
Tip 2: Bereken het aantal behangrollen


Zorg ervoor dat je genoeg rollen behang in huis hebt, net iets meer dan eigenlijk nodig is. Hoe je dit moet uitrekenen? Meet de breedte van de kamer en deel dit door de breedte van de rol (meestal 50 centimeter). Meet vervolgens de hoogte van de kamer en tel hier ongeveer tien centimeter overlap bij op. Een rol behang is vrijwel altijd tien meter. Deel deze tien meter door de hoogte van de kamer, dan weet het aantal benodigde banen en hoef je dit aantal alleen nog maar te delen door het aantal banen uit een rol. Bij behang met een patroon moet je ook rekening houden met de patroonhoogte. De patroonhoogte tel je bij de tien centimeter overlap op. Er zijn tegenwoordig ook online behang rekenmachines te vinden. Je vult de gegevens in en weet meteen hoeveel rollen je nodig hebt.
Tip 3: Gebruik de juiste lijm


Ook belangrijk: kijk goed met welk behangsoort je te maken hebt. Voor elk soort behang is weer een andere lijmsoort en techniek om het op de muur aan te brengen. Gebruik voor papieren- en vinylbehang lijm voor normaal tot zwaar behang. Voor vliesbehang speciale vliesbehanglijm en voor vlakvinyl en schuimvinyl kun je het beste werken met lijm voor zwaar behang. Bart Brugman, agent van stoffen- en behangmerken legt uit dat je het beste kunt werken met kant en klare lijm. ‘Zo voorkom je dat er bultjes onder het behang komen en weet je zeker dat de lijm de goede dikte is.’ Bij vliesbehang en glasweefselbehang kun je het beste de muur lijmen en vervolgens direct het behang erop aanbrengen. Bij papierenbehang is het beter om eerst het behang in te lijmen, laten inwerken en dan op de muur plakken. Kijk goed of alle randen ingesmeerd zijn met lijm. Dit is nodig om nette naden te krijgen. Pas wel op dat er geen lijm door de naden van het behang komt. Zo voorkom je dat de lijm in contact komt met de bedrukte voorkant van het behang. Gaat dit toch mis, haal de lijm dan meteen weg met een vochtige, schone en zachte doek.
Tip 4: Neem de tijd!


Het behangen kan beginnen! Bart Brugman legt uit dat je meestal het beste in het midden van de muur kunt beginnen. ‘De oppervlakte die je het beste ziet moet bedekt worden met hele banen. Het is zonde als je juist op de zichtbaarste plek dunne stroken gebruikt, omdat je niet uitkomt.’ Gebruik een vilten roller om de lijm egaal op te brengen. Gebruik niet te weinig, maar zeker ook niet te veel lijm. Knip en plak de banen steeds één voor één en houd goed in de gaten wat de voor- en achterkant van het behang is. Wanneer je de banen vouwt, kijk dan altijd uit dat je het behang niet kreukt. De uiteinden van het behang kun je afsnijden met een scherp mes en een behangliniaal of met een scherpe behangschaar. Bij schakelaars of stopcontacten moet je gewoon doorgaan met behang en de baan voorzichtig aanstrijken.

Meer over behang:
- Behang voor elke kamer in huis
- Vliesbehang, gladweefsel en linnen
- 5 x behangstijlen

Hoofdfoto: Jamshid Mousavi
Beelden: Brit Pop Wallpaper voor Élitis, ombré van Designers Guild , Hothouse van Suzy Hoodless voor Osborne and Little, Chivasso, zwart-wit behang van Casamance, Pinterest.com

Back to top