Overslaan en ga direct naar de inhoud

Garage sale


Met een baby op komst moesten interior designer James van der Velden en zijn partner Suzette van Dam op zoek naar een groter huis. De garage die ze vijf jaar geleden kochten in de Jordaan en omtoverden tot loft werd verkocht, zodat de zoektocht naar een nieuw onderkomen kon beginnen. Het toeval wilde dat ze aan de andere kant van de stad, in de Oosterparkbuurt, weer een garage aantroffen. Ditmaal met de potentie voor een fantastisch familiehuis.


James van der Velden en Suzette van Dam met hond Otis voor hun 19de-eeuwse huis, een voormalige garage, in Amsterdam.

De ruimte stond al jarenlang leeg, omdat niemand de mouwen wilde opstropen voor de ingrijpende verbouwing die nodig zou zijn om er iets van te maken. Van der Velden wilde naar eigen zeggen niets liever dan dat. ‘Dit was zo’n bijzonder project. Het creatieve avontuur om van niets iets te maken, daar wilden Suzette en ik onze tanden wel inzetten.’ Toen bleek dat de fundering van het negentiende-eeuwse pand moest worden hersteld, besloot de interior designer die werkzaamheden in zijn voordeel te gebruiken. Door de kruipruimte een meter extra uit te graven ontstond de mogelijkheid een tussenlevel te creëren. Daardoor werd de woonruimte met zo’n 35 vierkante meter vergroot tot circa 135 vierkante meter.


Het keukenblok is een ontwerp van James van der Velden/Bricks Studio. De groene wandtegels zijn oud Delfts en de vloertegels komen uit Portugal. De kruk is een tweedehands vondst.

Ruwe bakstenen


Lopend door de straat in Amsterdam-Oost valt de voormalige garage nauwelijks op. De hangardeur is dan ook vervangen door een mooie klassieke pui. Van der Velden legt uit: ‘Het was een onderhoudsgarage die al vijfentwintig jaar leegstond. Een grote ruimte, een pijpenlade, niet gemakkelijk om in te delen. Maar ik had meteen het gevoel dat het kon. Een nieuwe indeling en daglicht creëren waren daarbij belangrijke uitgangspunten. De diepte van het pand heb ik behouden, maar is opgebouwd uit compartimenten met verschillende plafondhoogten en woonfuncties.’ De keuken, tevens in gebruik als entree, is gevestigd aan de voorzijde van het pand en is centraal in de ruimte geplaatst. Ter hoogte van het eetgedeelte werd de kruipruimte uitgegraven, waardoor deze kamer tezamen met de slaap- en badkamer van zoontje Archie zich lager bevinden dan het straatniveau.


In de kinderkamer een tweedehands vloerkleed, dito ledikant en stoel die opnieuw is bekleed. Behang van The Wallpaper Store.

Boven deze kamers kon vervolgens een extra verdieping worden gecreëerd waar de slaap-, kleed- en badkamer van Van der Velden en Van Dam te vinden zijn. Verderop in het pand kun je weer met een trapje omhoog en kom je uit bij de woonkamer en studeerkamer met toegang tot twee kleine binnentuinen. Deze buitenruimten zorgen voor daglicht in het woongedeelte. De totale rechterwand van het pand toont nog de originele bakstenen wand van de garage. In de woonkamer is dit deel van de muur in een warme grijstintgeschilderd, maar in de eetkamer en de keuken zijn de oude bak- stenen en het ruwe stucwerk nog te zien. ‘We wilden dit authentieke element behouden. Het geeft een naturel en rustig beeld’, aldus Van der Velden.

Interieur-evolutie


Daarnaast blijkt het de perfecte setting voor de bijzondere kunstwerken en veelal vintage en antieke meubels die het interieur rijk is. Van der Velden en Van Dam zijn echte verzamelaars en dat is overal terug te zien. ‘We halen het overal en nergens vandaan. Ik ga vaak naar veilingen en markten, liefst in Frankrijk. Maar het zijn ook erfstukken uit onze families; meubels en objecten met dierbare verhalen en herinneringen. Negentig procent heeft een verhaal. Zowel mijn vader als moeder waren fervente ver- zamelaars. Hun stukken zijn met persoonlijke verhalen over- geleverd aan ons en eens zullen wij ze weer doorgeven aan onze kinderen’, vertelt de interior designer. Het interieur biedt een boeiend contrast aan stijlen, kleuren, structuren en materialen waarin de trefwoorden stoer en robuust de boventoon voeren.


De leren sofa in de woonkamer is antiek, het kunstwerk erboven is ‘Cabinet of Curiosity’ van Domenico Remps, de stoelen en koffietafel zijn vintage, de tripod lamp is een tweedehands vondst. Boven de antieke schouw, met daarop twee ezels van Judith van der Erven, hangt een kunstwerk uit Engeland


Doorkijkje vanuit de woonkamer naar de studeerkamer en de passage naar de eetkamer. De groene voetenbank op wieltjes is antiek.


Het bureau is antiek en de leren stoel is van Sol & Luna.


De gootsteen in het toilet komt van een markt in Marokko, de muurlamp en het houten kastje zijn antiek, het behang is van Liberty.

Het is kenmerkend voor Van der Velden en zijn Bricks Studio. ‘Als ik mijn stijl moet omschrijven zou ik allereerst iets zeggen over het spel met contrasten; oud versus modern, donker versus licht en naturel tegenover warm. Door de jaren heen zijn mijn interieurs geëvolueerd, gegroeid in hun uitstraling. Ik luister meer naar mijn hart en daardoor is mijn stijl meer volwassen geworden. De mix van modern en antiek houdt het tijdloos. In dit huis kon ik veel experimenteren. Het allerleukst vind ik het als dingen in eerste instantie eigenlijk niet bij elkaar passen, maar het dan toch werkt. Daarbij houd ik van een doorleefde look and feel. Mijn interieurs zijn vooral leefbaar en vaak hergebruik ik bestaande elementen in mijn nieuwe plan. Ten opzichte van onze oude plek in de Jordaan is dit huis veel lichter en kleurrijker geworden. Ik had allerlei ideeën over wat ik van deze plek zou kunnen maken en hoe het zou zijn om hier te mogen wonen. En het is allemaal uitgekomen.’ bricksstudio.nl

Tekst uit Residence nr.12.
Klik hier voor een nabestelling van dit nummer.

Fotografie: Alan Jensen
Tekst & styling: Marc Heldens
Tekstbewerking: Simone Lautenbach


Mooiste hotel in Parijs >
Krijg hier een voorproefje van het nieuwe nummer >
Deze hotspot in Madrid mag je niet missen! >





Back to top