Overslaan en ga direct naar de inhoud

Trend van dit moment: Wabi-sabi in je interieur

Casa Decor-project van Lorna de Santos.
Casa Decor-project van Lorna de Santos.

De Japanse filosofie van wabi-sabi is een eerbetoon aan vergankelijkheid en imperfectie. Het resulteert in een esthetiek waarin verfrissende onvolmaaktheden worden gekoesterd.

In werkelijkheid bestaat perfectie niet. Je kunt ervoor kiezen om imperfectie te accepteren en echt te waarderen. Wabi-sabi doet dit door de onvolmaaktheid van het dagelijks leven en objecten te eren. Hoewel het ogenschijnlijk resulteert in een minimalistische esthetiek, streeft wabi-sabi niet naar een gestroomlijnd geheel zoals het minimalisme dat doet. In plaats daarvan staat wabi-sabi voor asymmetrie en een ruigheid die inherent is aan natuurlijke materialen.

Wabi-sabi waardeert bijvoorbeeld gebruikte stoffen, zoals te zien is in het werk van textielkunstenaar Femke van Gemert. Het omarmt ook knoesten in hout en barsten in aardewerk. Kintsugi is een techniek waarbij keramiek wordt hersteld met goud- of zilverkleurige lak, waardoor zichtbaar handwerk ontstaat. Daarnaast is zichtbaar handwerk altijd belangrijk, zoals te zien is in het keramiek van Zhu Ohmu. Urushi, een eeuwenoude laktechniek waarbij honderden lagen met de hand worden aangebracht, is een ander voorbeeld van ambachtelijk vakmanschap.

Femke van Gemert - Stairway to Heaven
Femke van Gemert - Stairway to Heaven
Zhu Ohmu - Ceramic Aeonium Arboreum
Zhu Ohmu - Ceramic Aeonium Arboreum

Wabi-sabi ontstond vanuit de zenboeddhistische overtuiging dat het leven tijdelijk, tergend en leeg is. Wabi kan worden vertaald als de eenzaamheid van leven in de natuur, terwijl sabi staat voor verdord. Tegenwoordig heeft wabi-sabi echter een positievere connotatie en staat het voor de schoonheid van verval. Gezien de groeiende aandacht voor duurzaamheid sluit deze filosofie naadloos aan bij de huidige tijd. Wabi-sabi moedigt aan om objecten met een geschiedenis te behouden in plaats van ze weg te gooien.

Bij wabi-sabi hoort een waardering voor handwerk en de zichtbare bewijzen daarvan. Producten mogen organisch veranderen. Door te begrijpen dat natuurlijke materialen zoals steen, metaal, hout en leer leven, kun je de sporen waarderen die de tand des tijds achterlaat op kleuren en texturen. Roest, bijvoorbeeld, wordt steeds vaker bewust ingezet in interieurs als een vorm van patina. Het kleurenpalet binnen wabi-sabi bestaat uit een schakering van natuurtinten, zoals bruin, grijs, groen en verschillende crèmekleuren.

MAKHNO - Underground House Plan B
MAKHNO - Underground House Plan B
Lorna de Santos - Topografía del Placer
Lorna de Santos - Topografía del Placer

Deze elementen komen samen in een sereen geheel, waarbij de tinten harmoniëren met het natuurlijke licht. Het resultaat is een uitgebalanceerde luxe, zoals te zien is in het Casa Decor-project van Lorna de Santos. Ontwerpen die voortkomen uit het gedachtegoed van wabi-sabi passen goed bij Scandinavisch design, dat een zekere minimalisme nastreeft, en bij de warme aardetinten uit het Middellandse-Zeegebied.

Leer de betoverende filosofie van wabi-sabi kennen en ontdek hoe je de schoonheid van vergankelijkheid en onvolmaaktheid kunt omarmen in je eigen interieur.

Wil je jouw interieur ook meer in deze stijl? Residence deelt 7x de mooiste wabi-sabi producten.

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lisa Goudsmit

Back to top