Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence selecteert de mooiste natuurhuisjes in Nederland waar je de vogels hoort fluiten

Ver hoef je niet te gaan om de reuring van alledag achter je te laten. Kom helemaal tot rust in deze heerlijke Hollandse natuurhuisjes.

Bosvilla Hygge in Nunspeet - Gelderland

Omringd door bomen, aan de rand van het Veluwse bos, is er in houten bosvilla Hygge weinig verschil tussen binnen en buiten. ‘s Ochtends open je de glazen schuifpui om op blote voeten de veranda op te lopen. ‘s Avonds gaan zelfgemaakte pizza’s de houtoven in. De bosvilla is een Sustainer Home: duurzaam gebouwd van ecologische materialen. Met recht is de natuurwoning vernoemd naar het Deense Hygge: warm, knus, gezellig én comfortabel.

Vanaf € 140 per nacht.
Vennenpad 19-01, Nunspeet.
bosvillahygge.nl

Cabiner in Drentsche Aa - Drente

Je komt er niet zomaar. Een klein avontuur gaat vooraf aan een Cabiner-overnachting: je wandelt er namelijk zelf heen, dwars door Drents beschermd natuurgebied. Daar staat een zogeheten Wikkelhouse op je te wachten; een circulair tiny house, gebouwd van karton en hout. In samenwerking met Staatsbosbeheer zijn zeven prachtige plekken aangewezen om in the middle of nowhere te overnachten. Van hut naar her? Boek de Cabiner-trekkingstocht om in verschillende huisjes te slapen.

Circa  € 160 per nacht.
Nationaal Park Drentsche Aa.
cabiner.co

Lemelerberg Lodge in Lemelerberg - Overijssel

Alsof de tijd er heeft stilgestaan. Op de 38-meter hoge zuidhelling van de Lemelerberg tref je een Oostenrijks chalet uit 1925. Hier geen elektrische verwarming, wél een knisperend haardvuur. Gedateerd is het echter allerminst: Studio By Mölle nam de houten lodge op stijlvolle wijze onderhanden met respect voor natuur en historie. Verwacht een overnachting onder biologisch linnen beddengoed, ambachtelijk keramiek servies op de keukentafel en eindeloos lummelen in de katoenen hangmat op de veranda.

Vanaf €360 voor een weekend van 3 nachten.
Natuurgebied Lemelerberg, Overrijsel
bymolle.com

Villa Tonden in Tonden - Gelderland

Rust, ruimte en luxe. Met maar liefst vier slaapkamers is er in Villa Tonden voldoende plek om je even terug te trekken. De architecten van HofmanDujardin zorgden ervoor dat elke ruimte voorzien is van een flinke raampartij met weids uitzicht op het omliggende dennenbos. Niet voor niets ligt een verrekijker klaar: veel voorkomende passanten zijn dassen, vossen, reeën, konijnen en vleermuizen. Uitgekeken? Dan wacht de hot tub om de dag mee af te sluiten.

Circa € 500 per nacht.
Hiembergweg, Tonden, Gelderland
natuurhuisje.nl

Cabin Anna in Maashorst – Noord-Brabant

Een open of een gesloten karakter: door te schuiven met de glazen binnen- en buitendelen van Cabin Anna kies je zelf hoe je de ruimte gebruikt. Net zoals kleding bestaat Cabin Anna uit meerdere lagen die per seizoen aanpasbaar zijn. Slaap onder de blote sterrenhemel, stook de houtkachel op en spring in het bad dat verstopt zit onder de vloer. In Cabin Anna ben je simpelweg één met de natuur. En laat dat nou precies de bedoeling zijn van designer Caspar Schols die zelf een half jaar in zijn eigenhandig gebouwde ontwerp woonde.

Natuurgebied de Maashorst, Noord-Brabant
Te boeken vanaf € 190 via hartjegroen.com
cabin-anna.com

Hihahut in Roelofardensveen – Zuid-Holland

Op avontuur in Het Groene Hart, dat is de bedoeling van een bijzondere overnachting in één van de Hihahutten die je per tandem bereikt. Hier geen doorsnee vakantiehuisjes, maar zeven kleurrijke hutjes in het groen. Van de hemelsblauwe Sterrenkijker, knalgele Zonnepost tot woonwagen de Flierefluiter. Om bij de gestreepte Binnentent te komen, te vinden in een glazen kas op een privé-eilandje, pak je de roeiboot. Smakelijke extra: kies voor een ontbijt- of dinerbox met lokale en biologische producten.

Circa €105 per overnachting.
Roelofarendsveen, Zuid-Holland
hihahut.nl

The Unbound in Amsterdam – Noord-Holland

Op steenworp afstand van het drukke centrum van Amsterdam, lijkt de stad even ver weg in de groene tuin van het spiksplinternieuwe The Unbound. Langs slingerende zandweggetjes en houten vlonders liggen architectonische houten cabins. Van The Barn, The Hideout, The Wikkel tot The Rooftop: logeren kan in alle soorten en maten. Ontspannen doe je in de houten barrel sauna, afkoelen in het het dip bath en weer opwarmen bij je eigen vuurkorf. 

Tweepersoons cabin vanaf €150, vierpersoons cabin vanaf € 30
Tom Schreursweg 40, Amsterdam
unbound-amsterdam.com

Zwier in Vinkeveen - Utrecht

Opgeladen weer naar huis gaan, dat is het doel van een verblijf bij Zwier aan de Vinkeveense Plassen. Vanuit het panoramaraam van je circulaire Havenhuisje staar je naar het kabbelende water. Is er meer nodig om tot rust te komen? Ga dan voor een digitale detox met ‘24 uur zonder’: lever je telefoon in en stap op de boot naar de Eilandhut om je verblijf offline door te brengen.

Minimaal 2 overnachtingen, circa € 600, inclusief maaltijden.
Winkeldijk 20a, Vinkeveen
zwier.nl

Samenstelling en tekst: Joline van den Oever

INSPIRATIE

Back to top