Overslaan en ga direct naar de inhoud

Kokke House: met minimalistische materialen toch opvallend

Graanmarkt 13
Graanmarkt 13

In België werd onlangs de TC Stool van Kokke House gelanceerd. Volgends dochter Romy van het familiebedrijf in designmeubelen verovert het bedrijf binnenkort de wereld, maar is dat ook zo?

Residence was uitgenodigd voor de Kokke House lancering in België. Kokke House heeft een rijk erfgoed aan meubels, design en kunst. Deze lancering werd gehouden in de Graanmarkt 13 in Antwerpen. Een prachtig appartement in Scandinavische stijl, met veel ramen waardoor het een erg lichtte woning is. Het is een speciale woning waar elke verdieping een ander verhaal verteld. Het is een restaurant, high-end concept store en appartement in hartje Antwerpen. Bij de lancering waren er vijf genodigde waardoor het een intiem evenement was. Dit kenmerkt de familie Kokke ook, ze zijn erg familie gericht, houden van de natuur en zijn heel down to earth.

TC Stool bij Ruud-Jan Kokke
TC Stool bij Ruud-Jan Kokke

De Kokke House lancering in België

Bij aankomst stonden de TC Stoelen in het midden van het appartement al prachtig te schitteren in de zon. Eromheen stonden de ontwerper Ruud-Jan, zijn dochter Romy Kokke en haar man Daniel. Ruud-Jan is de ontwerper van de Kokke meubels. Je kunt Ruud-Jan kennen van zijn ontwerpen die schitteren in het Stedelijk museum. Dit is ook te lezen in ons vorige artikel. Echter blazen Romy en Daniel nieuw leven in Knokke House en maken ze er weer en merk omheen. 

Bij binnenkomst durfde ik niet op de stoel te gaan zitten. Ruud-Jan moest toen lachen en zei ': Ik vind het leuk als het mensen hun oog trekt, en als het de vraag opwekt of ze erop mogen zitten. Ik wil graag minimalistische materialen gebruiken, maar toch opvallen', aldus Ruud-Jan.

Ruud-Jan vertelde over zijn jeugd en hoe hij was gekomen waar hij nu is. Ruud-Jan heeft vroeger gestudeerd aan de Sociale Academie in Enschede. Daarna studeerde hij aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem aan de afdeling Vrije Kunst en Omgevingsvormgeving. Na zijn studies begon hij zijn eigen timmerbedrijf. In 1984 maakte hij zijn eerste ontwerp, de Kokke-stoel.

De TC Stool is tot stand gekomen toen Ruud-Jan en zijn vrouw naar een tentoonstelling gingen in Schiedam. De eigenaresse vroeg toen aan Ruud-Jan of hij een krukje kon ontwerpen die handig mee te nemen is tijdens het rondleiden, zodat de wat oudere bezoekers kunnen zitten onder het luisteren naar het verhaal. Ruud-Jan wilde dit probleem graag oplossen, en bedacht het krukje gemaakt uit vliegtuigtriplex. 

Ruud-Jan creëert graag functionele, doelgerichte en esthetische interieuromgevingen. Deze omgevingen worden gekenmerkt door verscheidenheid, tijdloze objecten, kunstwerken en iconische designstukken. Naast zijn succesverhalen, waarin zijn exemplaren schitteren in het Rijksmuseum, en MoMa in New York, gaf hij ook aan dat fouten maken juist ervoor heeft gezorgd tot de kunstwerken die hij nu heeft uitgebracht. Een voorbeeld van zo'n fout was bijvoorbeeld een rechte lijn weghalen uit het vliegtuigtriplex, wat resulteerde in een scheve lijn door het rondmaken van het vliegtuigtriplex. Echter maken deze scheve lijnen de kruk extra speciaal. Naast zijn eigen verhaal, werd ook de documentaire getoond die over Ruud-Jan gemaakt is, zie hier.

F_21 Lapis Chair bij Ruud-Jan Kokke
F_21 Lapis Chair bij Ruud-Jan Kokke

Romy vertelde haar kijk op haar vaders kunst. Toen ze jonger was kon ze het niet helemaal waarderen en vond ze haar vaders kunst soms maar raar, maar door de jaren heen bewonderd zij hem enorm. Niet alleen Romy houdt van haar vaders kunst, ook haar man. Romy was aan het rondspeuren op haar ouders zolder en vond wel meer dan honderd ideeën, schetsen en exemplaren. Dit was dan ook de start van het nieuwe leven inblazen van Kokke House. Dat de kunst er bij Romy met de paplepel is ingegoten komt niet alleen vanuit haar vaders kant, maar ook haar moeder kan er wat van. Waarin haar vader juist meer een minimalistische kunstenaar is die graag wat langer en realistischer over zijn kunst nadenkt, is haar moeder het tegenovergestelde. Haar moeder is heel uitgesproken, hysterisch en explosief in haar kunst. Misschien dat we in de toekomst ook wat van haar moeder terug gaan zien in Kokke House.

Keep your eyes open, want wij verwachten veel van Kokke House in de komende jaren.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Britt Vergeer

Back to top