Overslaan en ga direct naar de inhoud

Zo plaats je een hoekbank in de woonkamer


Tip 1. Chaise longue aan de juiste kant


Zorg er bij een hoekbank met chaise longue altijd voor dat je vooraf goed hebt nagedacht over de kant waar het verlengde gedeelte zich bevindt. Bij veel hoekbanken is dit stuk niet verplaatsbaar, dus je keuze is definitief. Vind je het wel belangrijk om dit deel te kunnen verplaatsen, kies dan voor een bank met hocker, oftewel een verplaatsbaar voetenbankje.

Of je de chaise longue links of rechts wilt hebben hangt ervan af waar je de bank in de woonkamer plaats. Houd rekening met looproutes door de kamer. Het is vervelend als je je teveel om de chaise longue heen moet bewegen. Kijk je graag televisie? Bekijk dan vanuit welke houding je graag naar je scherm kijkt en hoe je de televisie plaatst ten opzichte van de bank. Wanneer je graag leest met je benen gestrekt op de bank, dan heb je een lichtbron nodig die boven de rugleuning van de bank hangt. Je kunt ook kiezen voor een vloerlamp, die je achter de bank plaatst en zo verstelt dat het licht precies op de pagina's valt.

Tip 2. De juiste hoekbank voor een ruimtelijk effect


De afmetingen van de hoekbank zijn van grote invloed op het uiteindelijke interieur. Voor een ruimtelijk effect plaats je de hoekbank zo, dat je er voorlangs makkelijk langs loopt. De achterkant en zijkanten plaats je niet direct tegen muren aan. Houd altijd een strook vrij van zo'n twintig centimeter. Je kunt er ook voor kiezen een side table achter de bank te plaatsen, waar je een aantal mooie accessoires op plaatst. Heb je te maken met een diepe kamer, die je wilt onderbreken om hem minder lang te laten lijken? Daar kan een hoekbank bij helpen: de lengte van de chaise longue 'breekt' als het ware de lengte van de kamer.
Tip 3. Kies het juiste formaat


Afhankelijk van hoe intensief je de bank gebruikt en de afmetingen van de ruimte waar je hem in wilt plaatsen ga je voor een bepaalde grootte. Een te grote bank in een kleine kamer geeft een ongemakkelijk effect. Alhoewel het andersom ook geldt: een kleine bank in een grote woonkamer werkt niet. Denk zowel praktisch als esthetisch: uiteraard moet de bank lekker zitten en op een handige plek in de woonkamer staan, maar het oog wil ook wat. Een mooie grote hoekbank – zoals je die hier kunt vinden - in een kleine kamer geeft niet het gewenste resultaat.

Tip 4. Plaats de hoekbank (gedeeltelijk) over een vloerkleed


Om eenheid in een interieur te creëren plaats je de hoekbank gedeeltelijk over een vloerkleed heen. Kies voor een doorlopend, geografisch patroon. Dat geeft rust, maar ook sfeer in een interieur. Als je een mooi groot vloerkleed gebruikt, kan je zelfs de hele bank, een salontafel en een aantal stoelen op het kleed plaatsen. Meer over de afmeting van vloerkleden en de effecten op de kamer.

Tip 5. Maak je hoekbank af met accessoires


Door te kiezen voor een textuurrijke stof in een ingetogen kleur zal je niet snel uitgekeken zijn op de bank. Wil je uitpakken met kleur en patronen? Kies dan voor een bank met verwisselbare bekleding óf pak uit met kussens. Van de mooiste meubelstoffen maak je kleurrijke kussens. Ook plaids en dekentjes zorgen voor een warm en knus effect in de woonkamer.

Back to top