Overslaan en ga direct naar de inhoud

Zo kies je het dekbed en kussen dat bij jou past

Vrouw onder dekbed.
Tips bij het uitkiezen van een nieuw dekbed.

Om lekker te slapen zijn een goed kussen en dekbed belangrijker dan je denkt, maar hoe kies je het dekbed en kussen dat het beste bij jou past? We vragen het de slaapdeskundige van Auping.

Hoe kies je het juiste kussen?

Een hoofdkussen is een verlengstuk van je matras. Het zorgt voor de juiste ondersteuning van je hoofd. Hierdoor kunnen je nekspieren zich ontspannen en ligt je rug in een mooie natuurlijke houding, van je nek tot je stuitje. Een ondersteunend hoofdkussen is dus onmisbaar voor een goede slaaphouding. Let wel op een aantal factoren bij het kopen van jouw perfecte hoofdkussen:

Slaap je bijvoorbeeld het liefst op je zij? Dan ligt de grootste druk op je schouders. Het is verstandig de ruimte tussen je hals en je schouder zo goed mogelijk op te vullen. Zo ondersteun je jouw nek het beste. Ben je een rugslaper? Dan is het belangrijk dat je kussen je nek goed ondersteunt. Zo voorkom je dat je wervelkolom in een knik komt te liggen. Als rugslaper heb je het meeste baat bij een flexibel kussen dat genoeg ruimte geeft voor je schouders. Liggen op je buik is eigenlijk de minst goede slaaphouding. Buikslapers moeten hun hoofd namelijk opzij draaien om adem te kunnen halen. Hierdoor komt de nek een beetje op spanning te staan. Vind je dit toch fijn slapen? Dan is een laag en soepel kussen de beste keuze, want daarmee lig je – vooral met je nek - het makkelijkst in een natuurlijke houding.

Ben je een rug of een zijslaper? Het heeft allemaal invloed op jouw nachtrust. Wist je dat ongeveer 50% van de mensen op hun zij slaapt, 40% van de mensen zijn rugslapers, en 10% slaapt op hun buik.
Ben je een rug of een zijslaper? Het heeft allemaal invloed op jouw nachtrust. Wist je dat ongeveer 50% van de mensen op hun zij slaapt, 40% van de mensen zijn rugslapers, en 10% slaapt op hun buik.

Op welk matras slaap je?

Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras. Kies dan voor een lager (of zachter) kussen, zodat je nek niet in een knik komt te liggen.

Voor welk materiaal kies je?

Hou je van een hoofdkussen dat tijdens het dromen z’n vorm behoudt? Kies dan voor een latex kussen zoals Auping Cloud. Ben je juist iemand die graag wegzakt in een hoofdkussen? Neem dan een kussen met een vulling van dons zoals Auping Nest, of ga voor een synthetische variant, Auping Dew.

Last van allergieën?

Heb je last van een allergie zoals huisstofmijt of vind je het prettig om je hoofdkussen te kunnen wassen? Dan is Auping Dew zeer geschikt. Dit kussen is hypoallergeen en makkelijk wasbaar. Heb je last van huisstofmijtallergie, maar slaap je graag op een donzen kussen? Dan kan je goed uit de voeten met Auping Nest. Dit donzen hoofdkussen is voorzien van een Nomite®label. Dat betekent dat de buitenzijde van het kussen zo dicht geweven is, dat er geen huisstof binnen kan dringen.

Hoe kies je het juiste dekbed?

Niets is lekkerder dan ’s avonds onder je dekbed kruipen. Wikkel je je graag in als een cocon, of wil je juist een licht dekbed dat over je heen zweeft? Je wilt het ’s nachts natuurlijk niet te warm of te koud hebben. Daarbij is een goed dekbed belangrijk. En bij het kiezen van het perfecte dekbed zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Heb je het snel warm in bed en slaap je graag in zo dun mogelijke nachtkleding? Of ben je juist een koukleum die met warme sokken aan in bed stapt? Dekbedden worden ingedeeld in warmteklassen, Waarbij warmteklasse 4 zomerdekbedden zijn en warmteklasse 1 zijn vierseizoenendekbedden. Een vierseizoenendekbed bestaat eigenlijk uit twee dekbedden: een lente/herfst-dekbed en een zomerdekbed. Door die dekbedden aan elkaar te knopen, krijg je een vierseizoenendekbed. Vierseizoenendekbedden zijn ideaal voor koude slaapkamers en mensen die het snel koud hebben in bed.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Persoonlijke voorkeur

Hou je van luchtig dons of een omsloten gevoel? De keuze voor de vulling is heel belangrijk voor het gevoel dat je dekbed je geeft. Dons bijvoorbeeld geeft een licht gevoel en zorgt zowel in de zomer als de winter voor een goed slaapklimaat. Een dekbed met gerecyclede polyester vezels geeft een wat zwaarder gevoel, om je lekker in te wikkelen.

Heb je allergieën? 

Kies dan voor een anti-allergeen dekbed. Ben je allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt? Kies dan voor een dekbed met Nomite-label zoals de donzen dekbedden van Auping. Bij dekbedden met dit label is de buitenzijde van het dekbed zo dicht geweven is, dat er geen huismijt binnen kan dringen.

De maat van het dekbed

Dekbedden zijn er in verschillende afmetingen. De lengte van je dekbed is afhankelijk van de lengte van je bed, maar vooral ook van je eigen lichaamslengte. Zorg altijd dat je dekbed 20cm langer is dan je lichaam. Zo voorkom je koude voeten.

Bekijk hier alle dekbedden uit het Auping assortiment en hier de hoofdkussens van Auping.

INSPIRATIE

Back to top