Overslaan en ga direct naar de inhoud

Portret Ole Lynggaard: een familie vol vakmanschap

De werkplaats van Ole Lynggaard Copenhagen in de begindagen van het bedrijf, met een klein team van goudsmeden en Ole Lynggaard zelf.
De werkplaats van Ole Lynggaard Copenhagen in de begindagen van het bedrijf, met een klein team van goudsmeden en Ole Lynggaard zelf.

Deens juwelenhuis Ole Lynggaard Copenhagen maakt onder andere sieraden voor koningshuizen. Alhoewel het familiebedrijf stevig groeit, staan familie en ambachtswerk hier nog altijd centraal. Residence kreeg een exclusief kijkje achter de schermen.

Wie het atelier van Ole Lynggaard Copenhagen in Hellerup ten noorden van Kopenhagen binnenstapt, voelt meteen: hier gebeurt iets bijzonders. De ambachtslieden zitten boven in de ateliers vol liefde en aandacht te werken aan de mooiste sieraden. Een goudsmid zet minutieus diamantjes in gouden olifanten, die ze vervolgens liefdevol op de werktafel groepeert. ‘Ik voel een band met mijn creaties,’ vertelt ze zacht. ‘Voor mij zijn ze allemaal uniek.’ Verderop zit de gesoigneerde heer op leeftijd Morten, die rustig stenen zet in een sculpturaal ontwerp. ‘Ik werk hier al sinds 1975,’ vertelt hij desgevraagd. ‘Het is fantastisch hier! Er is eigenlijk in al die jaren weinig veranderd. Het bedrijf is wel groter, toch staan ambacht en kwaliteit nog steeds centraal.’ Naast hem staat een jongere vrouw met een ingenieus apparaat een sieraad digitaal te laseren. Hier gaan vakmanschap en innovatie duidelijk hand in hand. In de kamers ernaast zitten en staan young professionals werklustig te tikken achter hun computers op de in huis marketingafdeling – alles gebeurt hier onder één dak. Ze zijn net terug van hun lunchpauze: elke dag eten alle werknemers samen.

Familie boven alles

Een deur verder is het kantoor van Ole Lynggaard zelf en zijn kinderen: Charlotte, de huidige Creative Director, en Søren, die sinds 2003 CEO is en ons – nadat hij zijn dochter even naar huis heeft gebracht – vol enthousiasme een rondleiding geeft. Op de muren hangen grote moodboards vol oude familiefoto’s, tekeningen en inspiratiemateriaal. Op Lynggaard seniors bureau liggen net gemaakte inktschetsen, erboven hangt een mobiel met papieren kraanvogels die hij zelf maakte – even later zullen we die ook tegenkomen in de winkel in de stad, naast Deens juwelenhuis Ole Lynggaard Copenhagen maakt onder andere sieraden voor koningshuizen. Alhoewel het familiebedrijf stevig groeit, staan familie en ambachtswerk hier nog altijd centraal. Residence kreeg een exclusief kijkje achter de schermen. de enorme doeken die Charlotte beschilderde met bloemen plantmotieven. Op het kantoor in Hellerup worden de overige winkeldecoraties en etalages bedacht en getekend, onder andere door Charlotte’s dochter Sofia, die prachtige papierkunst maakt. Zo drukt inmiddels ook de derde generatie Lynggaard een stempel op het bedrijf. Zoals ze zelf zeggen: ‘Family comes first. Jewelry is a close second.’ Er werkt daarnaast een enorme variëteit aan werknemers, zowel qua leeftijden als qua beroepen en achtergronden, allemaal met hetzelfde doel: de mooist mogelijke sieraden maken. Dankzij die gemeenschappelijke missie heerst er ook een gemoedelijke, behulpzame sfeer – noem het een familiesfeer.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Niet zo gek, want we hebben hier immers te maken met een waar familiebedrijf. Oprichter Ole Lynggaard – inmiddels een kwieke 85-jarige – startte het bedrijf begin jaren zestig. Zijn ouders hadden sieradenwinkels en als creatief kind wilde Ole ook sieradenontwerper worden. Hij werd opgeleid als traditioneel goudsmid, en had daarna de wens te leren ontwerpen. In 1957 trok hij met een knapzak de wereld in en reisde vijf jaar lang: hij studeerde in Duitsland, bezocht ateliers in Amerika en Parijs – waar hij zijn latere vrouw Karin ontmoette – én deed inspiratie op in Egypte, Japan, China en Thailand. Zoals Søren geanimeerd vertelt: ‘Dat was echt heel bijzonder in die tijd. Mijn vader mocht sommige landen alleen in omdat hij op een schip werkte. In China en India mocht hij zelfs geen foto’s maken, alleen schetsen – en dus nam hij altijd zijn schetsboekje mee.’

Ole Lynggaard Copenhagen staat bekend om de specifieke manier waarop goud wordt ingekerfd.
Ole Lynggaard Copenhagen staat bekend om de specifieke manier waarop goud wordt ingekerfd.

Natuurlijke inspiratie

Ondertussen bleef Ole brieven schrijven aan Karin, die in Denemarken op hem wachtte. Eenmaal in 1963 terug thuis huurde hij een werkplaats en kantoor in Hellerup, werkte zijn inspiratieschetsen uit en startte Ole Lynggaard Copenhagen. Søren, die sinds 1994 bij het bedrijf werkt en wiens vrouw Hanna de International Retail Manager is, vertelt over die beginjaren: ‘Mijn vaders stijl viel meteen op: hij liet en laat zich heel erg inspireren door flora en fauna en maakte gedecoreerde, sierlijke sieraden, terwijl in Scandinavië veel minimalistisch vormgegeven is. Juist omdat we zo’n heel eigen esthetiek hebben, blijven onze sieraden tijdloos.’ Sørens zus Charlotte werkt sinds eind jaren tachtig bij het merk; ze werd opgeleid als goudsmid, begon bij het bedrijf als stagiair, werd ontwerper en is nu Creative Director. Zodoende deelt ze nu een kantoor met haar broer en vader. Zoals gezegd is de natuur een inspiratiebron voor Ole Lynggaard. De oprichter zelf verwerkt in zijn ontwerpen als een soort beeldhouwer graag vormen van slangen, bladeren, kraanvogels en olifanten. Søren: ‘Die grote dieren staan centraal in ons bedrijf. Niet alleen omdat mijn vader van hun vorm houdt – toen ik klein was kleide hij altijd olifantjes voor me – maar ook symbolisch: het zijn heel loyale dieren.’ En inderdaad, behalve dat Ole heel loyaal is naar zijn vrouw Karin, kinderen en kleinkinderen, is het merk ook heel trouw aan de eigen signatuur. Dochter Charlotte zet die lijn nu met haar ontwerpen voort.

Verder lezen? Waaronder een interview met dochter Charlotte? Bestel dan hier Residence nummer 12, 2021. Tekst: Lisa Goudsmit. 

INSPIRATIE

Back to top