Overslaan en ga direct naar de inhoud

Residence tipt: deze culturele activiteiten wil je niet missen

Big Art (Foto: Jimi Kleinbruinink - Art Zaanstad)
Big Art (Foto: Jimi Kleinbruinink - Art Zaanstad)

Residence tipt de evenementen die je absoluut niet mag missen in heel Nederland.

Taiko Summer Nights

Vanaf nu t/m 1 oktober in Amsterdam 

Genieten van Japanse schoonheid tijdens een heerlijk diner? Het kan deze zomer in het Conservatorium Hotel. Het restaurant van het hotel is namelijk een bijzondere samenwerking aangegaan met Time & Style. En wat er dan op de kaart staat? De beroemde Wagyu shoarma, Edamame hummus met een krokante miso pappadum en lams kofte Gyoza met gepekelde rozijnen. Ook is er een sushi-counter waar je kunt genieten van Taiko sushi klassiekers zoals de Watermelon Sashimi en Dragon Roll. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Op Solder 

Vanaf nu t/m 7 november in Amsterdam

De vrouwen die in 1868 naar een verborgen kerk gingen, deden dat in gepaste kleding. Die unieke verzameling kostuums uit de 19e eeuw uit het depot van het Rijksmuseum zijn vanaf 5 juni te zien in Museum Ons' Lieve Heer op Solder. De plek waar de dames zich destijds ook al verzamelden. (foto: Rebekka Mell)

Singer Laren

Singer Laren  

Vanaf nu t/m 28 november in Laren

Deze hele zomer is een collectie vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling te zien in de gerenoveerde museumzaal van Singer Laren. In de tentoonstelling De ontdekking van het heden is werk van o.a. Pablo Picasso, Piet Mondriaan en René Daniëls te zien. (foto: Constantin Brancusi, Portrait d'une femme, ca. 1918, collectie JK Art Foundation) 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Nxt Museum 

Vanaf nu t/m 31 december in Amsterdam

Big Brother is watching you, daar draait het allemaal om in de nieuwste tentoonstelling van het Amsterdamse Nxt Museum. Zoom Pavilion is een interactieve video-installatie die de allesomvattende rol van toezichtssystemen in onze samenleving zichtbaar maakt. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Stedelijk Museum Kampen

Vanaf nu t/m 9 januari in Kampen

Voor Christie van der Haak is een patroon geen simpele versierende decoratie, maar een tekening die zijn eigen betekenis heeft en de geschiedenis verbeeldt van de plek waar het zich bevindt. Deze zomer transformeert ze het Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met rijk gedecoreerde en kleurrijke zalen, waar je je ogen uitkijkt. Daarvoor nam Christie van der Haak de Art Nouveau kunststroming, die rond 1890 in opkomst kwam, als uitgangspunt voor een compleet nieuwe vormentaal, die verdergaat waar de Art Nouveau gestopt is. (foto: Christie van der Haak) 

Romanovs tentoonstelling in Hermitage

Hermitage Amsterdam

Vanaf nu t/m 9 januari 2022 in Amsterdam 

In de negentiende eeuw beleefden de Middeleeuwen met hun ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien een ware revival in Europa. Ook aan het Russische keizerlijke hof. Dat laat de Hermitage Amsterdam met een oogverblindende tentoonstelling zien.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-westfries

Westfries Museum

Vanaf nu t/m 23 januari 2022 in Hoorn

De tentoonstelling ‘Ambacht aan de Wand, de betovering van beschilderd behang’ in het Westfries Museum vertelt niet alleen het verhaal van de mooiste papieren muurdecoraties, het museum heeft er ook een creatieve wedstrijd aan verbonden. Een ontwerpwedstrijd waarmee je een privésessie met Snijder&CO kunt winnen én een tijdelijke plek in het museum. 

Amsterdam Museum

Amsterdam Museum

Vanaf nu t/m 27 februari 2022 in Amsterdam

Niet alleen de Gouden Koets is nieuw in het Amsterdam Museum, ook de tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu is vanaf 5 september te bezoeken in het museum. Het legt verbanden tussen hedendaagse gebeurtenissen en historische ontwikkelingen en spoort aan tot reflectie en discussie. (Foto: Portret B. Spinoza, Hollandse School, 1650 - 1700, Collectie Haags Historisch Museum). 

Glue

GLUE

Vanaf 16 t/m 19 september in Amsterdam

Door heel Amsterdam kun je vier dagen lang genieten van een cultuurroute. Tijdens GLUE ga je langs de mooiste studio’s, showrooms, interieurarchitecten, meubelmakers, merken en musea. Dit jaar met 160 deelnemers. 

Thorsten Brinkmann

UNSEEN

Vanaf 17 t/m 19 september in Amsterdam

In het Amsterdamse Westergas kun je in de week van 16 september genieten van Unseen. Galeries uit de hele wereld, waaronder Iran en de Verenigde Staten laten hedendaagse fotografie zien in onze hoofdstad. Directeur Roderick van der Lee: ‘We besteden nog meer zorg aan de selectie van deelnemers, en organiseren geen festival meer, maar twee sterk gecureerde nieuwe secties.’

Anne van der Zwaag biJ Big Art

BIG ART

Vanaf 30 september t/m 3 oktober 2021 in  t/m 19 september op het Hembrugterrein

Dit jaar vindt voor de zesde keer Big Art plaats op het Hembrugterrein. Op bijna 7.000 vierkante meter kun je genieten van het werk van tientallen eigentijdse kunstenaars, fotografen en ontwerpers. Op initiatief van Anne van der Zwaag, die onlangs op Residence haar favoriete hotspots deelde, is in 2016 Big Art gestart als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal wordt gewerkt met vaste stands en witte wanden. (Foto: Almicheal Fraay).

Drents Museum

Drents Museum

Vanaf 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022

Dit najaar beleeft het Drents Museum de wereldprimeur met een grote tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo. In Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo zie je een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden. Enkele topstukken uit het Museo Dolores Olmedo komen naar Assen zoals Henry Ford Hospital (1932) en De gebroken zuil (1944). (Foto: Nickolas Muray (1892-1965), Frida Kahlo in blauwe blouse, 1939, foto, Throckmorton Fine Art, New York / Photo by Nickolas Muray, © Nickolas Muray Photo Archives).

Dutch Design Week

Dutch Design Week 

Vanaf 16 t/m 24 oktober in Eindhoven

Na een digitale editie in 2020, gaat Dutch Design Week dit jaar gelukkig wel écht door. In Eindhoven komen meer dan 2.600 designers samen om duizenden bezoekers te laten genieten van Dutch Design. (Foto: Max Kneefel)

Pan Amsterdam

Pan Amsterdam

Vanaf 14 t/m 21 november 2021 in Amsterdam

De grootste kunstbeurs van Nederland keert terug naar de RAI in Amsterdam. Tijdens PAN Amsterdam kun je genieten van een hoogwaardig en veelzijdig aanbod van meer dan 110 deelnemers, waarvan dit jaar 18 nieuwe namen.

 

Meer tips van Residence

Er staat natuurlijk nog veel meer op de agenda. Hier een beknopt overzicht van de events in binnen- en buitenland. 

  • ARTZUID (vanaf nu t/m 17 oktober in Amsterdam)
  • Helsinki Design Week (vanaf nu t/m 19 september in Helsinki, Finland) 
  • 3 Days of Design (16 t/m 18 september in Kopenhagen, Denemarken)
  • London Design Festival (18 t/m 26 september in Londen, Engeland)
  • Overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji in Kunsthal KAdE (25 september t/m 9 januari 2022 in Amersfoort) 

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top