Overslaan en ga direct naar de inhoud

Vitra Heart Cone Chair: het verhaal achter deze designklassieker

Vitra Heart Cone Chair. Fotografie: Vitra
Vitra Heart Cone Chair. Fotografie: Vitra

Het is Valentijnsdag en dat betekent dat de rode harten je vandaag om de oren vliegen. Het hart is natuurlijk een ongekend populair symbool en ook in de wereld van interieur dient de vorm als een veelgebruikte inspiratiebron. Een designklassieker waar dit ook voor geldt, is de Heart Cone Chair uit de collectie van Vitra.

Heart Cone Chair
Zoals de naam al doet vermoeden, dankt de Heart Cone Chair de naam aan het hartvormige silhouet. Deze expressieve vorm in combinatie met de heldere kleur, is een duidelijke handtekening van Verner Panton (1926-1998). De Deense interieurontwerper ontwierp deze stoel aan het einde van de jaren vijftig. Hij combineerde de beklede zitting met een eenvoudig roestvrij stalen onderstel.

Interview Carin Panton
In februari 2023 interviewde onze beeldredacteur Maartje Leek dochter Carin Panton. "Mijn vader hield erg van warme en krachtige kleuren en wij selecteren altijd op zijn visie", vertelde zij destijds. Op de vraag wat de meest waardevolle les is die Verner Panton haar heeft geleerd, vertelde ze: "De bewondering voor de creativiteit en vrijgevigheid van mijn vader is eindeloos. Hij heeft mij veel lessen geleerd. Hoewel velen zijn werk als extreem beschouwen, ben ik ervan overtuigd dat zijn ruimtelijke creaties moeten worden opgevat als een manier om dingen anders te durven doen."

Verner Panton
Zijn gebruik van kenmerkende geometrische vormen en krachtige kleuren komen sterk terug in de Heart Cone Chair. Over de opvallende fauteuil zei Verner Panton zelf het volgende: "The main purpose of my work is to provoke people into using their imagination. Most people spend their lives housing in dreary grey-beige conformity, mortally afraid of using colours. By experimenting with lighting, colours, textiles and furniture and utilizing the latest technologies, I try to show new ways to encourage people to use their phantasy and make their surroundings more exciting."

Archiefbeeld uit 1961, www.verner-panton.com © Verner Panton Design AG
Archiefbeeld uit 1961, www.verner-panton.com © Verner Panton Design AG
Archiefbeeld uit 1960, www.verner-panton.com © Verner Panton Design AG
Archiefbeeld uit 1960, www.verner-panton.com © Verner Panton Design AG

De Heart Cone Chair is in verschillende kleuren bekleding beschikbaar, € 3.590. berden.nl

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Lisa van der Klink

Back to top