Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken bij een 18e-eeuwse woning in Loenen aan de Vecht

De karakteristieke keuken in de woning. De pannen aan de muur komen uit Parijs.
De karakteristieke keuken in de woning. De pannen aan de muur komen uit Parijs.

In 1725 werd deze woning in de oude Dorpskern in Loenen aan de Vecht gebouwd. Daardoor heeft het een karakteristieke uitstraling. De woning is aan de buitenkant een Rijksmonument, maar binnen vind je een combinatie van moderne en oude stijlen. De meubels in de woning zijn bijna allemaal van De CAMER. 

Merel Le Conge Kleyn is de eigenaar van deze woning in Loenen aan de Vecht. Toen Merel het huis kocht was er al zo’n 40 jaar niets meer aan het interieur gedaan. Hier wilde ze veel verandering in brengen. Het was tijdens de inrichting van het pand belangrijk dat de uitstraling van de ruimte moest kloppen. Zo moeten de ruimtes warmte en authenticiteit uitstralen. Le Conge Kleyn heeft zich bij de keuze voor de inrichting van de ruimtes laten leiden door het karakter, lichtinval en de functie van de ruimte.

Alle materialen moesten bij elkaar passen, maar de ruimtes zijn op zichzelf leidend en niet het object als geheel. Het belangrijkste? Kleur. Bijvoorbeeld in de slaapkamer van haar zoon waar gekozen is voor een mix van wit en kobaltblauw. Dit zorgt voor een frisse, speelse uitstraling. 

Een van de kamers met prachtig behang.
Een van de kamers met prachtig behang.

Le Conge Kleyn houdt van kleur en patronen en is geïnspireerd door Afrikaanse prints zoals Bogolanfini, traditionele modderkleden uit West-Afrika, de Tiébélé, het geverfde huisje uit Burkina Faso en Kuba doeken uit Congo. Veel hedendaagse stoffen zijn dan ook afgeleid van de kunstwerken van stammen uit Afrika.  

Lampen in de woning
Het is voor Le Conge Kleyn lastig lampen te vinden voor de woning. Ze heeft, laat ze ons weten, een kritische kijk. Door de jaren heen was ze veel merken en producten tegengekomen, maar bleef het een uitdaging om mooie lampen te combineren met haar eigen interieur. Daarom is ze ongeveer twee jaar geleden een eigen collectie begonnen om lampenkappen te maken. 

Het is dan ook vanzelfsprekend dat er veel lampen en lampenkappen uit haar eigen collectie staan. Verder heeft ze door het hele huis dezelfde vintage stijl wandlampen gebruikt in verschillende kleuren. Dit zijn Stilnovo-lampen, opgericht door Bruno Gatta, een postmodern Italiaans design, die aan twee kanten licht geven.   

De schuur is omgetoverd tot woonkeuken. De schuur stond los van het huis, maar is tegenwoordig met het huis verbonden door een glazen constructie. De keuken heeft een donkergroen keukenblad, gemaakt van kwartsiet blad uit Brazilië. Dit blad is niet gevoelig voor zuren, wat voor een keukenblad erg handig is. Zo hoef je je geen zorgen te maken als jij je citroentje aan het snijden bent.

In de woonkamer staan de grapelams in de boekenkast, die zorgen voor een sfeervol licht. Ze zijn handgeblazen uit Syrië.
In de woonkamer staan de grapelams in de boekenkast, die zorgen voor een sfeervol licht. Ze zijn handgeblazen uit Syrië.

De pannen die aan de muur hangen komen uit Parijs uit Dehillerin. Naast dat het decoratief en mooi is, is het ook nog erg fijn om mee te koken. Ook hangen er schilderijen in de keuken. Bij het keukenblok is gekozen voor een schilderij met een hard contrast, omdat het een moderne, strakke keuken is. Er hangen twee negentiende -eeuwse schilderijen. Het schilderij met de wijnfles is van de Nederlandse schilder David Oyens.  

De keuken zelf heeft een donkere stijl, door de donkere keukenkastjes en een zwarte granieten vloer uit India. Boven het keukenblad loopt een gietijzeren wenteltrap omhoog.  

Het schilderij met de wijnfles is van de Nederlandse schilder David Oyens
Het schilderij met de wijnfles is van de Nederlandse schilder David Oyens.

Licht van kleur
De woonkamer is licht van kleur. Door de stoffering is er contrast en kleur aan de ruimte gebracht. Bij zitmeubels vindt de eigenaresse het belangrijk dat er een combinatie is van comfort en esthetiek. Er staan twee bankjes van &Tradition. De modellen zijn luchtig in hun design. De bank heeft effen donkerbruine velours zitkussens. De sierkussens zijn van Pedroso e Osorio.

Ook staat er een grote stoel in de woonkamer. Dit item is gestoffeerd met een stof van Jim Thompson en heeft een warme uitstraling.  

In de woonkamer vind je een haard met daarnaast een decoratieve stoel in de vorm van een hand, gebaseerd op die van Pedro Friedeberg. Een echte eyecatcher. Verder heeft de woonkamer een drietal aan Willy Sluiters. De levendige afbeeldingen hebben een kleurcontrast die goed tot zijn recht komt in de woonkamer. Ook hangt er een schilderij van Frank Derie. Dat is door de kleurstelling een van de favorieten van de eigenaar.  

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Eline Staal

Back to top