Overslaan en ga direct naar de inhoud

5 tips voor een natuurlijke flow in je huis


Hoe kwam de combinatie van interieuradvies en Feng Shui op jouw pad?

‘Vanaf jong af aan ben ik al bezig geweest met inrichten en wisselde ik van kamer met mijn zusje, waardoor ik steeds een ruimte opnieuw kon indelen. Na mijn opleiding aan de hotelschool, kwam ik terecht in de hotelwereld waar ik gedurende 10 jaar binnen hotels verantwoordelijk was voor het onderhoud van het interieur. Toen ik vervolgens mijn nieuwe huis zelf ging inrichten, kreeg ik de sfeer in de woonkamer maar niet goed, het klopte niet. Ik besloot me te verdiepen in Feng Shui en kwam via een beurs bij een opleiding voor Feng Shui terecht. De opleiding aan de interieuracademie zorgde er uiteindelijk voor dat ik mijn adviezen ook daadwerkelijk kon omzetten in concrete tekeningen.’Verlicht hoeken en vul de muren met objecten die je raken en energie geven.

Ik bel jou op omdat ik energie mis in mijn huis en met Feng Shui mijn interieur wil veranderen.
Hoe ga jij te werk?


‘Ik ga altijd eerst een gesprek aan met klanten. Welke plek in het huis voelt niet goed? Welke ruimte beïnvloedt je humeur negatief, of juist positief? Daarna vraag ik de plattegrond van het huis op, de geboortedata van de inwoners en deze neem ik samen met foto’s van het huis mee terug. Thuis bekijk ik de plattegrond op basis van Feng Shui en schrijf ik een rapport over de meest passende inrichting en indeling om een interieur te realiseren waarin positieve energie de ruimte krijgt en waarin de bewoners zich goed voelen. Ik kijk naar de energiestroom in een huis met behulp van de 5-elementenleer en de wisselwerking tussen Yin en Yang. Over de plattegrond van het huis leg ik een raster, een zogenoemde Bagua, waarop ook de 5 elementen staan: water, vuur, metaal, hout en aarde. Door het Bagua-raster over de plattegrond van het huis te leggen, lees ik de energetische beweging in het huis. Vaste ruimtes, zoals de woonkamer, keuken en slaapkamers, dragen vaste elementen. Zo draagt de woonkamer standaard het houtelement, omdat het terugslaat op je eigen roots en de familieband. De keuken staat vaak in het teken van aarde: de aarde geeft ons voeding, maar aarde staat ook voor rust en concentratie. In een bestaand huis breng ik door middel van materialen, kleuren en kunst balans aan in de energiestroom.
Belangrijk om te onthouden is dat ieder huis te optimaliseren en aan te passen is aan haar bewoners, want de keuze voor het huis is immers al een voortvloeisel uit positieve energie die vanaf het begin voelbaar was.’

‘Feng Shui kun je zien als een acupunctuur behandeling voor je huis.’

Vuur toevoegen kan door middel van kleur, kunst en licht, of daadwerkelijk vlammen in een open haard.

Heb je eenvoudige tips voor mensen die nu thuis zelf Feng Shui willen toepassen in hun interieur?

1. Zorg ervoor dat je huis altijd is opgeruimd. Berg rondslingerende prullaria op in kasten. Creëer een entree die er vriendelijk uitziet, zodat je het gevoel krijgt dat je echt binnen wíl komen. Rommel brengt namelijk onrust, het is een aards element, hetgeen ervoor zorgt dat het je vasthoudt op moment dat je juist door wilt stromen.
2. Goede verlichting. Het is belangrijk dat er op de juiste punten in je huis verlichting is. Het uitlichten van de hoeken zorgt voor een balans in de lichtverdeling. Energie gaat namelijk naar het licht toe.
3. Decoreer de muren met objecten die goed voelen, die jou persoonlijke raken en je energie geven.
4. Objecten die je een slecht of verdrietig gevoel geven, opbergen of wegdoen.
5. Loop eens door je huis en observeer op welke plek je letterlijk gestagneerd wordt. Moet je elke keer om die ene stoel heen in de woonkamer? Zoek er een andere plek voor in je interieur. Energie moet goed kunnen doorstromen. Durf te voelen wat je huis doet met jou.

De juiste doorstroom van energie, groen en natuurlijke materialen brengen je huis in balans.

Lees en bekijk hier op de site van Eline Cointepas meer over het inrichten van je huis in het teken van Feng Shui.

5 tips voor een écht Italiaans interieur >
Save the date: Salon Residence 2017! >
Zo creëer je die Marrokkaanse look op je muren >


Back to top