Overslaan en ga direct naar de inhoud

Met deze 5 makkelijke tips hou je kamerplanten in leven

(Fotografie Helenio Barbetta/Living Inside).
(Fotografie Helenio Barbetta/Living Inside).

Lukt het jou niet om kamerplanten in leven te houden? Tijd om daar verandering in te brengen. Met deze tips helpen we je om je dierbare nieuwe aankopen eens langer dan een maand in huis te hebben.

1. Hou ze vochtig, maar niet té vochtig

Water is de key. Te veel water is namelijk doodsoorzaak nummer 1 van kamerplanten. Zoals ook ieder mens voldoende vocht nodig heeft, heeft een plant dat ook. Maar let op: het verschilt natuurlijk per plant hoeveel water ze nodig hebben. Zoek dat dus van tevoren uit en schrijf het des nodig op. Teveel werk? De meeste planten hebben één keer per week een beetje water nodig. Let extra op in de wintermaanden: dan hoef je ze nog minder water te geven omdat ze dan ‘rusten’.

2. Laat ze niet alleen

Ga je een tijdje op vakantie of weekendje weg? Zorg ervoor dat er iemand is die op jouw planten past. Toch op vakantie zonder plantenoppas? Zorg er dan voor dat er weinig licht in huis is, dan groeien ze minder hard en hebben ze ook minder water nodig.

Ook cactussen hebben water nodig, uiteraard niet te veel. (Fotografie: Fotografie Helenio Barbetta/Living Inside).
Ook cactussen hebben water nodig, uiteraard niet te veel. (Fotografie: Fotografie Helenio Barbetta/Living Inside).

3. Feng shou je planten

Hoe ‘feng shou’ is jouw huis? Een plant reageert op haar omgeving. Het moet op de juiste plek staan, zo heeft de ene plant veel licht nodig en de ander juist wat minder. Als je de plek hebt gevonden door je plant op te zoeken, moet je ze vervolgens zo min mogelijk verplaatsen. Daar raken ze namelijk, we verzinnen het niet, gestrest door.

4. Fake it till you make it

Niets mis met de natuur een handje helpen, dat doen we zelf natuurlijk ook zo nu en dan. Geef ze voldoende voeding en hou ze zo nu en dan schoon door ze met een doek af te vegen. Dan kan je plant weer ademen.

5. Zet je planten buiten

De titel verklapt het al: verwen je planten door ze zo nu en dan buiten te zetten. Klinkt misschien gek voor een kamerplant, maar ze vinden het heerlijk. Als ze buiten staan krijgen ze veel meer licht én lucht. Het beste tijdstip is rond de (na)zomermaanden. Het mag namelijk niet te heet zijn, maar ook zeker niet te koud. Let er verder op dat er geen andere ‘extreme’ zijn. Harde wind is net zoals direct hard zonlicht funest voor je kamerplant.

(Fotografie Nathalie Krag / Living Inside).
(Fotografie Nathalie Krag / Living Inside).

De vuistregel is dus simpel: planten zijn net mensen. Hou ze vochtig, maar niet nat. Geef ze een vitaminekuurtje en zet ze op de juiste plek. Dan komt het wel goed met je planten.

Bonustip: Opgeven dan maar

Lukt het nou echt niet om je dierbare planten in leven te houden? Dan kun je er altijd nog voor de tijdelijke optie gaan: bloemen. Kijk eens in dit artikel, waar we een verzameling van de meest bijzondere én kleurrijke vazen voor je hebben samengesteld. 

INSPIRATIE

Back to top