Overslaan en ga direct naar de inhoud

Trend van dit moment: Wabi-sabi in je interieur

Casa Decor-project van Lorna de Santos.
Casa Decor-project van Lorna de Santos.

De Japanse filosofie wabi-sabi is een ode aan vergankelijkheid en imperfectie. Het resultaat is een esthetiek waarbij verfrissende onvolmaaktheden worden gekoesterd.

Perfectie bestaat niet. Dat kun je accepteren, of je kunt imperfectie echt waarderen. Wabi-sabi doet dit, de levenswijze eert de onvolmaaktheid van het dagelijks leven en dus voorwerpen. Ogenschijnlijk uit zich dit in een bepaalde minimalistische esthetiek, maar eigenlijk is het geen streven naar een gestroomlijnd geheel zoals in het minimalisme: wabi-sabi staat juist voor asymmetrie en een bepaalde ruigheid van natuurlijke materialen.

Het koestert bijvoorbeeld gebruikte stoffen, zoals textielkunstenaar Femke van Gemert doet in haar werk, maar ook knoesten in hout en barsten in aardewerk. Voor dit laatste bestaat kintsugi, waarbij keramiek wordt gelijmd met goud- of zilverkleurige lak. Zichtbaar handwerk is sowieso altijd belangrijk, zoals bij het keramiek van Zhu Ohmu. Denk ook aan urushi, een eeuwenoude laktechniek waarvan het maakproces honderden lagen aanbrengen met de hand kan omvatten.

Femke van Gemert – Waste textiles art
Femke van Gemert – Waste textiles art.

Vergankelijkheid

Wabi-sabi ontstond vanuit de zenboeddhistische overtuiging dat het leven tijdelijk, tergend en leeg is. Wabi kan vertaald worden als de eenzaamheid van leven in de natuur – zoals de foto hierboven van een versteend bos in Arizona mooi verbeeldt – en sabi staat voor verdord. Inmiddels is de connotatie positiever, wabi-sabi staat voor schoonheid van verval. Gezien de terechte huidige belangstelling voor duurzaamheid is deze filosofie ook zeer passend bij deze tijd: wabi-sabi houdt niet van dingen weggooien, objecten met een geschiedenis worden juist gehouden. 

Zhu Ohmu
Zhu Ohmu.

Sporen achterlaten 

Bij wabi-sabi hoort zoals gezegd een waardering van handwerk en de zichtbare bewijzen daarvan. Daarnaast mogen producten ook organisch veranderen. Als je begrijpt dat natuurlijke materialen als steen, metaal, hout en leer leven, kun je de sporen waarderen die de tand des tijds achterlaat op kleuren en texturen. Denk aan een patina als roest, wat steeds meer expres wordt ingezet in interieurs. Omdat die natuurlijke materialen zo’n grote rol spelen, is het kleurenpalet een schakering van natuurtinten, zoals bruin, grijs, groen en allerlei crèmekleuren.

Samen staan ze voor een sereen geheel, waarbij de tinten een harmonie aangaan met natuurlijk licht. Het resultaat is een uitgebalanceerde luxe, zoals in dit Casa Decor-project van Lorna de Santos. Ontwerpen gemaakt vanuit het wabi-sabi-gedachtegoed gaan bovendien goed samen met Scandinavisch design, dat een bepaald minimalisme beoogt, of de warmere aardetinten uit het Middellandse-Zeegebied.

Tekst en samenstelling: Lisa Goudsmit en Maartje Leek 

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lisa Goudsmit

Back to top