Overslaan en ga direct naar de inhoud
Yotam Ottolenghi.
Yotam Ottolenghi.

Ottolenghi komt naar Amsterdam

Goed nieuws voor liefhebbers van uitgesproken smaken en groente-gedreven koken: Yotam Ottolenghi opent begin 2026 zijn eerste restaurant in Nederland. De internationaal gevierde chef keert daarmee terug naar Amsterdam, de stad waar hij in de jaren negentig woonde en studeerde. De locatie? Het iconische Conservatorium Hotel, dat in januari 2026 wordt hernoemd tot Mandarin Oriental Conservatorium, Amsterdam.

Het restaurant wordt Ottolenghi’s tweede locatie op het Europese vasteland en maakt deel uit van de bredere transformatie van het hotel. De opening is extra bijzonder omdat Ottolenghi in de jaren negentig zelf in Amsterdam woonde. In 1995 vestigde hij zich hier om zijn master filosofie en vergelijkende literatuurwetenschap te volgen. Pas later, na zijn verhuizing naar Londen en een opleiding aan Le Cordon Bleu, begon zijn culinaire carrière die zou uitgroeien tot een internationaal fenomeen met iconische kookboeken als PlentySimple en Comfort, in Nederland alleen al te vinden in één op de acht huishoudens.

“Terugkeren naar Amsterdam voelt als een walk down memory lane,” aldus Ottolenghi. “Het was een fantastische tijd, en nu, ruim dertig jaar later, openen we hier een restaurant op een plek die zó mooi en betekenisvol is.”

Groenten in de hoofdrol

Het restaurant in Amsterdam volgt dezelfde filosofie als Ottolenghi’s Londense zaken, met een duidelijke focus op groenten en gerechten om te delen. Het concept is geïnspireerd op ROVI in Londen: een groentegeoriënteerd menu met kleurrijke sharing plates, veel fermentatie en lokale ingrediënten. Je kunt hier straks terecht voor ontbijt, lunch en diner. De keuken wordt geserveerd volgens het principe van family style dining.

Iconische locatie, warme sfeer

Ottolenghi Amsterdam opent in het glazen atrium van het hotel, midden in het Museumkwartier en op loopafstand van onder meer het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Het interieur krijgt een warme, uitnodigende uitstraling met houten accenten en diepe rood- en goudtinten, een combinatie van de sfeer van een buurtrestaurant en Ottolenghi’s herkenbare signatuur.

Volgens Susanne Hatje, General Manager van het hotel, speelt het restaurant een sleutelrol in de herpositionering van het pand: “Het wordt een plek die de energie en diversiteit van Amsterdam weerspiegelt en de band met het culturele leven van de stad verder versterkt.”

Details over de exacte openingsdatum, de head chef, het menu en reserveringen worden in het eerste kwartaal van 2026 bekendgemaakt. Tot die tijd is één ding zeker: Amsterdam krijgt er een culinaire hotspot van formaat bij. mandarinoriental.com

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top