Overslaan en ga direct naar de inhoud

Van generaal Eisenhower naar privéhotel: binnenkijken in Résidence Eisenhower in Reims

Résidence Eisenhower met de tuin in Reims.
Résidence Eisenhower met de tuin in Reims.

Op een uur van Parijs vind je het magische Reims. In het hart van de champagnestreek torent daar Résidence Eisenhower uit boven de precieuze boulevard Lundy. We kijken binnen in het privéhotel dat in 1945 tijdelijk fungeerde als de woning van generaal Eisenhower én krijgen een rondleiding in Résidence Eisenhower.

Je loopt letterlijk door de geschiedenis als je Résidence Eisenhower in Reims, Frankrijk betreedt. Het is de plek waar generaal Eisenhower in 1945 enkele maanden verbleef nadat Reims werd heroverd door geallieerde troepen. Het pand stond als een van de weinige overeind na die periode. Iets waar Chatillon Architectes, die verantwoordelijk zijn voor de renovatie van het privéhotel, nog steeds trots op is.

Het is het privéhotel van de familie achter champagnehuizen Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck en Rare Champagne. Een plek waar zij hun gasten en klanten tot rust laten komen en genieten van een glas bruisend goud.

De salon met handgemaakte ramen.
De salon met handgemaakte ramen.
Het gehele pand werd gerestaureerd door Chatillon Architectes.
Het gehele pand werd gerestaureerd door Chatillon Architectes.

We spreken Sarah Chatillon, kleindochter van architect François Chatillon die in 1986 Chatillon Architectes opricht. In de afgelopen jaren waren zij verantwoordelijk voor de renovatie van historische panden in heel Frankrijk. Het is het eerste interieurproject voor Sarah Chatillon, die normaal werkzaam is bij een kunstgalerie in Parijs. ‘Door mijn werk in de kunstwereld was het belangrijk om met voor mij bekende kunstenaars samen te werken in dit project.’

En niet alleen met kunstenaars, ook met de vrouw des huizes werkte Chatillon nauw samen. ‘De familie woont in New York, maar kwam regelmatig naar Reims tijdens de renovatie. We hebben dezelfde smaak, het was dus erg fijn als ze met nieuwe ideeën kwam. Die paste vaak bij die van mij. Hun huizen zijn over het algemeen vrij klassiek, in de stijl van de 18e eeuw, maar ze vond het juist goed dat ik het moderner aanpakte. Zo heb ik stoelen van Knoll en Pierre Paulin toegevoegd aan vintage items.’

Sarah Chatillon in de studeerkamer van generaal Eisenhower. Op de achtergrond een lamp van &Klevering.
Sarah Chatillon in de studeerkamer van generaal Eisenhower. Op de achtergrond een lamp van &Klevering.

Er is gekozen om de hulp van lokale vakmannen- en vrouwen in te schakelen. ‘Alle mensen die hieraan hebben meegewerkt, komen uit deze regio. Dat was belangrijk omdat zij weten hoe ze met de materialen om moeten gaan. In de salon is een voor ons regionaal gemaakt glaswerk te zien, alleen zij weten hoe je dat plaatst.’ En ook in de decoratie van het privéhotel komt Reims terug. Druivenranken op beelden, als knipoog naar de champagnestreek. Ook de deuren zijn allemaal gemaakt door lokale ambachtslieden.

Chatillon haalde het interieur voor het pand uit zowel de privécollectie van de eigenaars, als designwinkels en veilingen. Daar deed ze een indrukwekkende vondst: ‘Ik zag een groot boek met foto’s van de Kathedraal van Reims. Niemand was erin geïnteresseerd, behalve ik. Een enorm boek met mooie beelden. Dat hebben we uiteindelijk in lijsten gehangen.’

De meubels in de eetzaal zijn van Knoll.
De meubels in de eetzaal zijn van Knoll.
Details in de slaapkamer.
Details in de slaapkamer.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Kamers met karakter

De kamers in het pand hebben allen een eigen karakter. Onder de grond een grote wijn- en champagnekelder, waar wekelijks proeverijen worden georganiseerd. Uiteraard met eigen champagne. Op de eerste verdieping de eetzaal met toegang tot grote tuin. In de eetzaal staat nog de originele oven en buffetkast van Chatillons grootmoeder.

De salon met het prachtige raamwerk loopt uit op een balzaal. ‘Dat was er eerst helemaal niet. Deze ruimte was opgedeeld in verschillende kleine ruimtes met een laag plafond. Toen we dat eruit braken, bleken er originele ornamenten op het plafond bewaard te zijn gebleven. We hebben ervoor gekozen een grote balzaal te maken waar je in stijl een feest kunt organiseren. We houden hem altijd leeg.’ Aan de andere kant van deze verdieping bevindt zich een eetzaal. De kamer waar generaal Eisenhower zijn kantoor had, dient nu als sigarenkamer.

Elke kamer heeft origineel behang van William Morris.
Elke kamer heeft origineel behang van William Morris.
De tegels in de badkamer zijn gemaakt in de Bourgonje en verschillen in iedere badkamer.
De tegels in de badkamer zijn gemaakt in de Bourgonje en verschillen in iedere badkamer.

De suites, op iedere verdieping drie, hebben allen een eigen thema. Er is gekozen om dat te benadrukken met behang van William Morris. ‘Prachtig, oud behang. Iedere kamer anders. Dit hebben we gedaan om te laten zien dat het een familiehuis was.’

Één van de zes suites in Résidence Eisenhower.
Één van de zes suites in Résidence Eisenhower.

Shop de look:

Verblijven in Résidence Eisenhower kan enkel op uitnodiging.

Tekst: Roel Janssen / Beeld: Valerio Geraci

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

INSPIRATIE

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top