Overslaan en ga direct naar de inhoud

6x uniek overnachten in India

Fotografie: Sourabh Nilakhe via Unsplash
Fotografie: Sourabh Nilakhe via Unsplash

India is een land dat voor velen tot de verbinding zal spreken. Statige en rijk versierde tempels, indrukwekkende paleizen, tropische toevluchtsoorden, open en vriendelijke mensen en een rijk gekruide en diverse eetcultuur. Wat het doel van je reis ook is, het zal een reis zijn waar je nog lang naar zal terugdenken. Net zo belangrijk als de reis die je maakt, is waar je tijdens je reis overnacht. Of je nu wilt baden in weelderige luxe, of het juist zo simpel mogelijk wilt houden, wat er uiteindelijk echt toe doet, is hoe je er later op zal terugkijken. Inspiratie nodig? Vind hier alvast zes tips voor unieke accommodaties in India.

Overnachten onder de sterren in het Jamtara Wilderness Camp
In het Jamtara Wilderness Camp, gelegen nabij Pench National Park heb je de mogelijkheid tot een unieke slaapervaring: slapen in de open lucht, onder de sterren in een buitenbed dat een machaan wordt genoemd. En wat zo bijzonder is aan deze ervaring, is dat het de eeuwenoude traditie volgt van boeren, die dit bed gebruikten om over hun land te waken en om hun land en vee te beschermen tegen roofdieren. Voor wie dat net een stapje te ver is zijn er op het terrein ook nog 10 luxe safaritenten beschikbaar waar je kunt overnachten, maar wat is er nu nog bijzonderder dan in slaap vallen onder een met sterren verlichte hemel en niets anders dan de geluiden van de Indiase natuur om je heen? Ook niet geheel onbelangrijk: alle inkomsten van deze accommodatie worden gebruikt als financiële steun voor lokale boeren.

Overnachten in een boomhut in het Bandhavgarh tijgerreservaat
Altijd al in een boomhut willen verblijven? Dit is je kans. In de centrale staat Madhya Pradesh, op de grens van het Bandhavgarh tijgerreservaat, ligt de Treehouse Hideaway. Hier kun je verblijven in een van de vijf beschikbare boomhutten. Maak je geen zorgen, elk van de boomhutten is ruim genoeg voor jou en je reisgezelschap(pen) om comfortabel in te verblijven. Elk van de boomhutten is eenvoudig maar degelijk genoeg ingericht om er een goed uitgerust verblijf te hebben. Bovendien is waar mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke materialen. De boomhutten liggen ver uit elkaar om elk van hen de broodnodige privacy te geven die een verblijf hier vereist. Het is wel mogelijk dat je bezoek krijgt van een van de viervoeters die hier in dit nationale park verblijven. Kun je de tijger al spotten?

Overnachten in een voormalig paleis in Udaipur
Om hier te kunnen overnachten, hoef je gelukkig niet van koninklijke komaf te zijn. Toch kun je je in dit hotel de koning te rijk voelen. Dit 18e-eeuwse paleis, gelegen net ten noorden van de stad Udaipur, is nog niet zo lang geleden omgebouwd tot een vijfsterren-resort. En geloof me, het zal je hier aan niets ontbreken. Hoewel de externe structuur van het paleis intact is gebleven, om de architectuur die voor de deelstaat Rajasthan zo karakteristiek is, is de binnenkant volledig gemoderniseerd om aan te sluiten bij de luxe stijl van de 21e eeuw waaraan we gewend zijn.

Niet alleen de suites zijn er voor gemaakt om volledig tot rust te komen, onder andere door gebruik te maken van luxe materialen zoals marmer en halfedelstenen, ook de activiteiten die je er kunt doen, zijn er volledig op ingericht om je die rustgevende, luxe ervaring te bieden die je na een lange dag indrukken opdoen zeker wel kunt gebruiken. Want zeg nu zelf, als een kopje chai drinken op je privébalkon in de namiddagzon al niet koninklijk aandoet, wat dan wel?

Beeld via Unsplash
Beeld via Unsplash

Overnachten op een boot in Kerala
De Indiase zuidkust was tientallen jaren geleden een drukke handelsregio. Traditionele handelsboten,  Kettuvallams genoemd, voeren over de binnenwateren tussen de twee Zuid-Indiase steden Kochi en Thiruvananthapuram. Veel van deze boten zijn in de loop der jaren omgebouwd tot huisboten. Deze boten bieden een unieke ervaring in de vorm van een cruise door het landelijke achtergebied van Zuid India, maar waarbij ook de traditionele manier van varen wordt behouden. Honderden van de traditionele Kettuvallems doen nu uitsluitend dienst als cruiseboot dus je zult waarschijnlijk niet de enige die op deze manier kennismaakt met het Indiase landschap, maar dat maakt de ervaring er zeker niet minder uniek door.

Overnachten tussen de kunst in Mumbai
Het is misschien dan een van de weinige hotels op deze lijst, maar we wilde hem toch even noemen. Het Le Sutra hotel ligt in de drukbezochte stad Mumbai in West India. Er is in Mumbai zeker geen gebrek aan goede hotels, maar juist in dit hotel kun je kennismaken met de zo authentieke Indiase kunstcultuur. Het hotel is opgedeeld in drie verdiepingen die elk een “staat van het zijn” representeren, zoals die in de yogafilosofie wordt beschreven, namelijk Sattva (de zijntoestand), Rajas (dynamische toestand) en Tamas (structuurtoestand). Ook is elk van de hotelkamers gewijd aan personages uit de Indiase mythologie en zijn elk individueel ingericht met bijbehorende stoffen, texturen en accessoires. Je komt hier niet alleen toe aan je rust, maar misschien voel je je hier ook wel verheven in een andere “staat van het zijn”. Wie weet.

Overnachten in een luxe safaritent in Ranthambore National Park
Kamperen primitief? Nee hoor. Zelfs als kamperen niet helemaal je ding is, maar je toch wilt ervaren hoe het is om te overnachten te midden van de natuur op je reis door India, zijn er tal van mogelijkheden die je het beste van beide werelden geeft: luxe en natuur. Zo is er te midden van het Ranthambore National Park, de thuishaven van onder andere luipaarden, beren en Bengaalse tijgers, een luxe safarikamp te vinden, bestaande uit maar liefst 12 luxe safaritenten compleet ingericht in de authentieke stijl van de jaren ’20.

Beeld via Unsplash
Beeld via Unsplash

Visum India aanvragen
Weet je al waar je gaat overnachten tijdens je reis door India? Mooi zo. Vergeet dan niet om even nog voor vertrek te controleren of je alle reisdocumenten op orde hebt, zoals je paspoort en een visum. Voor India is het namelijk verplicht om voor vertrek een visum India aan te vragen. De meeste Nederlandse reizigers kunnen in de meeste gevallen eenvoudig gebruikmaken van het toeristische e-visum voor India. Daarbij kun je kiezen uit twee verschillende visumtypen. Ten eerste is er het visum met een geldigheid van dertig dagen, waarmee je ook tot maximaal dertig dagen in het land kunt verblijven. Weet je al zeker dat je langer dan die 30 dagen in India wilt blijven? Dan kun je ook kiezen voor het 1-jarig visum. Dit visum heeft een geldigheid van 1 jaar, en daarmee kun je binnen dat jaar een onbeperkt aantal reizen naar India maken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met visumbuitenland.nl

 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Redactie

Back to top