Overslaan en ga direct naar de inhoud

Rieten dak? Deze vijf trends wil je niet missen

Rieten dak? Deze vijf trends wil je niet missen

PROMOTIE

Dankzij de volgende trends bieden rietgedekte woningen nog meer voordelen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en wooncomfort. 

1. De trend van verduurzaming
Op het gebied van verduurzaming is er ook voor woningen met een rieten kap veel mogelijk. Dankzij het gebruik van isolerende dakpanelen onder het riet ontstaat er een aangenaam binnenklimaat en bespaar je flink op de energiekosten. Ook het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een rieten dak zie je tegenwoordig steeds vaker.

2. De ontwikkelingen van het schroefdak
Voor lange tijd was de beperkte brandveiligheid het grootste nadeel van een rieten dak. Als natuurlijk product is riet zeer kwetsbaar en een kleine woningbrand kan daardoor snel escaleren. 

Dankzij de ontwikkeling van het schroefdak is de brandveiligheid van rietgedekte woningen enorm verbeterd. De constructie zorgt ervoor dat zuurstof en vuur geen vrij spel krijgen. 

3. Riet van Nederlandse bodem
Het riet dat voor jouw dak wordt gebruikt is afkomstig van rietkwekers. De verschillen in prijs en kwaliteit kunnen per rietkweker sterk verschillen. Tot voor kort werd er vanwege de lagere kosten vooral veel riet vanuit Azië geïmporteerd. 

Inmiddels neemt de vraag naar riet van Nederlandse bodem juist weer toe, waarbij de aandacht voor kwaliteit belangrijker is geworden. Wist je bijvoorbeeld dat rietkwekers uit het Drentse Weerribben Wieden bekend staan om hun hoge kwaliteit riet?  

4. Kunstriet is de nieuwste innovatie
Wil je wel de uitstraling van riet, maar niet het onderhoud? Kunstriet is gemaakt van kunststof en daardoor minder onderhoudsgevoelig of onderhevig aan slijtage door wind en regen dan echt riet. Er komen steeds meer aanbieders op de markt van kunstriet. 

Het nadeel is dat kunstriet vele malen duurder is dan natuurlijk riet. Ook zijn de meningen over de gelijkenissen tussen echt riet en kunstriet nogal verdeeld. 

5. Stoere materialen en moderne architectuur
Misschien denk je bij rieten daken vooral aan landelijke woonboerderijen, maar riet is als natuurlijk product ook uitstekend te combineren met stoere materialen zoals zink en glas. Zo zien we riet in combinatie met unieke vormgeving steeds vaker terugkomen in moderne architectuur. 

Back to top