Overslaan en ga direct naar de inhoud

Kunstagenda: Rijksmuseum komt met eerste tentoonstelling over slavernijverleden

Kunstagenda: Rijksmuseum komt met eerste tentoonstelling over slavernijverleden
Tentoonstelling Slavernij, Foto: Rijksmuseum

Jarenlang is naar deze tentoonstelling uitgekeken. Het Rijksmuseum Amsterdam is namelijk het eerste nationaal museum dat de blik richt op slavernij in de Nederlandse koloniale periode, op vier continenten.

Ook de effecten ervan in Nederland zelf komen aan bod. De tentoonstelling toont aan dat slavernij een wezenlijk onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Hierover zijn tien waargebeurde verhalen te beluisteren. Ze gaan over mensen die in slavernij leefden, mensen die zich verzetten, mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald, maar ook over slavenhouders.

Daarnaast zijn er objecten te zien, variërend van een voetboei tot een 17e eeuw portret van Pieter Cnoll met zijn gezin in Batavia. Cnoll, een schatrijk geworden opperkoopman van de VOC, is afgebeeld met zijn echtgenote Cornelia van Nijenrode en hun twee dochters. Cornelia was de dochter van een VOC-koopman en een Japanse courtisane. Elk gezinslid is naar de laatste Nederlandse mode gekleed en draagt kostbare juwelen.

Op de achtergrond staan twee van hun vijftig tot slaaf gemaakte bedienden. Het Rijksmuseum schenkt ook elders specifiek aandacht aan slavernij. Ongeveer zeventig objecten uit de eigen collectie kregen een tweede tekstbordje, dat de tot voor kort onzichtbare relatie met de slavernij belicht.

Slavernij is t/m 29 augustus te bezoeken in het Rijksmuseum.

Hoofdbeeld: Jacob Coeman, Surapati en een tot slaaf gemaakte bediende naast de familie Cnoll, 1665 Rijksmuseum

INSPIRATIE

Back to top