Wie snakt er niet naar een bezoek aan een museum? Door de coronamaatregelen zijn musea in Nederland al maanden gesloten. Gelukkig is er licht aan de horizon: de meeste tuinen van musea openen vanaf woensdag 19 mei hun poorten.
De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Het is een van de grootste beeldentuinen van Europa en sinds 19 mei om 10 uur geopend. In de beeldentuin van 25 hectare vind je ruim 160 sculpturen: van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet. Ook wil je het paviljoen van Gerrit Rietveld zeker niet missen. Van origine een tijdelijk object uit de jaren 50, maar gelukkig opnieuw gebouwd en nu nog steeds te bezoeken.
Naast het paviljoen vind je in de beeldentuin een paviljoen dat is ontworpen door Aldo van Eyck en een parkbank door Gerrit Rietveld.
In het Gelderse Rozendaal, niet te verwarren met de Brabantse variant, vind je Kasteel en Park Rosendael. De poorten van het indrukwekkende kasteel blijven vooralsnog gesloten, maar het kasteelpark is wel sinds woensdag geopend.
Waar het Kröller-Müller Museum het grootste park van Europa heeft, is het park rondom Kasteel Rosendael een van de oudste landschapsparken van ons land. Je kunt er door de ruime tuinen wandelen, de Oranjerie van buiten bekijken en gelukkig is er een terras voor een drankje.
Iets wat je zeker niet mag missen, is de schelpengalerij. In 1730 gebouwd in opdracht van kasteelheer Lubbert Adolf Torck, daar vind je ook de bedriegertjes. Waar al honderden jaren kinderen van genieten.
De gigantische verbouwing van Paleis het Loo kon op geen beter moment komen. Ruim dertig jaar na de opening, sluit het park in 2018 haar deuren voor een grondige verbouwing. De tuinen en koetshuizen bleven open, tot het coronavirus natuurlijk ons land bereikte.
Waar het paleis, als alles volgens plan verloopt, haar deuren volgend jaar opent, zijn de tuinen en het stallenplein vanaf woensdag weer te bezoeken. De barokke tuin is in de 17e eeuw in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn Britse vrouw Koningin Mary II aangelegd. De Hollandse Baroktuin was bedoeld om bezoekers te imponeren, en doet dat tot de dag van vandaag nog steeds.
Op dit moment zijn er vier sculpturen van architect Daniel Libeskind te bewonderen.